Monien säästämisgurujen mielestä on tärkeämpää olla onnellinen kuin rikas. Kirjoitin pari vuotta sitten blogijutun viidestä syystä miksi raha ei tee ihmistä onnellisemmaksi.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö raha tekisi ihmisiä onnelliseksi. Päinvastoin. Raha voi tehdä ihmiset hyvinkin onnelliseksi.
Tämä fakta (ei mielipide) ei ole tietenkään kaikkien mieleen. Economist-lehteä lainatakseni:
Runoilijat, lauluntekijät ja vasemmistolaiset poliitikot vihaavat tätä ajatusta, mutta vuosikymmenten ajan kyselytutkimusten tulokset ovat olleet selkeitä: raha ostaa onnellisuutta ja mitä rikkaampi olet, sitä todennäköisemmin olet tyytyväinen elämääsi.
Elintason merkitys ihmisten onnellisuuteen on suurempi kuin terveyden, perhe-elämän ja jopa uskonnon.
Raha tekee onnelliseksi tiettyyn pisteeseen asti
Pari vuotta sitten uutisoitiin laajasti Daniel Kahnemanin ja Angus Deatonin tekemästä analyysistä, jonka mukaan on olemassa tietty tulotaso, jonka jälkeen lisätulo ei enää tee ihmistä onnellisemmaksi. Tämä tulotaso oli USA:ssa 75 000 dollaria vuodessa.
Kahneman ja Deaton havaitsivat, että rahalla voi ostaa henkistä hyvinvointia vain tiettyyn pisteeseen asti. Tämä tulos on selitettävissä helposti arkijärjellä. 75 000 dollaria vuodessa ansaitsevat eivät murehdi miten he saisivat perustarpeensa tyydytettyä (tarpeeksi ruokaa, rahaa vuokranmaksuun).
Erään toisen tutkimuksen mukaan onnellisuuden maksimoiva tulotaso olisi 40 000 dollaria vuodessa.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö lisäraha tekisi ihmisiä entistä onnellisemmaksi. Kahnemanin ja Deatonin tulokset eivät nimittäin jääneet tähän.
Tyytyväisyys omaan elämään kasvaa äärettömästi lisätulojen myötä
Kahneman ja Deaton analysoivat tutkimuksessaan päivittäisen henkisen hyvinvoinnin (Millainen olosi on tänään?) lisäksi yleistä tyytyväisyyttä elämään (Jos mietit elämääsi yleisesti, kuinka tyytyväinen olet tilanteeseesi?).
Ainoastaan henkinen hyvinvointi lakkasi nousemasta tulotason myötä.
Kahnemanin ja Deatonin mukaan:
Päättelemme, että korkea tulotaso tuo yleistä tyytyväisyyttä elämään mutta ei onnellisuutta ja että alhainen elintaso yhdistyy alhaiseen tyytyväisyyteen omasta elämästä ja heikkoon henkiseen hyvinvointiin.
Toisin sanoen lisätulot nostavat ihmisten yleistä tyytyväisyyttä omaan elämäänsä ilman ylärajaa. Mitä enemmän ihminen ansaitsee, sitä tyytyväisempi hän on omaan elämäänsä.
Betsey Stevensonin ja Justin Wolfersin tekemä tutkimus varmistaa tämän havainnon pätevän kaikissa maissa. Lisätulot tekevät ihmiset tyytyväisemmäksi omaan elämäänsä kaikkialla maailmassa.
Onnellisuus ei laske tulojen kasvaessa
Kahnemanin ja Deatonin kolmas tärkeä havainto oli, että onnellisuus ei myöskään lähde laskemaan lisätulojen myötä.
Aivan superrikkailla on toki omat ongelmansa. Gates Foundationin osittain rahoittaman tutkimuksen mukaan superrikkailla on paljon erilaisia pelkoja.
Kaikkein eniten superrikkaat olivat huolissaan lapsistaan. Superrikkaiden pahin pelko oli, että raha veisi heidän lastensa kunnianhimon.
Rahan tuoma onnellisuus voi olla pois muilta ihmisiltä
Keniassa tehtyjen tutkimusten mukaan raha tekee onnelliseksi, mutta muiden kustannuksella ja hetkellisesti.
Tutkimuksessa satunnaisille kenialaisille annettiin 1525 dollarin suuruinen ”lottovoitto”. Tutkijat tutkivat onnellisuuden tasoja mittaamalla tutkimushenkilöiden veren kortisolitasoja sekä seulomalla kliinistä masennusta. Lottovoiton saaneiden stressitaso laski ja onnellisuus kasvoi heti voiton jälkeen.
Ne ihmiset, jotka eivät saaneet lottovoittoa masentuivat enemmän kuin lottovoiton saaneet henkilöt tulivat onnelliseksi.
Raha tekee onnelliseksi kun sitä käyttää
James Lewisin Iso-Britanniassa tekemän tilastollisen tutkimuksen mukaan onnellisuuteen vaikuttavat tulojen lisäksi myös menot. Mitä suuremmat menot kotitaloudella olivat, sitä tyytyväisempiä he kertoivat olevansa elämäänsä.
Lewisin mukaan rahan käyttäminen ei kuitenkaan vähennä ahdistusta. Lewis tulkitsee niin, että korkealla menotasolla ei ole yhteyttä taloudellisen turvallisuuden tunteeseen.
Onnellisuuden kannalta on paljon merkitystä sillä miten rahansa käyttää.