Kymmenen tavaraa jotka maksavat itsensä takaisin (jopa kymmenkertaisesti)

Pyykin kuivaaminen ulkona säästää rahaa
Pyykin kuivaaminen ulkona säästää rahaa

Kysyin aiemmin teiltä blogin lukijoilta vinkkejä tavaroista, jotka joko säästävät rahaa tai maksavat itsensä takaisin erittäin nopeasti.

Tässä kymmenen tavaraa, jotka maksavat itsensä takaisin jopa kymmenkertaisesti.

Lisäsin listalle myös pari omaa suosikkiani.

Nro 1. Työmatkapolkupyörä

Työmatkapolkupyörän hankkiminen on yksi parhaita taloudellisia päätöksiä minkä voi tehdä.

Erittäin hyvän työmatkapyörän saa 600 eurolla. Vaihtoehtoja työmatkapyöräksi on useita. Löytyy maastopyörää, cyclocrossia ja hybridiä. Nykyään on saatavilla myös hihnavetoisia pyöriä, jotka eivät likaa hienojen housujen lahkeita.

Jos työmatka on pitkä, kannattaa harkita sähkökäyttöistä pyörää. Entinen työkaverini kulki sähköavusteisella pyörällä yli 20 kilometrin yhdensuuntaisen työmatkan kesät talvet. Ja näkisittepä millaisessa kunnossa tämä kaveri on!

Kaverini Lasse laski paljon keskustelua herättäneessä blogijutussani, että pihistikin ajaen auton käytön kuluksi tuli 0,36 euroa per kilometri.

Autoilun todellinen kustannus onkin niin korkea, että työmatkapyöräksi voi hankkia vaikka tuhansien eurojen hiilikuituisen, sähköavusteisen hifistelypyörän ja pyörä maksaa silti itsensä takaisin alle vuodessa.

Nro 2. Kestovaipat

Kuningaskuluttaja teki yli kymmenen vuotta sitten vertailun kestovaippojen ja valmisvaippojen hinnoista. Tässä vertailussa kestovaipoiksi valittiin mahdollisimman kalliit Ruskovillan vaipat ja kertakäyttövaipoiksi halvimmat kaupasta löydetyt kertakäyttövaipat.

Ruskovillan kestovaippapaketti maksoi 215,70 euroa. Tässä paketissa oli mukana 24 sideharsoa, 9 flanellivaippaa, kahdet lyhyet ja pitkät villahousut sekä 12 riisipaperia. Hintaa paketille tuli 215,70 euroa.

Halvimmat kertakäyttövaipat maksoivat kuudella päivittäisellä vaipanvaihtokerralla laskettuna 184,62 euroa kuuden kuukauden aikana.

Nro 3. Pyykkinaru

Kuivausrummun tai kuivauskaapin käyttäminen on kätevää. Pyykit kuivuvat nopeasti ja rumpu kerää vaatteista ylimääräisen pölyn pois. Varsinkin allergisille vaatteiden kuivattaminen ulkona voi olla ikävää. Talvella ja syksyllä vaatteet eivät meinaa kuivua ja keväällä ja kesällä niihin kerääntyy siite- ja katupölyä.

Kuivausrumpu käyttää kuitenkin yllättävän paljon sähköä. Työtehoseuran mukaan sähköä kuluu 2 – 3 kWh per rummullinen. Olettaen sähkön hinnaksi 15 senttiä per kWh tulee kustannukseksi 30 – 45 senttiä per rummullinen. Meidän taloudessa kuluksi kuivausrummusta tulisi 50 – 75 euroa vuodessa pelkkänä sähkönä.

Kannattaa huomata, että pyykin kuivaaminen sisällä narulla ei ole ilmaista. Pyykin kuivaus narulla kuivassa huoneilmassa vie lämpöenergiaa 1,4 kWh. Laskin joskus, että pyykin kuivaaminen sisällä maksaa meille sähkönä vuodessa 32,63 euroa.

Nro 4. Sodastream

Monet Tarkan markan lukijat vannovat Sodastreamin nimeen.

Itse laite maksaa Gigantissa 30 euroa. Yksi maku-uutepullo maksaa Gigantissa 7 euroa. Yhdestä pullosta tulee 12 litraa valmista juomaa. Hiilidioksidipulloja kuluu yksi kappale per 60 litraa juomaa. Vaihtokaasua saa halvimmillaan 10 eurolla per pullo. 1,5 litraa valmista Sodastream-limsaa maksaa näillä luvuilla 1,20 euroa.

Sodastreamilla tehty limsa tulee siis halvemmaksi kuin kaupan normaalihinnoilla ostettu Coca-Cola tai Pepsi. Esimerkiksi Lidlin Freeway-limonadiin verrattuna säästö ei ole enää niin suuri. 1,5 litran Freeway-limsa näkyy maksavan 1,70 euroa.

Jos limsaa kuluu perheessä neljä pulloa viikossa, voi Sodastreamin laskea säästävän viidessä vuodessa 832 euroa.

