Tätä et tiennyt Pirkan pinaattiletuista

Tykkäättekö otsikostani? Keksin tuon ihan itse.

Olen kirjoittanut tänne blogiin vaikka kuinka monet kerrat siitä, että kaupan omat merkit ovat aivan samaa tavaraa kuin merkkituotteetkin. Yleensä.

Koska rautalanka ei aina riitä, väännän tänään tästä niin sanotusti rautakankea. Käytän tässä lempiesimerkkiäni kaupan omalla merkistä varustetusta tuotteesta – Pirkan pinaattilettuja.

Pyrkimyksenäni tänään on todistaa, että Pirkan pinaattiletut ja Atrian pinaattiletut ovat aivan samaa tavaraa.

Kirjaimellisesti ainoa ero Pirkan ja Atrian pinaattiletuissa on pakkauksen päälle painettu kuva. Ja hinta.

Aloitetaan siitä, että nämä ovat samaa tavaraa. Katsotaanpa alla olevaa kuvaa ja näitä pakkauksia (Kuva 1). Eikö näytäkin samalta?

Kuva 1. Atrian ja Pirkan pinaattilettupakkaukset päällekkäin
Kuva 1. Atrian ja Pirkan pinaattilettupakkaukset päällekkäin

Okei, tiedän mitä ajattelette. Ovatko nuo pakkaukset oikeasti samankokoisia. Otin varmuuden vuoksi kuvan myös niin, että toinen pakkaus on ylösalaisin (Kuva 2.) Kuten huomaatte, pakkauksen koot ovat identtiset.

Kuva 2. Pirkan ja Atrian pinaattilettupaketit toistensa päällä niin, että toinen pakkaus on ylösalaisin
Kuva 2. Pirkan ja Atrian pinaattilettupaketit toistensa päällä niin, että toinen pakkaus on ylösalaisin

”Mutta Markus” – te kysytte – ”Eihän pakkausten paino suinkaan ole sama”. Kyllä, myös pakkausten paino on sama. Ohessa kuva pakkauksen kannesta. Molemmissa pakkauksissa on 400 grammaa pinaattilettuja (ks. Kuva 3).

Kuva 3. Pakkausten paino on sama, 400 grammaa kummassakin
Kuva 3. Pakkausten paino on sama, 400 grammaa kummassakin

Voin tarvittaessa ottaa pakkauksista kuvan tarkuusvaa’an päällä jos saan sellaisen lainaan kaveriltani.

Toivon kuitenkin, että olen kyennyt todistamaan, että pakkausten ulkoinen koko ja massa on identtinen.

Edetään seuraavan vaiheeseen eli sisältöön.

Atrian pinaattiletut koostuvat seuraavista raaka-aineista: Ainesosat: vehnäjauho, vesi, pinaatti (16 %), kananmuna, margariini (rapsiöljy, kovetettu rapsiöljy, emulgointiaineet (E 471, auringonkukkalesitiini), aromit), riisi- ja vehnätärkkelys, dekstroosi, sokeri, suola, palmuöljy, vehnä- ja maitoproteiinivalmiste, nostatusaineet (E 450, E 500), aromit (mm. kerma).

Otin varmuuden vuoksi raaka-aineista vielä kuvan Atrian sivuilta (ks. Kuva 4).

Kuva 4. Atrian pinaattilettujen valmistusaineet (Lähde: Atrian sivut)
Kuva 4. Atrian pinaattilettujen valmistusaineet (Lähde: Atrian sivut)

Pirkan pinaattilettujen valmistusaineet ovat: VEHNÄjauho, vesi, pinaatti 16 %, KANANMUNA, margariini (rapsiöljy, vesi, kovetettu rapsiöljy, emulgointiaineet (E 471, E322 auringonkukkalesitiini), aromit), riisi- ja VEHNÄtärkkelys, dekstroosi, sokeri, suola, palmuöljy, VEHNÄ- JA MAITOPROTEIINIvalmiste, nostatusaineet (E450, E500), aromit (mm. KERMA).

Otin varmuuden vuoksi kuvan myös Pirkan pinaattilettujen raaka-aineista Pirkan sivuilta (ks. Kuva 5).

