Vaihda LED-lamppuihin

Ikean Ledare LED-lamppu
Ikean Ledare LED-lamppu

LED-lamppujen hinta on tullut hurjasti alas viimeisen parin vuoden aikana. Ikea myy Ledare LED-lamppuja 2,50 euroa kappale (vastaa 40 W) sekä Ryet-lamppuja 5 euroa kappale (vastaa 60 W).

Ikean RYET-lamppu on 13 W lamppu. Sähkönkulutus tippuu tällä lampulla 78 % hehkulamppuun verrattuna. Vaihtamalla viisi asunnon eniten poltettua 60 W lamppua LED-lamppuihin, tulee säästöä vuodessa noin 180 kilowattituntia. Seitsemäntoista sentin sähkön kilowattituntihinnalla säästöä tulee vuodessa 30 euroa. Jos lamppujen hinta on 25 euroa ja lampun kestoikä yli vuoden, on homma kannattavaa.

Yleisesti ottaen valaistuksen osuus asuntojen sähkönkulutuksesta on hehkulampuilla ollut 20 % sähkölaskun suuruudesta. Meidän sähkölasku on vuodessa 850 euroa.

Oman kodin lamppuja (varsinkin hehkulamppuja) kannattaakin alkaa aktiivisesti vaihtaa LED-lamppuihin.

4 kommenttia

  1. Sähkölämmitteisessä talossa talvella hehkulamppu lämmittää asuntoa, jolloin sillä ei ole mitään merkitystä. Kesällä asia on tietysti eri.

  2. En tiedä mistä johtuu, mutta Lidlistä ostamani 10w LED-lamppu näyttää mittarin mukaan kuluttavan vain 7W. Valoteho on kyllä hyvä, parempi kuin 60W hehkulampussa. Itselläni on halpa pieni wattimittari, ja ainakin muissa kohteissa, kuten esim. hehkulampuissa se näyttää melko tarkasi sen mitä paketin päällä lukee. Ledi TV:ssä teho ilmoitettu 35W mitarini mukaan sekin kulutti vain 23W vaikka oli volyymitkin isolla. Voiko olla niin, että tavallinen mittari näyttää väärin kun Ledejä mitataan

    1. Joukon sähkönkulutusihmettelyyn vastauksena, eli miksi mittari näyttää pienempää arvoa kuin ilmoitettu kahdelle eri ledilaitteelle. Joo, on mahdollista, että mittari mittaa väärin ledejä (ja itse asiassa myös pienoisloisteputkia). Syy tähän on melko monimutkainen, karkeasti sen voisi tiivistää siihen, että nämä laitteet eivät käyttäydy kuten yksinkertainen puhtaan resistiivinen kuorma (kuten hehkulamppu) käyttäytyy (virta ja jännite samassa vaiheessa), jolloin tuo tavallinen yksinkertainen wattimittari ei havaitse kaikkea niiden viemää sähköä.

      Isommissa laitteissa, kuten tietokoneiden virtalähteissä tai isoissa kodinkoneissa vaaditaan puolestaan ns. ”tehokerroinkorjattu” virtalähde, eli että laite käyttäytyy kuten puhtaan resistiivinen kuorma.

  3. Onpas teillä iso sähkölasku! Meillä kahden hengen taloudessa lasku lienee korkeintaan 320€ vaikka maksetaan ekosähköstä, joka ei liene halvinta mahdollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.