Näin paljon auton omistaminen maksaa oikeasti

Lassen Golf kuvassa oikealla (rekkarit muokattu)
Lassen Golf kuvassa oikealla (rekkarit muokattu)

Me autoilijat olemme järkyttävän huonoja laskemaan autoilun todellisia kustannuksia. Monet laskevat autoilun kuluiksi pelkän polttoaineen hinnan.

Autoilijoina arvioimme väärin varsinkin lyhyiden matkojen kustannuksen. Tämä johtaa esimerkiksi siihen, että käymme Prisman kaltaisessa automarketissa vaikka auton käytön kulut huomioiden lähikauppa tulisi edullisemmaksi. 

Autoliitto on jo pitkään tehnyt laskelmia auton käytön todellisista kustannuksista. Heidän laskelmansa ovat osoittaneet, että auton käyttö maksaa todellisuudessa keskimäärin varsin tarkkaan Verohallinnon hyväksymien kilometrikorvausten verran. Vuonna 2016 kilometrikorvaus on 0,43 euroa per kilometri. Autoliiton ja verottajan laskelmat ovat kuitenkin keskiarvoja.

Todellinen esimerkki: Volkswagen Golf Variant 1,2 TSI

Meidän kaikkien iloksi ystäväni Lasse otti ylös oman auton käyttönsä kaikki kustannukset vuosien ajan. Kiitos Lassen voin nyt esittää esimerkin kautta mitä auton omistaminen oikeasti maksaa.

Lassen auto oli Volkswagen Golf Variant 1,2 TSI 77 kW Bluemotion Comfortline seuraavin lisävarustein:

 • Golf Variant -paketti I
 • Golf Variant -paketti II
 • Nokia talvirenkaat

Autoon on asennettu jälkikäteen Kovil-vetokoukku sekä lohkolämmitin ja sisätilan pistoke.

Lasse osti auton 15.6.2010 uutena 24 792,19 eurolla.

Autolla ehdittiin ennen myymistä ajaa 106 000 kilometriä. Pitoaika oli 65 kuukautta.

Autossa oli alusta asti huolenpitosopimus. Lasse huomauttaa, että huolenpitosopimus säästi huoltokuluissa yli 6000 euroa.

Autoon on tehty huolenpitosopimuksen puitteissa seuraavat korjaukset:

 • 4/2013 vaihdettu ketjujakopää kokonaisuudessaan
 • 1/2014 uusittu moottorinohjainlaite
 • 3/2015 vaihdettu turbo
 • 4/2015 vaihdettu jouset edestä molemmilta puolilta

Autosta syntyi pitoaikana kaikkiaan seuraavia kuluja:

 • Rahoituskulu 272 euroa
 • Viranomaiskulut 272 euroa
 • Vakuutukset 2533 euroa
 • Huollot 3673 euroa
 • Renkaat 801 euroa

Polttoaineen hinta oli yhteensä 11 081 euroa eli 0,105 euroa per kilometri.

Autosta sai myydessä 10 532 euroa. Auton arvo aleni 15 440 euroa.

Kaiken kaikkiaan auton käytön kuluksi tuli 0,36 euroa per kilometri.

Muuttuva kustannus oli 0,19 euroa per kilometri.

Vuodessa auto maksoi Lasselle 7045 euroa eli 587 euroa kuukaudessa. Ajokilometrejä vuodessa tuli 19 570.

Olen itse käyttänyt autoilun kuluna laskelmissani verottajan kilometrikorvausta. Lassen omat laskelmat päätyivät hämmentävän lähelle tätä lukua (0,43 vs. 0,36 euroa per kilometri).

Tätä eroa tulkitessa kannattaa ottaa huomioon, että Lassen laskelmasta puuttuvat vielä seuraavat kulut:

 • Mahdollinen autopaikan hinta
 • Pysäköintimaksut
 • Auton pesu
 • Tuulilasinpesunesteet

Lassen auto (ja Lasse itse) on lisäksi erittäin taloudellinen.

