Sijoita kuin guru [KIRJA-ARVOSTELU]

Täydelliset markkinat
Täydelliset markkinat

Sijoita kuin guru on sijoituskirja joka kokoaa yhteen kahdeksan eri sijoitusgurun ajatukset. Kirjassa käydään läpi seuraavat sijoituskirjoja kirjoittaneet gurut ja heidän kirjansa:

Lisäksi kirjassa käydään läpi Warren Buffettin ajatuksia lähinnä hänestä kirjoitetun Snowball-kirjan kautta.

Sijoita kuin guru -kirja onkin käytännössä kahdeksan kirjatiivistelmää yllä esitellystä kahdeksasta kirjasta sekä Jukka Oksaharjun kommentit kunkin kahdeksan kirjan ydinajatuksista.

Tämä oli samalla kirjan suurin heikkous. