Osta elämyksiä, älä tavaraa

Käy Las Vegasissa kaverien kanssa
Käy Las Vegasissa kaverien kanssa

Leaf Van Bovenin ja Thomas Gilovichin jo klassisten tutkimusten mukaan elämykset tekevät onnellisemmaksi kuin tavaraIhmiset kuitenkin olettavat, että tavara tekisi heidät onnellisemmaksi.

Ryan Howellin mukaan syynä on, että ihmiset ajattelevat tavaran tekevän heidät onnellisemmaksi koska kokemukset ovat ohimeneviä:

Ihmiset ajattelevat, että kokemukset tuovat vain hetkellistä onnea, mutta oikeasti ne tuovat sekä enemmän [hetkellistä] onnellisuutta että pysyvämpää arvoa.

Erään tutkimuksen mukaan ihmiset odottivat, että tavara tekisi heidät melko onnelliseksi (M=4.41). Kaksi viikkoa ostoksen jälkeen heidän havaintonsa oli, että tavara oli tehnyt heidät hieman onnellisemmaksi kuin mikä heidän alkuperäinen arvionsa oli (M=4.91). Vaikutus heikkeni hieman neljässä viikossa (M=4.67). Ihmisten odotus elämysten tuottamasta onnellisuudesta oli paljon alhaisempi (M=2.9). Totuus oli toinen. Elämykset tekivät ihmiseksi tavaroita onnellisemmaksi kaksi viikkoa (M=5.7) ja neljä viikkoa ostoksen jälkeen (M=5.42).

Thomas Gilovichin mukaan elämykset tekevät meidät onnellisemmaksi kuin tavara koska elämykset jaetaan muiden ihmisten kanssa. Emme myöskään vertaa omia elämyksiämme toisten elämyksiin yhtä paljon omistuksiamme.

Thomas Gilovich on huomannut myös, että saamme paljon enemmän onnea elämysten (esimerkiksi matkojen) odottamisesta kuin tavarahankintojen odottamisesta. Elämyksiä odottavat ihmiset olivat innoissaan, tavaroita odottavat ihmiset olivat kärsimättömiä.

Elizabeth Dunnin mukaan elämykset ovat tavaraa parempi myös siksi, että elämysten ostaminen tekee sinusta pidetymmän ystäviesi keskuudessa. Dunnin mukaan pyydettäessä ihmisiä keskustelemaan joko tavaraostoksista tai elämysostoksista, ihmiset pitävät toisistaan enemmän keskustelun päätteeksi keskusteltuaan elämyksistä. Tavaroista puhuvia ihmisiä pidetään materialistisina.

Kaikkein parasta olisi ostaa elämyksiä, jotka jaamme toisten ihmisten kanssa. Gus Cooneyn tutkimuksen mukaan liian eksklusiiviset elämykset voivat vieraannuttaa meitä muista ihmisistä (esim. käyt base-hyppäämässä Afrikassa ja lesoat tästä kavereillesi). Cooneyn mukaan on fiksumpaa tehdä asioita yhdessä ystävien tai perheen kanssa koska tämä luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Sovellan tätä esimerkiksi niin, että en tingi matkailusta hyvien ystävien kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.