Tiivistetysti verottajan kilometrikorvaus 0,43 euroa per kilometri vastaa hyvin auton käytön todellisia kuluja. Tämä luku näyttäisi olevan jopa alakanttiin.

Alla vielä tarkempi laskelma kuluista.

Volkswagen Golf Variantin todelliset kullut
Volkswagen Golf Variantin todelliset kullut

25 kommenttia

 1. Halvemmalla autolla (VW Vento vm. 1997), mutta kaikki kulut huomioiden, olen päässyt samansuuntaisiin lukuihin. Vuosien 2011-2014 aikana vuotuinen kokonaiskulu on ollut keskimäärin 2980 euroa ja kilometriltä 0.21-0.36 euroa. Vuoden 2015 osalta alustava laskelma näyttää 0.35 e/km.

  Jos sallitte julkaista, niin artikkelini sisältää tarkat laskelmat: http://palsta.pulu.org/fi/40-autoilun-kustannukset

 2. Ansiokas laskelma, kiitos siitä. Toki on todettava, että jokaisen pitäisi laskea itse oman autonsa kulut, koska lopputulokseen vaikuttaa niin moni asia. Suuruusluokan arvionnissa tämä toki auttaa.

  Jatkopohdiskeluna voisi miettiä, montako taksimatkaa autoiluun sijoitetuilla euroilla tekisi. Tai pitkänkö palkattoman loman töistä voisi summalla pitää?

 3. Laskelma on varmasti oikein, mutta ei kerro siitä, kannattaako lähikauppaan mennä autolla. Monet noista kuluista ovat sellaisia, jotka tulevat maksuun riippumatta siitä, kuinka paljon autolla ajaa – esim vakuutukset. Melkeinpä voisi ajatella niin päin, että kun kerran maksaa huollot, katsastukset ja vakuutukset, autolla kannattaa ajaa mahdollisimman paljon.

  1. Laskelmassa oli laskettu myös muuttuva kustannus, joka oli 0,19 euroa per kilometri.

 4. Viisihenkisellä perheellämme ei koskaan ole ollut autoa, asumme pääkaupunkiseudulla ja työ- koulu ja ostosmatkat 2-4,5 km suuntaansa hoituvat ympäri vuoden polkupyörällä. Pyörien huolto ja talvirenkaat luottokorjaajan maltillisella hinnoittelulla ei ole mahtikustannus, yht n 500 e/vuosi. Hyvät käytetyt pyörät on saatu aina 50-70e/kpl tai lahjoituksena kavereilta ja sukulaisilta. Julkista liikennettä harrastetaan tarvittaessa, netistä napataan juna-bussi tarjoukset pitkille reissuille ja AINA kun on aihetta, esim juhlista tai lentokentältä kotiin tai terveyskeskukseen kuumeisen lapsen kanssa tai kun on paljon kannettavaa ajetaan lämpimällä mukavalla taksilla täysin ilman tunnonvaivoja – eikä ikinä ole mennyt vuositasolla lähellekään 600e/kk koko sakin liikutteluun paikasta toiseen. Tajusimme, että voimme asua väljemmin ja mukavammin kuin useimmat saman tulotason ystävämme, koska olemme säästäneet autottomina merkittäviä summia 20v ajan.

 5. Tosi hyvä artikkeli! Yksi asia jäi mietityttämään:

  ”Autossa oli alusta asti huolenpitosopimus. Lasse huomauttaa, että huolenpitosopimus säästi huoltokuluissa yli 6000 euroa.”

  Tämä 6000e varmaankin on ajateltu säästyvän turbon, jakopään ja ECU:n (moottoriohjain) vaihdosta? Jos näin on niin takuu olisi kattanut näin uuden ja vähänajetun auton viat, eli huoltosopimus ei ”pelastanut” tässä (etujouset varmaan menisi normaalin kulumisen piikkiin eli sen huoltosopimus varmaan säästi). Sillä ei ole tietenkään laskelmaan mitään vaikutusta tuliko korvaus takuusta vai huoltosopimuksesta.

