Epämiellyttävä totuus budjeteista

Björn Wahlroosin Bentley (Kuva: Top Gear)
Björn Wahlroosin Bentley (Kuva: Top Gear)

Olen kirjoittanut aiemminkin siitä miten viitebudjetit ovat mielestäni vähän hassuja. Niiden pohjalta tehdyt budjetit lentävät usein nopeasti roskakoriin eivätkä ne juurikaan auta säästämisessä. Ajattelin avata tätä vähän lisää The Simple Dollarin Trent Hammin inspiroimana (ks. rikkaan miehen budjetti).

Tilastokeskuksen viitebudjetin mukaan suomalainen kahden vanhemman talous käyttää rahaa kuukaudessa 2932 euroa. Tämä raha menee muun muassa seuraaviin ostoksiin:

 • elintarvikkeet 406 euroa
 • alkoholijuomat ja tupakka 60 euroa
 • asuminen ja energia 743 euroa
 • liikenne 478 euroa

Prosentteina budjetista menee:

 • elintarvikkeet 14 %
 • alkoholijuomat ja tupakka 2 %
 • asuminen ja energia 25 %
 • liikenne 16 %

Mitä viimeksi katsoin niin täällä Hämeenlinnassa sai nimensä lehteen kun ansiotulot olivat 250 000 euroa vuodessa. Tällaiselle henkilölle jää käteen kuukaudessa 11 200 euroa kuukaudessa. Jos molemmilla vanhemmilla on tällaiset tulot on perheellä käytössä rahaa kuukaudessa seuraavasti:

 • elintarvikkeet 3102 euroa
 • alkoholijuomat ja tupakka 458 euroa
 • asuminen ja energia 5676 euroa
 • liikenne 3652 euroa

Stockmann Herkusta saa roudata hanhenmaksapasteijaa ja kaviaaria kaksin käsin että saa ruokaan menemään yli 3000 euroa kuukaudessa. Dom Perignoniakin saa viitebudjetilla kolmeksi perjantaiksi. Tosin yhtenä viikkona kuukaudessa pitää tyytyä joko Krugiin tai Moët & Chandoniin.

Leikitään seuraavaksi että tämä kaksilapsinen perhe onkin toimeentulotuella ja lapsilisillä. Tyypillinen kaksilapsinen perhe saa lapsilisää 201,55 euroa ja toimeentulotukea 1211,27 euroa eli yhteensä 1412,82 euroa.

Jos toimeentulotuella elävän perheen menot jakautuisivat tuon saman viitebudjetin mukaan heillä olisi käytössä rahaa seuraavasti:

 • elintarvikkeet 196 euroa
 • alkoholijuomat ja tupakka 29 euroa
 • asuminen ja energia 358 euroa
 • liikenne 230 euroa

Alle 200 euroa neljän hengen elintarvikkeisiin kuukaudessa ei ole paljon ja reilulla 350 eurolla kuukaudessa ei vuokrata kovin kummoista asuntoa. Suomessa on kuitenkin paljon perheitä jotka elävät joka kuukausi tällaisella budjetilla.

Björn Wahlroosin nettotulot olivat pari vuotta sitten 7 600 000 euroa vuodessa. Hänen autonsa oli Bentley W12 Flying Spur, jonka hinta on Suomessa luokkaa 300 000 euroa. Minä ajan vuoden 2005 Toyota Corollalla ja autoni hinnan suhde tuloihini on 17 %. Björn Wahlroosin auton hinnan suhde hänen tuloihinsa on alle 4 %.

Ja tästä tullaankin siihen epämiellyttävään totuuteen.

Budjetoinnin matematiikka on sama riippumatta tulotasosta. Jos sinulla menee yli 65 % tuloistasi pakollisiin menoihin, pakolliset menosi ovat liian suuret. Jos käytät alle 30 % tuloistasi haluihin, ei budjettisi ole kestävällä pohjalla. Budjetissa pitää olla tilaa huvituksille. Jos haluat säilyttää nykyisen elintasosi eläkkeellä, sinun tulisi laittaa jokaisesta palkastasi säästöön 20 %.

Ja vaikka ansaitsisit kuinka paljon, pakolliset menot pyrkivät aina kasvamaan tulotasoa vastaavaksi.

Yksi kommentti

 1. Toimeentulotuki on tarveharkinnaista ja sitäkin perhe saisi n. 5 000 e vuodessa varmaan, jos osaa koijata.

  Perheelle maksettaisiin ainakin työmarkkniatukea, asumistukea, lapsilisiä ja kotihoidon tukea. Tämän lisäksi on myös monia muita tukia.

  Ihan hyvin Suomessa työttömänä elelee, jos on muksuja, joille pitää ostella kaikenlaista aina ja sossu maksaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.