Kuva 5. Pirkan pinaattilettujen valmistusaineet
Kuva 5. Pirkan pinaattilettujen valmistusaineet

Tiedän mitä ajattelette, silmämääräisesti katsoen valmistusaineissa on eroja. Olette oikeassa. Laitetaan nämä valmistusaineet vierekkäin.

Pirkka Atria
  • VEHNÄjauho
  • vesi
  • pinaatti 16 %
  • KANANMUNA
  • margariini (rapsiöljy, vesi, kovetettu rapsiöljy, emulgointiaineet (E 471, E322 auringonkukkalesitiini),aromit)
  • riisi- ja VEHNÄtärkkelys
  • dekstroosi
  • sokeri
  • suola
  • palmuöljy
  • VEHNÄ- JA MAITOPROTEIINIvalmiste, nostatusaineet (E450, E500)
  • aromit (mm. KERMA)
  • vehnäjauho
  • vesi
  • pinaatti (16 %)
  • kananmuna
  • margariini (rapsiöljy, kovetettu rapsiöljy, emulgointiaineet (E 471, auringonkukkalesitiini), aromit)
  • riisi- ja vehnätärkkelys
  • dekstroosi
  • sokeri
  • suola
  • palmuöljy
  • vehnä- ja maitoproteiinivalmiste, nostatusaineet (E 450, E 500)
  • aromit (mm. kerma)

Kyllä, valmistuaineluettelossa on eroja. Pirkan pinaattiletuissa allergisoivat raaka-aineet on kirjoitettu ISOLLA KIRJAIMELLA. Lisäksi Pirkan pinaattiletuissa pinaatin määrä ei ole sulkeissa.

Jos palataan kuvaan 5, huomataan vielä viimeinen vihje. Pirkan pinaattilettujen valmistaja on Atria.

Entäpä letut itse? Palataan kuvaan 1 ja 2. Kuten huomaatte, lettujen ulkonäkö on hämmentävän samanlainen. En kuitenkaan tutkinut tätä asiaa elintarvikelaboratoriossa enkä kaksoissokkotesteissä.

Toivoisin kuitenkin, että tällä todistelulla saisin edes yhden ihmisen vakuuttuneeksi siitä, että Atrian ja Pirkan pinaattiletut ovat täysin identtisiä.

Atrian ja Pirkan pinaattiletut ovat samaa tavaraa.

Ne on molemmat Atrian valmistamia.

Ne tulevat samasta tuotantolinjasta.

Ainoa ero Pirkan ja Atrian pinaattiletuissa on tuo mitä paketin kanteen on painettu.

Hitto, nuo paketitkin ovat lähes identtisiä. Koska Atrian ja Pirkan pinaattiletut ne ovat samaa tavaraa! Samaa! Identtistä!

ATRIAN JA PIRKAN PINAATTILETUISSA EI OLE MITÄÄN EROA!

Huh. Kylläpä helpotti.

No, on näissä yksi ero. Hinta. Kaupassa Pirkan pinaattiletut maksavat 1,69 euroa ja Atrian pinaattiletut 1,85 euroa.

Hahaa. Tiedän mitä sanotte. Ei tuo ole mahdollista. Ei nyt samassa kaupassa.

No, minullapa on vielä yksi todiste (ks. Kuva 6). Kassakuitti!

Molemmat lettupaketit on ostettu tänään 10. tammikuutta 2016 kello 15:19 Hämeenlinnan K-Citymarket Hämeensaaresta.

Kuva 6. Kassakuitti molempien lettupakettien ostosta
Kuva 6. Kassakuitti molempien lettupakettien ostosta

Kerrataan vielä.

Atrian ja Pirkan pinaattiletut:

  • on tehty samalla reseptillä
  • on tehty samassa tehtaassa
  • on pakattu samaan pakkaukseen

Atrian ja Pirkan pinaattilettujen pakkaustenkin paino on sama.

Ainoa ero on, että kaupassa Atrian pinaattiletut ovat kalliimpia kuin Pirkan pinaattiletut.

Arman Alizadia mukaillen:

Kelatkaa, että Suomessa joka päivä tuhannet ihmiset menevät kauppaan, näkevät hyllyllä kaksi identtistä tuotetta ja päättävät valita tuotteen, jonka hinta on kalliimpi.

Näistä ihmisistä suurin osa vielä tietää, että nuo tuotteet ovat identtisesti samoja.