  1. Joo ja ei. Volkswagenin kanta näissä tyyppivioissa on että asiakas maksaa yleenäs aina osan. Nuo kaikki isot korjaukset on tehty 2 vuoden virallisen takuuajan päätyttyä joten kyllä tiskillä olisi kyselty myös asiakkaan rahojen perään.

   Huolestuttavinta koko stoorissa onkin että noin uudessa ja vähän ajetussa autossa on noin pajon isoja vikoja.

 6. Toki kokonaiskuluihin vaikuttaa eritoten auton hankintahinta. Epäkannattavintahan on ostaa auto uutena. Kun se on ajettu autoliikkestä ulos hinta on heti pudonnut jo 5-10 %, jos autoa yrittäisi myydä samantien eteenpäin.

  Itse olen ostanut aina n. 6000 e / 100 000 km ajetuilla hyvillä automerkeillä yleensä käteisrahalla. Ei ole tarvinnut kalliita kaskovakuutuksia maksaa ja eikä ole pitkiä luottomaksusitoumuksia autosta taakkana. Ei ole rahaa liikaa mennyt pääomakuluihin, sillä auton pito maksaa toki jo itsessään juuri näinä huolto-, bensa- ja muina käyttökuluina (vakuutukset, verot) jo aivan riittävästi.

  Enkä ole tienposkeen jäänyt koskaan. =)

 7. Annlake – olisi erinomaisen mielenkiintoista nähdä laskelma, että onko tuo osoittautunut miten paljon edullisemmaksi.

  Nimimerkki Lassi yllä kertoi että oli päätynyt hyvin samanluokan kustannukseen 0,32 € kuin tuolla uudella Golfilla (asiaan tosin varmasti vaikutti paljon, että tuossa esimerkissä ajokilometrit ovat vain n. 6 tkm per vuosi)

 8. Vielä löytyy eräs ryhmä, jolla ei juuri ole vaihtoehtoja: Asumme maaseudulla ns ihan oikeasti, lähin julkinen liikenne kulkee 14 kilometrin päässä ja auton omistaminen on elämisen kannalta täysin välttämätöntä. Toisaalta ajoittain kiehtoo ajatus täydellisestä omavaraistaloudesta 😉

 9. Kyseiseen autoon on vaihdettu ketjujakopää kyseisen TSI moottorin vuoksi. Noilla kilometreillä ei tarvitse vaihtaa ketjujakopäätä normaaliin autoon jos ei ole jotain suunnittelu vikaa yms poikkeavaa. Ja sellaista ei tarvitse tietenkään itse maksaa kun on valmistus viasta kyse. Ja tietystihän sitä autoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomio merkkiinkin 😉

 10. Kaikkea sitä voi laskeskella, mutta minäpä maksan kilometrikorvaukset vain kuitteja vastaan. Tähän mennessä ei ole pahemmin joutunut maksamaan mitään arvonalennuksia, koska kuitti puuttuu. Yksi yritti, mutta käskin mennä ostamaan Elannosta polakkaa niillä rahoilla. Voi olla etteivät leipää myy mikkihiirirahaa vastaan.

 11. Ex-syntyperäinen helsinkiläinen - nykyään Lapissa asuen sanoo:

  Itse ajan töiden tähden Lapissa enemmän kuin 30 000 vuodessa – kun yhtenä työpäivänä talvella voi tulla 700 km, johon menee n 8 tuntia (työpäiväni saattavat olla hyvin 16-18 tuntisia pahimpaan aikaan).

