Neliveto, mallisarjan muutokset ja käytetyn auton hinta

Kaksi Skodaa, eri mallisarja
Kaksi Skodaa, eri mallisarja

Olen käyttänyt tässä aika paljon aikaa käytettyjen autojen hintojen ihmettelyyn. Tähän liittyen ajattelin jakaa kaksi havaintoani ja pyytää niihin kommentteja.

Ensimmäinen koskee mallisarjan vaikutusta hintaan. Tuossa yllä olevassa kuvassa on kaksi samanikäistä Skoda Octaviaa. Molemmat 2013, parhaalla varustelutasolla ja samalla koneella.

Vasemmanpuoleinen on vanhaa mallisarjaa ja maksaa 17 900 euroa. Oikealla on uutta mallisarjaa ja maksaa 26 900 euroa. Auton kilometreissä (34 000 kilometriä) ja varusteissa ei ole mielestäni niin suurta eroa että se perustelisi 9000 euron hintaeron. Ainoaksi selittäväksi tekijäksi jää mallisarja. Koska oikealla oleva auto näyttää samalta kuin nyt myytävät uudet, voi siitä pyytää lähes uuden auton hinnan.

Jos tämä on totta, tarkoittaisi tämä mielestäni sitä, että uuden auton ostaminen ei ole ollenkaan niin huono vaihtoehto kuin luulisi.

Uuden auton ostamisessa pitää vain varmistaa, että ostaa auton juuri kun kyseinen mallisarja on julkaistu.

Toki joskus väistyvästä mallisarjasta saa kovia alennuksia. Esimerkiksi nyt BMW X3:sta myydään yli 4000 euron alennuksella. Syynä on, että autosta on tulossa joulukuussa kokonaan uusi mallisarja.

Toinen mielenkiintoinen havainto liittyy nelivedon vaikutukseen käytetyn auton hintaan. Esimerkiksi BMW 5-sarjassa ja Mercedeksen E-sarjassa näyttäisi siltä, että neliveto auttaa autoa säilyttämään arvonsa huomattavasti tehokkaammin kuin takavedon valitseminen. BMW:n 5-sarjassa neliveto on maksanut uutena luokkaa 1000 euroa. Pari vuotta vanhoissa käytetyissä takavedon ja nelivedon hintaero on revennyt tuhansiin euroihin.

Otan näihin mielelläni kommentteja.

3 kommenttia

  1. Jos ostat auton ja ajat sen ns. loppuun, on mallisarjan viimeisen mallin hankinta järkevintä. Silloin saat parhaat herkut halvimmalla. Mutta, jos vaihtaa muutaman vuoden välein, niin mallisarjan uusin on järkevämpi valinta. Aikoinaan jo yläasteen, tai no nykyisin kai yläkoululun kaupallisten opettaja sanoi, että auto on huonoin mahdollinen sijoitus: kun ajat sen liikkeestä ulos, on arvo tippunut 20 %. – Anki

  2. Blogiin törmäsin ja tuli vähän luettua mitä täältä löytyy.
    Ei taida näissä olla kuin tekniikka puolella ero. Vanhemmassa nokka on ketjulla uudessa hihnalla. Syy tähän on se, että volkkari ei osaa tehdä ketjuja jotka ei veny.

    Teoriassa ketjunokalla olevan huoltojen hinnassa pitäisi säästää (hihnan vaihto ~400-400 + työt) näin ei kuitenkaan ole.

  3. Syynä näiden suosittujen mallien vähän käytettyjen arvon erittäin hyvään arvon säilymiseen on myös täysin uusien pitkät toimitusajat. Kun ihmiset ostavat uusia autoja suurimmaksi osaksi vain autokuumeeseen, niin muutaman kuukauden toimitusaikaa ei malteta odottaa ja ollaan valmiita maksamaan näistä vähän käytetyistä kohtuuttomia hintoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.