Sodastreamin tuomat säästöt eivät ole missään nimessä selviä. The Simple Dollar on laskenut, että (USA:ssa) Sodastreamilla tehty limsa tulee kaupan limsaa kalliimmaksi.

Osa Sodastreamin käyttäjistä perusteleekin laitteen edullisuutta sillä, että he tekevät laitteella lähinnä vissyä ja / tai käyttämällä Sodastreamia heidän ei tarvitse käydä kaupassa autolla.

Nro 5. Moccamaster-kahvinkeitin

Rahan säästäminen lopettamalla kahvin ostamisen kioskilta (tai Starbucksista) on yksi säästämisen pahimpia kliseitä.

Olen itsekin tehnyt näitä laskelmia useamman kerran, mutta kyllä, kahvin tekeminen kotona on halvempaa kuin sen ostaminen kioskilta.

Oletetaan, että ostat yhden kupin kahvia joka päivä. Normaalikokoinen kahvi maksaa vaippapa McDonald’sissa 1,5 euroa. Jos ostat kupillisen joka arkipäivä, menee tähän vuodessa 375 euroa.

Moccamaster maksaa 100 euroa. Primuksen valmistama törkeän hyvä kahvikuppitermos maksaa 50 euroa. Itse jauhettuihin huippuluokan kahvipapuihin ja suodattimiin menee viikossa 5 euroa. Vuodessa Moccamasterilla tehty kahvi maksaa sinulle 260 euroa.

Viiden vuoden aikana säästö itse tehdystä kahvista on 625 euroa.

Nro 6. Safety razor -partahöylä

Tämä on yksi omia suosikkivinkkejäni. Safety razor -partahöylistä tulee jotenkin niin mieleen Savile Row -mittatilaustakit, hipsterit ja tietynlainen myskinen miehekkyys.

Saituri-blogin Antti on kirjoittanut perinteisistä partahöylistä erinomaisen kattavan jutun. Antin oma setup on Parker 90R Long Handle -höylä, sian/mäyränkarvainen partasuti, parranajovoidetta, kaksipuolisia Sharkin teriä sekä alunakivi. Koko setin hinnaksi tulee Briteistä tilattuna noin 80 euroa.

Jos oletetaan, että vaihtoehtona on 2 euroa kappale maksavat Gillette Fusion -terät ja teriä menisi viikossa vain yksi kappale, tulee säästöä viidessä vuodessa 440 euroa.

Nro 7. LED-lamput

Olin vielä pari vuotta sitten vannoutunut hehkulamppujen käyttäjä. Energiansäästölamput olivat mielestäni suurinta kusetusta mitä ikinä löytyy enkä allekirjoittanut niiden tuomia ”säästöjä” ikipäivänä.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut. Markkinoille on tullut erittäin laadukkaita LED-lamppuja, jotka ovat halpoja ja kestäviä. Lisäksi LED-lamppujen valo on paljon miellyttävämpi kuin monien energiansäästölamppujen.

Laskin aiemmassa jutussani, että pelkästään vaihtamalla oman asunnon viiden eniten päällä olevan valaisimen lamput LED-lamppuihin tulee säästöä sähkön hinnassa vuodessa 30 euroa. Viidessä vuodessa säästöä tulee 125 euroa ja mitä enemmän lamppuja vaihtaa, sitä suurempia säästöt ovat.

Nro 8. Crock-Pot -haudutuspata

Olen lukenuut ulkomaisista säästämisblogeista ylistäviä kehuja Crock-Pot -haudutuspadan käyttäjiltä. Esimerkiksi The Simple Dollar -blogi vannoo crock pot -patojen nimeen.

Crock-Pot -padan säästöt tulevat siitä, että kiireisenä arkipäivänä lämmin ruoka odottaa kotona valmiina koulusta kotiin tulevia lapsia sekä töistä väsyneitä aikuisia.

Suomeen nämä padat tuntuvat rantautuneet vasta viime vuonna. 3,5 litran padan hinta on Gigantissa 69 euroa.

Säästöt padasta voivat olla järkyttäviä. Oletetaan, että padassa tehdyn ruoan hinta on 2 euroa per henkilö. Jos padan avulla säästetään viikossa yksi McDonald’s keikka (28 euroa), Crock-Pot -padan käyttö säästää viidessä vuodessa nelihenkiselle perheelle 5200 euroa.

Päivän ruoat voi suunnitella jo edellisenä päivänä. Crock-Pot -pata mahdollistaa myös ruokakomeroperiaatteen tehokkaamman hyödyntämisen. Tämä kasvattaa säästöjä entisestään.

Nro 9. Nest-termostaatti

Toinen hyvin amerikkalainen säästöratkaisu, jonka haluan jakaa, on Nestin automaattinen termostaatti.

Suomestakin löytyy markkinoilta paljon ohjelmoitavia termostaatteja. Halvimmat näistä maksavat muutaman kympin kappale.