  Oma autoni maksoi 3000 euron kun ostin sen, ja korjasin sitä 500 eurolla. Olen ajanut sillä noin 80 000 kilsaa, ja toisella autollani (josta maksoin 8000 ja myin juuri 4000 eurolla) ajoin toiset 80 000 kilsaa, joista n 50 000 työajoa vajaan 3 vuoden sisään.
  Molempiin autoihin lasken laittavani vähintään 1500 vuodessa korjauksiin, ja sillä n 3000 eurolla olen pärjännyt kahden auton kanssa – kun on alle 300 euron liikennevakuutus molemmissa dieselautoissa.(bonukset 70%.).
  Kun kumpikin auto kuluttaa alle 8 euroa sadalle kilometrille naftaa, ja polttoainevero on n 250 / auto niin kokonaiskustannukseni polttoaineesta ovat 2400euroa + 500 euroa polttoaineveroa yhteensä molemmista, eli noin 2900
  Hirvi palo ja varkausvakuutus vievät n 200 euroa / auto. eli per auto kuluni ovat n 2500 euroa + katsastuksen hinta eli vajaat satanen pakokaasupäästötutkimuksinensa.

  Saan 43 sentin hinnalla vuosiajoista 30000 n 12 900 euroa, ja kulut kahdesta autosta ovat n 8400 euroa – arvonalennukseen siis on varaa 4000 euroa / vuosi, ja omistin auton 3 vuotta, eli siis 2 vuotta oli plussaa.
  8000 eurolla ostamani ja nyt 4000 myymäni auto siis oli maksanut itsensä vuodessa, (toista ei ole kannata myydä kun 4 vuoden omistamisen jälkeen sen arvo on alle 1000, mutta käyttöarvoa on edelleen vara-autona kuten ennenkin) ja kun nyt vaihdoin kyseisen Volvon paremmin lumisilla keleillä ajettavaan 4000 euron Transporteriin ne menivät päittäin.

  Lapissa kun ei tehdä töitä ilman autoa, ei minun töitäni ainakaan ilman vara-autoa eli autoja on oltava kaksi – mutta kun autonsa valitsee hyvin, niin ne maksavat itsensä ja arvonalennus jää kompensoituu täydellisesti ja työmatkakustannukset (a 70 km suuntansa/ pv) muuten kompensoituvat työpaikan pakollisilla kilometreillä.

  Kun maksan 50+ neliön asunnostani 340 euroa vuokraa asunnosta joka on kuin omakotitalo ilman lumitöitä, ei kannata ostaa asuntoa vaan käytän akateemisen koulutuksen mahdollistamat keskituloista paremmat tuloni nauttimalla elämästäni muuten.
  Säästäminen on vastenmielistä, mutta se ei tarkoita etten ymmärtäisi katsoa mihin raha menee.

  1. Onhan se elämsät nauttimista ajaa pimeitä huonoja teitä surkeassa kelissä useita tunteja päivässä autolla joka on huono, epämielyttävä ajaa, riskialtis ja vaarallinen.

   1. Meinaat siis että 8000 eurolla ei voisi ostaa turvallista autoa jolla olisi hyvä ajaa? Olen kyllä vahvasti eri mieltä, tuolla rahalla saa esimerkiksi n. 10v vanhoja neliveto audeja ja volvoja hyvillä varusteilla. Kilometrejä niissä on toki mittarissa, mutta siitä huolimatta hyviä ajettavia lapin taipaleille.

    Isoin ero uusiin verrattuna on että vaativat enemmän korjausta kun osat rupeavat kulumaan, ja polttoainetta syövät jonkin verran enemmän kuin uudet. Mutta arvonalenema jää pieneksi, mikä on uuden auton laskelmassa aina se isoin kuluerä.

 12. Vertailun vuoksi:
  Meillä oli VW Caddy Life 1,9 TDI 4Mot (2009), jolla ajettiin 5,6 vuoden aikana 155000 km. Muuttuvat kulut olivat 0,138 €/km, josta polttoaine 0,099 €/km, ja kokonaiskulut 0,329 €/km.