Silti… kaikesta tästä huolimatta… se kuluttajan käsi nappaa tuon kalliimman pinaattilettupaketin, laittaa sen koriin ja maksaa siitä enemmän.

Ps. Jos vielä yksi tällainen ihminen tulee sanomaan minulle, että ”meidän taloudessa ei ole enää mitään mistä säästää”, mä räjähdän. Mä ihan oikeasti räjähdän.

 

40 kommenttia

  1. Sitäpaitsi, einespinaattiletut on nykyään niin kauheita että me on lopetettu niiden ostaminen tyystin. Teen pinaattipannukakkua (kun en viitsi paistaa lettuja) ja on taatusti maukasta.

  2. Osa tuotteista on samoja, mutta eivät kaikki. Ostin K-menu siskonmakkaroita ja katsoin, että valmistaja on Korpela ja kuvittelin saavani halvemmalla hyväksi havaitsemiani Korpelan siskonmakkaroita. Olisi pitänyt lukea kaikki paketin tekstit. Pakkauskoko oli sama, mutta K-menu paketissa oli vain 300 g ja hyvien makkaroiden paketissa 400 g. K-menun makkarat oli pakattu keinosuoleen ja puristettava keittoon, kun normaalit on pakattu oikeaan suoleen ja ne voi saksia kuorineen keittoon. Maussakin oli eroa. Menin niinsanotusti halpaan. Kaupan nimikkeillä varustettuja juomia kilpailutetaan ja valmistaja vaihtuu aika ajoin. Samalla etiketillä myydään siis eri vuosina eri reseptin mukaan valmistettua limua. Pirkka kahvisuodattimien valmistaja vaihtui viime vuonna ja tuote on nyt aivan eri kuin aikaisemmin. Vaihdoin toiseen tuotteeseen.

  3. Sama homma raejuustoissa. Sekä S-ryhmän (Rainbow) että K-kaupan (K-menu) raejuustot ovat Arlan valmistamia. Ellen väärin muista hintoja, niin Arla maksaa 2,50€ ja nämä halpisversiot 2€. Tämä havainto tehty sekä aistinvaraisesti, että pakkauksia tutkimalla… Päiväysleimojen fontti ja valmistuspaikka (joku meijeri Ruotsissa) vastaavat toisiaan kaikissa kolmessa. Selvää säästöä.

  4. Kaupat hinnoittelevat omat label-merkkinsä alhaisemmilla hinnoilla. Pyrkimyksenä tietenkin saada ihmiset ostamaan oman ketjun merkkejä. Mitä enemmän niitä kulutetaan, sitä helpompaa on työntää merkkituotteet ylähyllylle ja tuoda omat merkit hienosti esiin.

    Ottaen huomioon, että tekijöinä on Kesko ja SOK ja laskemalla pari yhtälölaskua, haluammeko lopulta label-merkkien syrjäyttävän tuottajien omat merkit?

    Ymmärtämistä helpottaa kun ajattelee lääkkeiden hinnoittelua. Korvaava halvempi lääke on pääsääntöisesti alkuperäisen kalliimman lääkkeen kopio. Alkuperäinen kallis lääke on vuosien prosessin tulos, tutkimustyötä, testausta, tuotekehitystä. Sitten toinen firma kopioi lääkkeen ja myy sen halvemmalla. Samoin label-tuotteissa. Kun ruvetaan valitsemaan vain ja ainoastaan se halvempi tuote, todennäköisesti kalliimmat tuotteet jäävät pois. Tuottajilla ei ole kauheasti vaihtoehtoja jos halutaan pysyä pystyssä.

    1. Tuottajat voivat pysyä pystyssä tekemällä aidosti erilaisia tuotteita. Eiköhän Atriat ja muut ole jo rahansa saaneet myös Pirkka tuotteista. Lääkkeissä taas patentit suojaavat kilpailulta ja vuosien tai vuosi kymmenien jälkeen markkinoille tulevat kopio tuotteet vain lopettavat ylimääräisen rahastuksen kuluttajan hyväksi.

      Tunnustan toki, että itsekkin teen vastaavia valintoja. Valitsen usein kotimaista ulkomaisen sijaan, mutta tuolloin kyse ei olekaan identtisestä tuotteesta.