Nestin ratkaisu on erilainen. Ideana Nestin termostaatissa on, että laite oppii itse milloin lämmön tai ilmastoinnin tulee olla päällä ja milloin poissa. Termostaatti havaitsee esimerkiksi milloin taloon tullaan sisälle tai sieltä lähdetään pois.

Keskivertokoti säästää älytermostaatin avulla 130 euroa vuodessa. Takaisinmaksuaika on alle kaksi vuotta.

Nro 10. Dinox-puolapuut ja Bodylastics-jumppanauhoja

Perinteisten kotikuntosalien ongelma on, että ne vievät paljon tilaa. Minulla oli aiemmassa asunnossa painonnostopenkki ja tanko. Uuden asuntoomme nämä eivät enää mahtuneet.

Oma ratkaisuni oli tehdä kotikuntosali puolapuiden ja jumppanauhojen avulla. Puolapuut ostin suomalaiselta Dinoxilta. Hintaa puolapuille ja säädettävälle rekkitangolle tuli kotiin toimitettuna 370 euroa. Puolapuut ja rekkitanko ovat olleet yksi parhaimpia ostoksiani.

Lisäksi tilasin Amazonista Bodylasticsin 12-osaisen jumppanauhasetin*
40 eurolla. Bodylasticsin jumppanauhasetissä on sisällä turvanaru. Turvanaru estää, että kumin mahdollisesti katketessa ei tule vahinkoa kasvoihin tai silmiin. Minulla oli aiemmin halpa setti, mutta yhden tällaisen vahingon jälkeen panostin laatuun. En ole katunut. Bodylasticsin setillä on lisäksi elinikäinen takuu.

Kuntosalijäsenyyteen (40 euroa per kuukausi) verrattuna säästöä tästä ratkaisusta tulee viidessä vuodessa 1990 euroa.

Käyn edelleen välillä perinteisellä kuntosalilla, jossa maksan käynneistä kertamaksun.

Millaisia vinkkejä ja laskelmia teillä on antaa tuotteista ja tavaroista, jotka maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti?

6 kommenttia

 1. Paljon sait hilloa noiden tuotteiden mainostamisesta? Esim. Moccamaster – yhtään halvempaa keitintä et sitten löytänyt?

  1. Anonyymin lukijan mielestä Moccamaster on loistava valinta tähän artikkeliin, kestävä, luja, luotettava ja saa varaosia. Siis kaikki taloudellisen ja pitkäikäisen keittimen edellytykset.

 2. Slow Cooker on ehdottomasti yksi parhaimmista kodinkonesijoituksista. Itse sain sen syksyllä ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Omaan uuniini verrattuna esim karjalanpaisti valmistuu lähes 1,5 kWh vähemmällä sähköllä. Puhumattakaan siitä, että voi puuhata muuta sillä aikaa, kun ruoka valmistuu; ei tarvitse huolehtia, kiehuuko yli tai kärähtääkö.
  Toinen, minkä olen vuosien varrella todennut hyväksi, on leipäkone. Lasten ollessa pieniä, oli todella helpotus, kun saattoi illalla ajastaa koneen niin, että leipä oli valmista aamulla. Ei huolta, ettei aamiaisella olisi leipää. Eikä siis myöskään viime hetken rynnistyksiä kauppaan. Yksi jauhopussi riittää n. kolmeen kilon painoiseen leipään, joten hinta on sähkön kulutuksen huomioiden sekin edullinen.
  Molemmissa laitteissa hyvää on myös se, että kesähelteillä ei keittiö kuumene.

  1. Moccamasterin voi ihan mielellään vaihtaa mokkapannuun, jonka saa vielä reilusti halvemmalla kuin tuon alankomaalaisen hienouden. Kilo kahvipapuja maksaa 6-8 euroa, joten jos ei halua ostaa espressojauhatusta, voi käsin tai sähköllä jauhaa omat jauhatukset laitteeseen. Toisin kuin Moccamaster, mokkapannu ei sisällä liikkuvia osia eikä vaadi suodatinpusseja, joista säästää vuodessa ihan kivasti. Suurimmat mokkapannut ovat puolen litran tilavuudella, joten kahvin suurkuluttajatkin pärjäävät mainiosti sillä 🙂

 3. Joku viitseliäs voisi kai laskea tulisiko pikakahvi halvemmaksi: veden keittämiseen on helppo soveltaa mielikuvitusta kokonaan ilman keitintäkin.

 4. Itselläni on Slow Cooker Cordon Bleu ollut jo 32 vuotta ja Suomesta ostettu. Joten hiukan enemmän kuin mainitsemasi pari vuotta ollut Suomen markkinoilla. 1980 luvulla padat oli Caravanareiden ja mm. perhepäivähoitajien suuressa suosiossa. Tälläkin hetkellä padassa muhii kaalilaatikko. Pata on jatkuvassa käytössä ja erityisesti nyt sähkön säästöaikoina ehdottoman edullinen tapa valmistaa ihan vaikka mitä. Kakkuja en ole sillä paistanut vaikka padan reseptikirjassa ohjeet onkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.