14 vinkkiä auton hankkimiseen imagosyistä

Porsche Cayman (Kuva: GT-Auto)
Porsche Cayman (Kuva: GT-Auto)

Jonkinlainen yleinen totuus on, että autoja ostetaan imagosyistä, ei järkiperusteilla. Tyypillinen lause on esimerkiksi ”Jos autot valittaisiin järkisyillä, kaikki ajaisivat vuoden 2004 Toyota Corollalla”.

Taloustieteen termein kysymys on kerskakulutuksesta (engl. conspicuous consumption). Kerskakulutus määritellään rahan käyttämiseksi luksustuotteisiin oman tulo- tai omaisuustason esittelemiseksi muille. Kerskakuluttujan tavoite on joko saavuttaa tai säilyttää sosiaalinen status.

Käytännössä naapurien tai työkaverien halutaan tietävän, että ”fyrka finns”. Kysymys voi olla myös yrityksestä tehdä vaikutus vastakkaiseen sukupuoleen.

Jos kerran autoja ostetaan pääasiassa imagosyistä, tehdään tämä sitten kunnolla. Ei mitään pinkiponkia vaan maksimaalinen määrä imagoa mahdollisimman vähällä rahalla.

Jätä lisävarusteet ostamatta

Lisävarusteet voivat jopa tuplata auton hinnan. Lisävarusteesta ei ole kuitenkaan imagomielessä mitään hyötyä ellei kukaan tiedä sen olemassaolosta.

Tämän voi toki varmistaa mainitsemalla asian moneen kertaan työpaikan kahvipöydässä tai esittelemällä lisävarustetta naapurille.

Valitse karvalakkimalli

Hieman edelliseen teemaan liittyen Audi A6:n karvalakkiversio maksaa saman verran kuin Volkswagen Golf kaikilla herkuilla. Näistä kahdesta Audi A6 luo todennäköisesti kalliimman vaikutelman kuin Golf.

Poista moottori- ja mallimerkinnät

Edelliseen liittyen poistaisin autosta moottori- ja mallimerkinnän. Näin kukaan ei voi ainakaan lukea suoraan auton perästä, että ajat BMW:n 316d:llä etkä 325d:llä.

Tuunaa hienovaraisesti

Autonvalmistajat pyrkivät erilaistamaan eri malliversioita hienovaraisilla ulkoisilla muutoksilla. Esimerkiksi Audeissa pakoputkeen tulee hieno kromihattu kun koneen koko kasvaa.

Osan näistä muutoksista voisi tehdä itse halvemmalla jälkikäteen.

Aja uudella autolla

En tiedä onko tämä vain oma ajatukseni, mutta itse ajattelen, että aivan uuden auton omistajalla menee paremmin kuin vanhemman auton omistajalla.

Mielestäni aivan uusi Skoda Octavia farmari (22 000 euroa) luo varakkaamman vaikutelman kuin edellisen korimallin 5-sarjan BMW (44 000 euroa).

Osta paljon ajettu auto

Markkinoilta löytyy vanhoja taksiautoja, joiden mittarissa on jo 450 000 kilometriä vaikka auto ei ole kuin pari vuotta vanha.

Jos auton maalipinta on kunnossa, naapurisi ei tiedä, että maksoit E-sarjan Mersustasi vain 25 000 euroa 70 000 euron sijasta.

Osta jenkkiauto

Yksi tapa projisoida varallisuuden lisäksi omaa teknistä taitavuutta voisi olla jenkkiauton hankkiminen.

Kaikki tietävät, että jenkkiautot kuluttavat paljon polttoainetta. Lisäksi niiden omistajat osaavat jossakin määrin korjata autonsa itse.

Hankkimalla jenkkiauto voi siis osoittaa muille olevansa varakas (varaa bensaan) sekä myös, että omaa valtavan määrän kykyjä.

Osta auto, jota ei voi perustella järkisyillä

Jos tavoitteena on esitellä omaa varallisuutta, yksi tapa tehdä tämä voisi olla ostaa tahallaan auto, joka on hemmetin epäkäytännöllinen. Tällainen voi olla esimerkiksi kolmiovinen, takapenkitön coupé-malli.

Tämä voi toimia signaalina siitä, että sinulla on varaa laittaa rahaa palamaan johonkin, missä ei ole mitään järkeä.

Älä hanki autoa ollenkaan

Yksi vaihtoehto on jättää auto kokonaan ostamatta. Jos ihmiset kerran arvioivat toisia ihmisiä heidän autonsa perusteella ja sinulla ei ole varaa hienoon autoon, jätä auto kokonaan ostamatta.

Auton ostamatta jättäminen voi säästää rahojasi vuodessa jopa 10 000 euroa. Ylimääräiset rahat voit käyttää vaikkapa vaatetukseen, kalliiseen kelloon tai etelänmatkoihin. Facebookissa julkaisemasi (fiksusesti editoidut) kuvat matkastasi Dubaihin (lennot 149 euroa + hostelli 25 euroa per yö) antavat sinusta varakkaan kuvan kustannustehokkaammin.

