Optimaalisten taloudellisten valintojen tekeminen edellyttää vaihtoehtoiskustannuksen tuntemista ja ymmärtämistä.
Kun teemme jonkin ostoksen, pystymme käsittämään siitä syntyvän suoran kustannuksen. Kahden euron hampurilaisen ostaminen McDonald’sista tekee minusta kaksi euroa köyhemmän ja hampurilaisen rikkaamman.
Hampurilaisen ostamiseen liittyy myös epäsuora kustannus. Sen sijaan, että ostan kahden euron hampurilaisen, voin säästää kaksi euroa ja ansaita siitä korkotuottoa.
Hampurilaisen ostamisen vaihtoehtoiskustannus on rahan korkotuoton menettäminen.
Vaihtoehtoiskustannus ei käsitä pelkästään rahaa. Ostopäätös voi aiheuttaa myös ajan menettämistä, energian menettämistä tai tyytyväisyyden menettämistä.
Yleensä vaihtoehtoiskustannuksesta puhutaan auton ja asunnon ostamisen yhteydessä.
Jos ostan auton, menetän mahdollisuuden sijoittaa autoon käyttämäni raha.
Jos asun omistusasunnossa, menetän mahdollisuuden vuokrata asunto muille ja ansaita asunnosta vuokratuottoa.
Jos käyn töissä, menetän työttömänä saamani sosiaalietuudet. Lisäksi töissä käyminen aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia esimerkiksi lastenhoidosta, työmatkoista ja työn vuoksi tarvittavista vaatteista. Olen kirjoittanut tänne blogiin aiemmin oman todellisen tuntipalkan selvittämisestä.
Myös ajalla on vaihtoehtoiskustannus. Laskin joskus, että työmatkani söi suuren osan palkastani.
Vaihtoehtoiskustannuksen käsitteen ymmärtäminen auttaa meitä tekemään parempia taloudellisia valintoja.
Professori Elizabeth Dunn kuitenkin varoittaa, että jos laitamme omalle ajallemme hintalapun, alamme helposti ajatella omaa aikaamme rahana.
Dunnin on havainnut, että kun ihmiset alkavat ajatella aikaansa rahana, he eivät halua käyttää aikaansa mihinkään mistä he eivät saa rahallista korvausta.
Liika oman ajankäytön optimointi voi johtaa siihen, että käytämme kaiken aikamme rahan perässä juoksemiseen.
Jos vaihtoehtona on ansaita 250 euroa ylityökorvauksia tai mennä katsomaan pojan jääkiekkoharjoituksia, kumman valitset? Onko poikasi kanssa vietetty laatuaika 250 euron arvoista? Voitko nauttia ajasta perheen kanssa jos koko ajan lasket paljonko rahaa voisit tuona aikana ansaita?
Aika on rahaa, mutta hintalapun laittaminen omalle ajalle voi olla pitkällä aikavälillä tuhoisaa.
Vaihtoehtoiskustannus on aivan validi työkalu teoreettisessa ympäristössä, mutta kun se on ymmärretty Suomessa niin, että vaihtoehtokustannus lisätään kuluna minkä tahansa kustannuksen päälle. Ei mikään ihme, että alun perin vertailuun tarkoitettu työkalu tuottaa kannattamattoman Suomen. Vaihtoehtoiskustannusta ei kannata myöskään käyttää kotitalouksissa eikä julkisessa taloudessa. Liiketalous on ainoa paikka missä siitä oikein käytettynä on hyötyä.
Tehokkaan ajankäytön hyvä puoli on se, että saa paljon aikaan. Huono puoli on se, että saattaa muuttua kärsimättömäksi ja alkaa ajatella kaikkea aikasyöppöinä, myös niitä elämän tärkeitä asioita. Loputtomiin ei voi optimoida elämässä.