Viisi perustelua miksi oma koti on hyvä sijoitus

Sinäkin voit tulla miljonääriksi
Sinäkin voit tulla miljonääriksi

Kirjoitin aiemmin syitä, miksi omaa kotia ei kannata pitää sijoituksena. Joidenkin mielestä nämä syyt ovat saivartelua, ihmisten pelottelua sekä totuuden vääristelyä.

Nyt on vuorossa perusteluita, miksi oma koti on hyvä, erinomainen tai jopa paras sijoitus, minkä eläissään voi tehdä.

Nämä perustelut ovat David Bachin kirjasta The Automatic Millionaire.

Oma koti pakottaa säästämään

Loppujen lopuksi hyvin harvat ihmiset menettävät kotinsa pakkolunastuksen myötä. Tämä johtuu siitä, että ihmiset ovat valmiita tekemään lähes mitä vain pitääkseen oman kotinsa.

Yksi tapa nähdä omistusasuminen on ajatella sitä pakotettuna kuukausittaisena sijoittamisena asuntovarallisuuteen.

Asuntolainaa voi käyttää velkavipuna

Velkavipu on tapa, jolla fiksut keinottelijat voivat moninkertaistaa omaisuutensa arvon hyvin nopeassa ajassa. Ostamalla kodin voit päästä hyötymään tästä samasta velkavivusta.

Kuvitellaan, että ostat asunnon 250 000 eurolla ja maksat siitä 25 000 euron käsirahan. Tämä tarkoittaa, että käytät 25 000 euroa omaa rahaasi ja lainaat loput 225 000 euroa pankilta. Koska käytät vain 10 % omaa rahaasi, on velkavipusi suuruus kymmenen suhde yhteen.

Oletetaan, että talon arvo nousee seuraavan viiden vuoden aikana 350 000 euroon. Koska laitoit asuntoon vain 25 000 euroa omaa rahaasi, 100 000 euron arvonnousu tarkoittaa, että olet kolminkertaistanut varallisuutesi.

David Bach vie tämän ajatuksen kirjassaan The Automatic Millionaire vielä pidemmälle. Lainaan nyt suoraan David Bachilta (dollarit muutettu euroiksi):

Viimeisen viiden vuoden aikana monien kotien arvo on yli tuplaantunut. Ajattele mitä tarkoittaa vipuvaikutuksena. Jos olisit sijoittanut 25 000 euroa 250 000 euron kotiin viisi vuotta sitten ja sen arvo olisi nyt 500 000 euroa, olisit tehnyt 250 000 euroa 25 000 euron sijoituksella. Tämä on uskomaton 1000 prosentin tuotto rahallesi.

David Bachin kirja julkaistiin vuonna 2004.

Käytät muiden ihmisten rahaa rikastumiseen

David Bachin mukaan rikkaat ihmiset eivät työskentele rahansa eteen:

Rikkaat ihmiset laittavat rahansa työskentelemään heille. Oikeastaan rikkaat ihmiset eivät laita vain omaa rahaansa työskentelemään heille. Rikkaat ihmiset laittavat  myös muiden rahat työskentelemään heille.

Kun ostat kodin teet juuri tätä. Käytät pankin rahaa rikastuaksesi. Samaan aikaan rahasi voi työskennellä sinulle muualla, esimerkiksi keräämässä korkotuottoa eläketilillä.

Ylpeys omistajuudesta

Kun omistat oman kotisi, juurrut, sinusta tulee osa yhteisöäsi ja nautit omistajuuden tuomasta ylpeyden tunteesta. Tämä on muutakin kuin pelkkä lämmin ja pörröinen tunne. Se on jotakin, joka tuo sinulle ja rakkaillesi todellista turvallisuuden tunnetta.

Kiinteistöt ovat osoittautuneet upeaksi sijoitukseksi

David Bachin mukaan useimmille ihmisille oma koti on suurin (ja paras) sijoitus minkä he ikinä tekevät:

Asuntojen hintojen noustessa jotkut ovat alkaneet kyseenalaistaa olemmeko asuntokuplassa. Asuntokuplan epäillään olleen vastaava kuin 2000-luvun alussa nähty IT-osakkeiden huuma.

Mutta kodit eivät ole osakkeita. Et voi ostaa ja myydä niitä hiiren klikkauksella. Kyllä, asuntojen hinnat ovat nousseet räjähdysmäisesti ja kyllä, asuntojen hinnoissa on ollut huonoja vuosia ja huonoja aikoja. Mutta huonot ajat ovat aina olleet väliaikaisia. Pitkällä aikavälillä asuntojen hinnat nousevat lähes aina, koska kysyntä on aina olemassa.

Katso myös 10 syytä miksi yrittäjän kannattaa asua vuokralla sekä blogijuttuni siitä, miten paljon omistusasunto maksaa oikeasti.

Yksi kommentti

  1. Omistusasunto voi myös tarjota enemmän vaihtoehtoja esimerkiksi sijainnin, lämmitysmuodon yms. suhteen, etenkin jos omassa elämässä/asumisessa on tekijöitä, joiden vuokranantaja katsoo kasvattavan omaa riskiään. Esimerkiksi lemmikkien kanssa voi olla vaikeaa löytää vuokra-asuntoa joiltain alueilta, ja osa vuokranantajista saattaa vaatia niistä korkeampaa vuokravakuutta. Tiedän myös monia, jotka joutuvat tyytymään markkinahintoihin nähden ylihintaisiin tai sijaintinsa puolesta hankaliin (matkakustannuksia lisääviin) vuokra-asuntoihin, koska eivät ole esimerkiksi lemmikeistä johtuen onnistuneet saamaan kohtuuhintaista vuokra-asuntoa tilanteissa joissa niihin on ollut useita hakijoita. Omistusasunnoissa kukaan ei kysy lemmikeistä mitään.

    Omistusasunnosta on hankalampi joutua ulos. Etenkin yksityisiltä vuokratussa asunnossa (etenkin silloin kun kyseessä ei ole laajemmassa mitassa asuntoja sijoittava henkilö) on aina olemassa riski, että vuokranantaja tarvitsee asuntonsa omaan käyttöönsä tai voittomarginaalin pienennyttyä päättää myydä asunnon jollekin, joka ei halua sitä sijoitusasunnoksi. Tällöin muutosta aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia, ja mikäli ei onnistu löytämään irtisanomisajan puitteissa vastaavaa uutta asuntoa, on taas olemassa riski siitä, että joutuu tyytymään niihin muihille kelpaamattomiin ylihintaisiin tai huonon sijainnin omaaviin vuokra-asuntoihin (joista käsin voi toki hakea taas sitä parempaa vuokrakotia, jolloin joutuu maksamaan taas uudet muuttokustannukset).

    Viimeistään sitten kun asunto on maksettu, on siitä mahdollista saada myös tuloja, mikäli asunnon esimerkiksi vuokraa eteenpäin pidempien ulkomaanreissujen ajaksi. Kaikissa vuokra-asunnoissa alivuokralaisen otto ei ole sallittua, jolloin pidempään matkustellessa voi joutua joko luopumaan asunnosta tai maksamaan asumisestaan sekä Suomeen että sinne missä viettää aikaa.

    Tällaiset plussat tuli ainakin itselle myös mieleen, kun on seurannut paljon mitä ongelmia ihmisillä on ollut sopivan vuokra-asunnon löytämisessä (lemmikki-ihmisenä jota kiinnostaa matkailu, tietyt teemat nousevat muita useammin esille nillä sivustoilla mitä seuraa).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.