Säästämisen kansallisia erikoisuuksia

Osobennosti natsional'noy ekonomii
Osobennosti natsional’noy ekonomii

NPRn sivuilla oli mielenkiintoinen artikkeli todella köyhien tavoista säästää rahaa.

Toisin kuin luulisi, todella köyhissä oloissa (alle kahdella dollarilla päivässä) elävät ihmiset eivät elä kädestä suuhun vaan he pystyvät säästämään ja jopa sijoittamaan.

Seuraavassa joitakin esimerkkejä.

Mikrolainat

Köyhissä maissa ihmiset lainaavat rahaa naapureiltaan, ystäviltään sekä avustusjärjestöiltä.

Lainaajat voivat käyttää mikrolainoja esimerkiksi oman yritystoiminnan kasvattamiseen.

Rahan kerääjät

Köyhissä maissa on rahan kerääjiä, jotka tulevat joka päivä ihmisten luokse keräämään muutaman kolikon. Nämä rahan kerääjät antavat rahat takaisin kuun lopussa maksua vastaan.

Ihmiset suojaavat tällä tavalla rahojaan itseltään, varkailta ja muilta perheenjäseniltä.

Säästämisklubit

Laajimmalle levinnyt vaihtoehtoisen rahoituksen muoto on säästämisklubi, joka tunnetaan Afrikan maissa nimellä ”merry-go-round” (karuselli).

Säästämisklubin jäsenet maksavat joka kuukausi ryhmälle rahaa, joka jakaa tämän koko rahasumman kokonaisuudessaan yhdelle jäsenelleen kerran kuukaudessa. Tämä jäsen voi käyttää saamaansa isoa kertapottia johonkin isoon tai yllättävään menoon.

Joskus ryhmän jäsenet maksavat saamansa rahasumman takaisin korkojen kera.

Vietnamissa näiden nimi on hui, Etelä-Afrikassa makgotla tai stokvel, Keniassa chama, Nigeriassa osusu, Ghanassa susu ja Eritreassa ekub. Säästämisklubeja on jopa USA:ssa, joita niitä kutsutaan nimellä tanda tai sou-sou.

Hautausyhdistykset

Etelä-Afrikassa neljä viidestä köyhästä kuuluu hautausyhdistykseen. Hautaus voi maksaa jopa vuoden tulojen verran. Hautausyhdistys on epävirallinen vakuutus hautausmenojen varalta. Hautausyhdistyksellä on rahaa, joka tulee sen jäsenten lahjoituksista. Jäsenet voivat käyttää tätä rahapottia hautausmenojen kattamiseen.

 

Katso myös:

2 kommenttia

  1. Kiitos kiinnostavasta postauksesta!
    Ei ole tullut edes mieleen, että köyhissäkin maissa voitaisiin harjoittaa näin tehokasta säästämistä. Varsin luovia tapoja säästää.

    Säästämiskerho ideana voisi olla hauska Suomessakin. Tosin niin, ettei rahaa kerätä vaan ainoastaan zempataan kaveria säästötavoitteessa 🙂

  2. Toden totta. Säästämisklubi voisi toimia vaikkapa nettitoteutuksena rajoitetulla jäsenmäärällä. Kuukausittain jaettavan summan voisi vaikkapa arpoa. Suomessa tosin verottaja varmaan puuttuisi asiaan ja estäisi toiminnan esim. rahankeräyslakiin vedoten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.