    2. Lääkevertaus ei toimi missään määrin. Tässäkin artikkelissa on mainittu se olennaisin ero: Myös ”kopion” valmistaa se alkuperäinen valmistaja. Ainoa ero on brändäyksessä. Kopiolääkkeiden kohdalla yksi yritys kehittää kalliilla lääkkeen ja sen jälkeen muut lähtevät kopioimaan sitä ilman että alkuperäinen firma hyötyy mitenkään. Mutta takaisin ruokaan.

      Välillä eroa on toki myös tuotteessa, mikään ei sano että ketjut käyttäisivät täsmälleen samaa tavaraa molemmissa. Hyvänä esimerkkinä voi kuka tahansa ylimääräiset 5 euroa omistava käydä testaamassa: Pirkka perunasalaatti vs Forssan perunasalaatti. Arvannette, kuka ensimmäisen(kin) valmistaa? Samannäköinen purkki, samat ainekset. TÄYSIN eri maku. Minä pidän Pirkasta, vaimo Forssan salaatista. Ensimmäinen on selkeästi etikkaisempi ja paksumpi, jälkimmäinen hedelmäisempi ja litkumpi.

    3. Lääkkeillä on se 10v merkkisuoja, jotta he saavat omansa pois ja ylikin. Lääke omaa siis patentin.

  5. Ihmismieli.. Ihmisille tehtiin kakkutesti. Heille tarjottiin halpaa kakkua ja kallista kakkua. Koehenkilöt poikkeuksetta pitivät kalliimman kakun makua ja koostumusta parempana kuin halvan kakun, vaikka kakut olivat samaa tavaraa.

    1. Näin tapahtuu vain tv:ssä joka on käsikirjoitettu. Tosiaanko uskoit?

  6. Kaupan omat brändit ovat halvimpia siksi, että niissä S-mafia ja Kesko kilpailuttavat ruuanvalmistajat henkihieveriin siitä, kenen tuote hyllyyn pääsee. Jotta ruuanvalmistaja voisi toisaalta kehittää uusia tuotteita, toisaalta pitää markkinoinnilla oman brändinsä sen verran tunnettuna että sitä joku ostaa, tuotetta on myytävä hiukan kalliimmalla kuin mitä vain pelkkä valmistuskustannus. Lisäksi tarkan hinnan kaupan hyllyssä määrää kauppa, joten ne tahallaan hinnoittelevat oman brändinsä halvimmaksi, vaikka kaupan hankintahinta olisi sama.
    Harva on niin daiju että luulee kaupan oman brändin tuotteille olevan jokin oma valmistuslinja. Mutta joku saattaa ostaa valmistajan brändin alla kulkevan tuotteen siksi, että ei halua antaa ruokakauppaketjujen alistaa ruuan oikeita valmistajia pelkiksi nimettömiksi, minimikatetta tekeviksi rengeiksi.

  7. Hk:n Sininen Ja kaupassa oleva Atrian Punanen lenkki on kans samaa tavaraa. Sisäpiirin tietoa tämä.

    1. Nuo ovat kilpailevia lihataloja omilla brändeillään, tuntuisi aika erikoiselta että tulevat samasta tehtaasta.. Onko tosiaan noin?

      1. Atrialle on parempi, että valtaavat markkinoita halpamerkin kautta pienemmällä katteella, kuin että kilpailisivat kalliimmalla tuotteella ja antaisivat tuotteen jonkun toisen sopimusvalmistajan käsiin. Niillä on valmis tuotantolinja, eikä investointeja tarvitse budjetoida tarjoukseen tuotteen sopimusvalmistuksesta. Pirkka-tuotteet kun käsittääkseni tehdään suurimmaksi sopimusvalmistuksena, eli ei ole olemassa mitään erillistä Pirkka-lettutehdasta.

  8. Sama päti pepsi -testiin. Laitettiin samasta tölkistä kaikki ja silmät sidoittiin maistajilta. Jokainen maistoi kuitenkin erilaisen vivahteen jokaisessa juomassa ja asiasta jopa hieman väiteltiin että mikä se niistä mahtoi olla parasta 😀

  9. Itse asiassa siskonmakkaroiden suurena ystävänä pidän K-kaupan K-menu-siskonmakkaroita parempina kuin sinänsä ihan kelvollisia Korpelan makkaroita. Wurstin makkaroita en suostu ostamaan, mutta Pajuniemi ja Wigren ovat oikein herkullisia, jos niitä joskus jostain saa. Tuo K-menu on likimain samanmakuista kuin kaikkien aikojen paras siskonmakkara eli HK. HK taas ei ole vuosiin herkullisia makkaroitaan valmistanut.