Lisäksi, kuten Ilana Tarkan markan blogin Facebook-sivuilla kommentoi, auto ei vetoa kaikkiin ihmisiin. Voi olla, että joihinkin tekee suuremman vaikutuksen vaikkapa ekologinen sähköpolkupyörä.

Hanki urheiluauto

Jotkut autot – varsinkin urheiluautot – näyttävät huomattavasti todellista hintaansa kalliimmilta.

Suosikkiesimerkkini on Porsche Cayman. Tämän jutun kuvituskuvan auto on tämän kirjoitushetkellä myynnissä GT-Autossa hintaan 38 900 euroa. Jos minulta kysyttäisiin tuon auton hintaa heittäisin hinnaksi yli 100 000 euroa.

Hanki työsuhdeauto

Jos tämä on vain mahdollista, palkansaajalle työsuhdeauto on törkeän edullinen tapa saada pihalle täysin uusi auto.

Osta replika-Ferrari ilman moottoria

Kaikkein häröin idea mitä keksin on, että ostaa autotalliin jonkun kalliin auton korin ilman moottoria. Joku replika-Ferrari ei varmaan paljoa maksa. Sitä voi sitten kesäisin pestä pihalla ilman, että ajaa autolla koskaan. Kun naapuri kysyy vastaa, että auto on niin arvokas ettei sillä voi edes ajella.

Vannoutunut jenkkiautoharrastaja myy kavereilleen vaikka yksittäisen pellinpalasen ”ensi kesän rodiprojektina”.

Hyödynnä pappaleasingia ja / tai laina-autoja

Yksi tapa hoitaa ongelma voisi olla käyttää tarvittaessa erilaisia laina-autoja. Auton voi lainata joko vanhemmilta, kaverilta tai jopa joltakin autoja lainaavalta firmalta. Joillakin yrityksillä on työntekijöitään varten laina-autoja.

Härskein näkemäni keino tähän on jotakin, jota todistin lähes 15 vuotta sitten. Erään entisen työpaikani nuorilla miehillä oli tapana käydä pääkaupunkiseudun erikoisautoliikkeissä puhumassa auto koeajoon yön yli. Käytännössä koeajo ajoittui yleensä kesäiseen keskiviikkoiltaan ja kohteena oli Kaivohuoneen Kesäkeskiviikon jono.

Hanki auto rahoituksella

Meinasin aivan unohtaa yleisimmän tavan, jolla ihmiset esittävät varakkaampaa kuin ovat. Tavaroiden ostaminen luotolla!

USA:ssa autorahoitus on törkeän yleistä. Ilmiö yleistyy Suomessakin.

Autorahoituksen lupaus on upea. Saat käyttöösi uuden ja turvallisen auton pienellä kuukausierällä.

Ongelmana autorahoituksessa on, että ratkaisu ei ole kestävä.

Dave Ramseyn sanoin:

Ostamme asioita joita emme tarvitse, rahalla jota meillä ei ole, tehdäksemme vaikutuksen ihmisiin joista emme pidä.

4 kommenttia

  1. Ja kyllähän tuo riippuu tietysti myös valtavasti siitä, millaisissa piireissä liikkuu. On tosiaan paljon ihmisiä, joille ilman autoa eläminen on statuspeliä ja sellaisia joille jokin urheiluauto on nimenomaan osoitus huonosta mausta. Tämäntyyppisissä piireissä sähköauto on varmasti tulevaisuudessa SE juttu.

  2. Voin suositella myös kalliin näköisen kellon ostamista. Kalliit kellot voivat olla liioittelematta 100 kertaa kalliimpia kuin vastaavan näköiset halvemmat kvartsikellot, jotka ovat kuitenkin laadultaan parempia kuin hienot mekaaniset kellot.

  3. Joo, kuulun noihin, joille auton statusvaikutus on nimenomaan alaspäin. Näen autoilijat lähinnä vaaratekijänä omassa elämässäni ja yhteisiä luonnonvaroja piittaamattomasti tuhlailevina idiootteina… Asun kaupungissa ja ajattelen tässä lähinnä kaupunkilaisia kaupungissa autoilevia. Maaseudun autoileviin en suhtaudu aivan näin jyrkästi, mutten myönteisestikään. Jos auto on pakollisuus niin sitten sähköautot ja auton totaalinen hyötykäyttö tarjoamalla kimppakyytejä, kuljetusapua, autoa lainaan jne ja turhien ajojen välttämistä.

  4. Moi Markus! Olen huomannut että monella myyntityötä tekevällä oma auto saattaa muodostaa ison osan uskottavuudesta, ja se oikeasti voi toimia. Itse ainakin olen tehnyt parhaat kauppani hieno auto allani. Kuten sanoit, lisävarusteita karsimalla hienon auton hinnan saa huomattavasti alhaisemmaksi tinkimättä auton tyylikkyydestä. Myös autorahoitus on helppo keino hienon auton hankkimiseen niillekin, joille se ei muuten olisi mahdollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.