Professorin ajatuksia omistusasumisesta

Alexander Tabarrok
Alexander Tabarrok

George Mason Universityn kansantalouden professori Alex Tabarrok oli vastannut Quorassa kysymykseen ”Mitä ekonomistit ovat mieltä vuokra vs. omistusasumisesta”.

Tässä hänen vastauksessaan on ihan mielenkiintoisia kohtia:

Omistusasunto on yliarvostettu sijoituksena.

Ensinnäkään ei ole hyvä, että suuri osa omaisuudesta on sidottu yhteen sijoitukseen. On parempi hajauttaa ja hajautus on helpompi toteuttaa osakkeiden avulla.

Toiseksi, ellet anna kellariasi vuokralle, talot eivät maksa osinkoja. Osakkeet maksavat. Voit toivoa, että talosi arvo nousee, mutta älä laske sen varaan.

Todellakin, sinun pitäisi odottaa, että sijoituksena talosi arvo nousee vähemmän kuin osakemarkkinat. Et kai odottanut saavasi upeaa sijoitusta, jossa voisit asua, ethän? Ilmaista lounasta ei ole olemassa.

Nämä ovat näitä samoja perusteluita mitä listasin jutussani syistä miksi oma koti ei ole sijoitus.

Talojen toinen ongelma on, että omistusasuminen lukitsee ihmiset yhdelle paikkakunnalle tehden töiden perässä muuttamisesta hankalampaa. Tilanne on erityisen hankala koska kukaan ei halua myydä ”tappiolla” vaikka se olisi rationaalista.

Joten kun työpaikat katoavat ja asuntojen arvot laskevat, ihmiset pitävät kiinni asunnostaan liian pitkään toivoen että asiat muuttuisivat parempaan sen sijaan että muuttaisivat.

On huolestuttavaa, että sekä USA:n osavaltioita että maita tarkasteltaessa korkea omistusasumisen aste ennustaa korkeaa työttömyysastetta.

Tämä on yksi omistusasumisen huonoimpia puolia. Omistusasuminen tuo vakautta, mutta vakauden vastineena joustavuus kärsii.

Joten miksi ihmiset ostavat taloja? Talot ovat ihania jos pidät sisustamisesta, grillaamisesta takapihalla ja naapureiden kanssa juttelusta.

Talojen mukana tulee nykyään myös merkittävä toinen omaisuuserä – pääsy julkisiin kouluihin. Yksi argumentti (jota ei korosteta tarpeeeksi) koulutussetelien puolesta muuten on, että setelit murtaisivat yhteyden asuinpaikan ja käydyn koulun välillä. Köyhillä ihmisillä olisi parempi mahdollisuus käydä hyviä kouluja jos kouluja ja asumista ei olisi kytketty niin vahvasti toisiinsa.

Tämä on yksi omistusasumisen suuri etu, jonka jätin kokonaan mainitsematta tuossa omassa listauksestani omistusasumisen eduista: parempi asuinalue.

Yksi viimeinen pointti: Käyttäytymistaloustiede kertoo meille, että ihmiset tottuvat nopeasti suuriin taloihin, mutta että emme ikinä totu työmatkaan. Joten jos voit valita, valitse pienempi talo lähempää työpaikkaasi.

Tämä oli erinomainen vinkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.