  Autossa ei ollut huolenpitosopimusta. Laskelmaan eivät sisälly pesut, lasinpesunesteet ja pysäköinti. Lukujen pitäisi siis olla täysin vertailukelpoiset Lassen auton kanssa.

 13. Kustannuslaskelma: Toyota Corolla, vm 2004, 1.4L bensa.

  Omistusaika noin 5 vuotta, ajettuja kilometreja noin 50500. Mittarilukema nyt n. 179000km ja myyntihinnaksi arvataan 4500EUR.

  Kulut yhteensä 13200EUR, eli noin 0,26E/km. Tästä polttoaineet 0,11E/km.

  Laskelmissa on orjallisesti huomioitu kaikki muut kulut paitsi pysäköintikulut. Pysäköintivirhemaksut on huomioitu.

  Huolenpitosopimusta ei ole, koska Toijotan jakopään ketju kestää 🙂

 14. Aika samansuuntaisia tuloksia on mullakin, kun olen pitänyt autoilustani vastaavaa kirjaa 14 vuoden ajan. Aineistoa on kertynyt aika lailla ja sen perusteella käytettyjen autojen kohdalla km-kustannukset tuppaavat pyörimään 0,30e/km tasolla keskimäärin. Riippuu tietenkin autosta, kalliimmilla autoilla mennään tuosta yli ja halvemmilla alle. Uusia autoja en ole ostanut, joten niistä ei aineistoa ole verrokiksi, ikävä kyllä.

  Omasta autosta luovuin kokonaan vuosi sitten, työsuhdeauton tieltä. Ja vaikka usein sanotaankin kokonaispalkan osaksi tulevan käyttöetuauton olevan huonon diilin, niin meillä firma tarjoaa hyvän paketin ja tällä hetkellä vuoden ajelut on tulleet maksamaan minulle 0,24e/km … ei huono tulos siihen nähden, että saa ajella huolettomasti aivan uudella autolla.

 15. Miten loogista lienee sitten Autoliitolta vakuutella kilometrikorvauksen olevan totuudenmukainen (45c) ja samanaikaisesti marista Suomen ikääntyneestä autokannasta. Ikääntyneillä autoilla ei mitenkään saa kulumaan autoiluun kuin sen 20-30 senttiä kilometriltä, minkä edellä useampikin kommentoija omissa laskelmissaan todistaa. Ja monet 0-3-vuotiaat autot ovat työsuhdeautoja, joista ei kilometrikorvauksia edes maksella.

 16. Paluuviite: Autoilun kustannukset – näin paljon maksat peltilehmästäsi vuodessa
 17. Kalliin puoleiset kulut Lassen VW-Golfissa. Silmään pistää korkea kulutus ja suuret huoltokulut. Itselläni on Seat Leon ST 1.0 TSI (85 kW). Olen pitänyt kirjaa tankkauksista ja kuluista. Ensimmäisen vuoden keskikulutus on 4,18 l/100 km (0,581 €/km).

  https://www.spritmonitor.de/en/detail/824720.html

  Auton takuu on 5 v/100 tkm, joten en tarvitse huolenpitosopimusta. Tuona aika auto tarvitsee kolme huoltoa (30, 60 ja 90 tkm). Hinnat maksavat Lahden Laakkosella 220 €, 465 € ja 360 €. Yhteensä 1045 €. Vuotuinen ajoneuvovero on 165 €. Vakuutukset (liikenne+laajin kasko) 380 €/v. Talvirenkaat vanteineen maksoivat 840 €.

  Näistä saadaan Lassen Golfia vastaavat muuttuvat kulut 0,10 €/km (Lassen 0,19 €/km)

  Arvon aleneminen on vielä arvoitus. Lasketaan se samalla 60% kuin Lassen Golfissa. Auton hankintakinta oli 22 300 €, josta 60% tekee 13 380 €. Eli 0,13 €/km.

  Eli kulut yhteensä 0,24 €/km (Lassen 0,36 €/km).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.