Jos rahat eivät riitä vaihtoehtoja on kolme

Taksin ajaminen on ratkaisu
Taksin ajaminen on ratkaisu

Joskus budjetin tekemisen jälkeen tulee tilanne jossa huomataan että rahat eivät riitä. Budjetoidut menot ovat suuremmat kuin budjetoidut tulot.

Andrew Tobias toteaa kirjassaan The only investment guide you’ll ever need että jos budjetoidut menot ovat suuremmat kuin tulot on vaihtoehtoja kolme:

  1. Kuluta vähemmän.
  2. Ansaitse enemmän.
  3. Aseta itsellesi vähemmän aggressiivia tavoitteita.

Jos budjetti ei täsmää ensimmäinen vaihe on budjetoitujen menojen karsiminen. Andrew Tobias varoittaa että menoja ei saa karsia epärealistisesti. Menojen asettaminen epärealistiselle tasolle on ainoastaan tapa varmistaa että budjetti ei tule toteutumaan. Budjetissa pitää olla tilaa huvituksille.

Jos budjetti ei menojen karsimisen jälkeen edelleenkään täsmää tulee harkita tulojen kasvattamista. Surullista kyllä tämä tarkoittaa usein lisää työntekoa:

Jos sinulla ei vielä ole kahta työpaikkaa etkä asu ilmaiseksi isännöitsijänä tai hanki viikonloppuisin lisätuloja ajamalla taksia, olemalla tarjoilijana tai suunnittelemalla verkkosivuja ja haluat silti päästä tavoitteisiisi ja työskennellä tulevaisuudessa vähemmän, sinun tulisi harkita lisätöiden tekemistä.

Jos et voi tai halua tehdä lisää töitä, käy menosi läpi uudelleen mutta tällä kertaa radikaalimmalla otteella. Voit esimerkiksi muuttaa halvempaan asuntoon tai ottaa kämppäkaverin.

Viimeinen vaihtoehto on että asetat itsellesi alhaisempia tavoitteita.

Tämä prosessi jatkuu kunnes saat aikaiseksi budjetin joka täsmää.

Andrew Tobias ottaa lisäksi kantaa lannistumiseen näin:

Jos sinulla on kolme pientä lasta, älä lannistu vaikka et voisi säästää paljoa. Monet voivat säästää vain ennen lasten syntymää tai lasten koulusta valmistumisen jälkeen. […] Mutta yritä säästää edes jotakin.

Näin se menee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.