Tavaran ostamisessa on puolensakin

Ikean Kivik-sohva tuottaa minulle onnea päivittäin
Ikean Kivik-sohva tuottaa minulle onnea päivittäin

Vaikka elämykset tuottavat enemmän onnea kuin tavarat, tavaran ostamisessa on puolensakin.

Aaron Weidman ja Elizabeth Dunn ovat havainneet, että tavarat tuottavat ihmisille hetkellistä onnellisuutta jokaisella käyttökerrallaElämykset tuottavat voimakkaan hetkellisen onnellisuuden tunteen, mutta niiden tuoma onnellisuus hiipuu ajan kanssa. 

Elämyksiin liittyy myös tavaraostoksia suurempi riski. Ihmiset pääsevät nopeasti yli huonosta tavaraostoksesta, mutta huonot kokemukset jäävät kummittelemaan mieleen pitkäksi aikaa. Nicolao, Irwin ja Goodman tiivistävät oman tutkimuksensa tulokset näin:

Suositus elämyksien ostamisesta on puhtaassa muodossaan epätäydellinen. Löydöksemme ehdottavat, että koko elämän kestänyt negatiivisten elämysten ostaminen voi johtaa melko onnettomaan elämään. Negatiiviset tavaraostokset eivät jätä ihmisiin niin suurta negatiivistä jälkeä.

Kysyttäessä ihmiset ovat kuitenkin tyytyväisempiä ostamiinsa elämyksiin.

Jos rahansa haluaa käyttää tavaroihin, onnellisuuden näkökulmasta kerskakulutus voi kannattaa.

Ricardo Perez-Truglia havaitsi tutkimuksessaan, että ihmisten hyvinvointi kasvaa silloin kun hän kuluttaa rahansa tavaroihin, jotka hänen viiteryhmänsä voi havaita. Truglian tutkimus tukeekin ajatuksiani kalliin näköisen auton ostamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.