  10. Olen monta kertaa valintaa tehdessäni miettinyt, saako valmistaja kalliimmasta hinnasta voittoa itselleen, vai viekö kauppaketju koko erotuksen – ts. tuenko vain kauppaa lisää jos ostan kalliimman tuotteen.

    1. Kyllä nuo kauppaketjut saavat sen suuremman voiton, valmistajat joutuvat tyytymään todella pieniin katteisiin, tosin saavat varman asiakkaan vuodeksi. Valmistajat kilpailutetaan joka vuosi ja näin valmistajan kate ajetaan lähes olemattomiin.

  11. Maito- ja lihatuotteiden osalta vertailua helpottaa terveysmerkki eli pakkauksesta löytyvä soikionmallinen tehtaan numerotunnus. Muiden tuotteiden osalta vertailua voi tehdä esimerkiksi parasta ennen -päiväyksen perusteella: vaikka pakkausten tarra on ulkonäöltään erilainen, päivämäärä on kuitenkin usein tehtaan linjastolla lämpökirjoitettu tarkalleen samalla merkistöllä samaan kohtaan teknisistä syistä.

  12. Voi nyt hyvää päivää mistä kaikesta ihmiset jaksavat nähdä tälläisen vaivan, voi voi kun nyt on kauheaa kun hintaeroakin on jopa 20 centtiä, toivoisin kovasti että jaksaisit nähdä samanlaisen vaivan ja käyttää yhtä paljon aikaa vaikka ”pakolais”kriisin tutkimiseen ja todellisuuten ja kusetukseen jota euroopan kaikki maat asiasta harrastavat, olisi pikkasen varmaankin hyödyllisempää ihmisille tietää totuus siitä asiasta kuin tästä.

    1. Eihän tuo oo mitään uutta. Silloin kun Pirkka-tuotteet tuli markkinoille, katsoin tietenkin kuka oli valmistaja, ja moni tuote oli tutun valmistajan tuotteita. Esim Pirkka muusi oli samaa kuin Mummon muusi. Katson aina kaikki Pirkka-, Eldorado-, ym. kauppojen omien merkkituotteiden alkuperän.

      Ja ”Tomppa vaa”. Miten pakolaiskriisi liittyy tähän asiaan?

    2. Tämä oli ihan kiva arjen hintavertailu. Kyllä tuosta pakolaiskriisistä saa lukea ihan riittävästi muutenkin. Ratkaise sinä Tomppa se, kun olet noin reipas poika. Turhaan muita pakotat hommaan jonka voit tehdä itsekin.

  13. Tuotekehityskustannukset ovat hinnassa mukana. Maksat siis siitä että joku kehittää uusia tuotteita. Kaupan omat tuotemerkit eivät sitä koskaan tee.

  14. Pirkan lettujen margariinin raaka-aineissa on lueteltu vesi, Atrian ei. 😉

  15. Pirkan paketissa on KANANMUNA letun päällä. Se on epäilyttävää… en tosin oo syöny pinaattilettuja vuosiin, mut silti valitsisin kalliimman. Ihan vaan, koska kananmuna letun päällä…

  16. Loistava otsikko.
    Seuraava voisi olla: ’Oletko aina syönyt pinaattilettuja väärin?’.

  17. Miksi tämmönen haloo? Ostin joskus Pirkka-maitoa siksi, että purkittaja oli Maitokolmio, nyt se taitaa olla joku muu? Miksi et voin kohdalla tehnyt tätä samaa juttua, luulis, että sama tuote maksaa joka paikassa saman verran. Vai olisiko se kartelli?

