Elä edellisen kuukauden tuloilla

Elämäsi kun tulot ovat epäsäännölliset
Mielialasi kun tulot ovat epäsäännölliset

Edellisen kuukauden tuloilla eläminen on ratkaisu tilanteeseen jossa tulot ovat epäsäännöllisiä tai ne tulevat tilille pitkin kuuta. Edellisen kuukauden tuloilla eläminen voi myös vapauttaa sinut kädestä suuhun -elämisen kierteestä.

Perinteisessä budjetoinnissa budjetti luodaan sen perusteella mitä oletat tulojesi olevan. Edellisen kuukauden tuloilla elämisessä seuraavan kuukauden budjetti tehdään tämän kuun tulojen pohjalta. Tällä tavalla pyritään varmistamaan että budjetti ei petä vaikka jokin tulo olisikin ennakoitua pienempi. Edellisen kuukauden tuloilla eläminen sopiikin esimerkiksi freelancereille, yrittäjille sekä keikkatyöläisille.

Jos sait nyt toukokuussa rahaa verojen jälkeen 1500 euroa, budjettisi kesäkuulle on 1500 euroa. Jos kesäkuussa sinulle tuleekin tuloja vain 1000 euroa, budjettisi heinäkuulle on 1000 euroa.

Jotta voisit elää edellisen kuukauden tuloilla, sinun tulee ensin säästää kuukauden menojen verran rahaa.

Jos olet aiemmin elänyt kädestä suuhun, sinulla ei todennäköisesti ole kuukauden menoja vastaavaa rahasummaa säästettynä valmiiksi. Ainoa tapa saada puskuri rakennettua on elää vähemmällä kuin mitä ansaitset. Puskurin rakentamiseksi sinun tulee joko vähentää menojasi tai kasvattaa tulojasi. Budjetointiohjelma YNAB:n tekijöiden mukaan ihmisillä kestää yleensä 4-6 kuukautta saada tämä puskuri rakennettua.

Kun puskuri on kasassa, voit elää kokonaisen kuukauden ilman että palkkasi menisi heti kuluihisi. Tämä taloudellinen puskuri on se, joka mahdollistaa kädestä suuhun -kierteestä irti pääsemisen.

Onnistuessaan edellisen kuukauden tuloilla elämisestä on monia hyötyjä:

  1. Sinulla on aina rahaa maksaa laskut.
  2. Opit elämään vähemmällä kuin mitä ansaitset.
  3. Sinun ei tarvitse enää miettiä mihin aikaan kuusta maksat minkäkin laskun.
  4. Budjetoinnista tulee helpompaa koska tiedät tismalleen minkä verran rahaa sinulla on käytössäsi.
  5. Ennen kaikkea edellisen kuukauden tuloilla eläminen vähentää stressiä.

Edellisen kuukauden tuloilla eläminen on hieno ratkaisu epäsäännöllisten tulojen tuottamiin ongelmiin. Käyttämällä seuraavassa kuussa vain sen verran rahaa mitä ansaitsit tässä kuussa varmistat, että oman taloutesi kassavirta ei ole ikinä negatiivinen.

Edellisen kuukauden tuloilla eläminen itsessään on kuitenkin vain yhden kuukauden menoja vastaava vararahasto. Jos tulosi ovat epäsäännölliset, suosittelen lisäksi lämpimästi vararahaston kasvattamista vastaamaan kuuden kuukauden menoja.

Ps. Edellisen kuukauden tuloilla eläminen yhdistetään usein nollasummabudjetointiin.

Katso myös:

2 kommenttia

  1. Miten tämä säästäminen käytännössä toteutetaan, jos rahat ei muutenkaan riitä elämiseen?

  2. Ja mä kun kuvittelin että kaikki elää ja suunnittelee rahankäyttönsä näin. Taisin olla väärässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.