  18. 😂😂 juuri pari päivää sitten iski himo pinaattilettuihin. (En ole varmaankaan kymmeneen vuoteen syönyt niitä.) Siinä sitten hyllyllä pohdin Atrian vai Pirkan, tietysti päädyin Atriaan, koska .. ”täytyyhän kalliimman olla parempi!”
    Now i know better. 😂😂

  19. Tämä on kyllä tärkeä viesti ihan jokaiselle ihmiselle, joka kaupassa aikaansa kuluttaa (eli kaikille). Itse olen huomannut, että kauppojen omat merkit ovat usein vain vähän erilaisia kuin kalliimmat ja hienommin pakatut merkit. Erilainen ei ole mittari paremmasta tai huonommasta. Jotkut maistuu paremmalta kuin toiset ja päätöksiä voi tehdä sen mukaan. Sitten on ihan erikseen nämä tuotteet, jotka tulevat samalta linjalta ja pakataan vain erilaisiin pakkauksiin ja brändeihin.

  20. ei oo samoi ei oo!! atria maistuu paremmalltta ! olet vain saarioinen mies

  21. Melkoisen ihmeellistä tämäkin: S-Ryhmä (esim. Alepa Nihtisilta Espoo, S-Market Olari Espoo) myy Myllyn Paras -makaronia kahdella eri hinnalla: 0,71 e/kg sekä 1,20 e/kg. Edellinen on 400g pusseissa ja jälkimmäinen 800 g pusseissa. Tässä on tosiaan vaara mennä halpaan (=kalliiseen), siis ostaa iso pussi joka tulee tosi paljon kalliimmaksi. Tilanne on ollut sama ainakin n. vuoden verran. Viimeksi kaupassa käydessäni ihmettelin sitä hyllyntäyttäjälle; hän sanoi huomanneensa saman, mutta sanoi että kaipa se pienempi pussi on myyntivolyymiltaan paljon isompi ja sen takia halvempi.

  22. Yhden asian olen oppinut: älä osta rainbown tuotteita! Suodatinpussit hajoavat käsiin, kookosmaito oli kauheaa ja mitä vielä.. Mielikuvamarkkinointi on kyllä äärimmäisen toimivaa: itsekin halusin välttämättä ostaa kalliimpia kaurahiutaleita joissa on valmiina siemeniä (Fazer) koska se mukamas maistuu paremmalle. Ehkä se jotenkin keittyessä muuttuukin rakenteeltaan paremmaksi.

  23. Jos totta puhutaan, niin eivät välttämättä ole samoja tuotteita nämä pirkat, K-menu ym. tuotteet kuin valmistajan omat vaikka valmistusaineluettelo samalta näyttäisikin. Esim. vesi on halpaa eli sen määrä saattaa olla eri, valmistus aineiden suhteet saattaa erota toisistaan, saatetaan käyttää halvempia raaka-aineita ym. Tiedän koska olen töissä firmassa, joka valmistaa näitä ns.kauppojen omia tuotteita, ei pinaattilettuja, muuta tuotetta, enkä todellakaan tässä mainitse mitä.

  24. Uskon, että osa tuotteista on samoja mutta osa ei. Itse tutkin aina ainesosaluettelon, monesti niissä on eroja tai halpistuotteissa saattaa olla jotain sellaista, esim. lisäainetta, jota en halua syödä (usein juuri näin päin). Pakkauksen merkinnät pitää laittaa niin, että se aine on mainittu ensin, jota tuotteessa on eniten. Jos on täysin sama ainesosaluettelo ja samassa järjestyksessä niin kovin suuria eroja ei voi olla, esim. tuossa pinaattilettuesimerkissä oli mainittu pinaatti 16%, se molemissa täysin sama. Mikäli käyttää paljon broileria niin lihahyllyllä kannattaa olla tarkkana, monessa S-ryhmän omassa broilertuotteessa on mainittu (suola)vesi, jolloin tulee maksaneeksi sen saman kilohinnan vedestä kuin lihastakin. Pakkauksessa on mainittu prosentteina paljonko on broileria/vettä.

    Eviran sivulta lainattua: ”Ainesosaluettelo kertoo, mitä ainesosia elintarvikkeen valmistuksessa on käytetty. Ainesosaluettelossa ilmoitetaan kaikki elintarvikkeen valmistus- ja lisäaineet valmistusajankohdan mukaisen painon mukaan alenevassa järjestyksessä.”

  25. vaikka olisi samat aineet niin maussa on ero kuin yöllä ja päivällä en ikänä enää osta pirkka lettuja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.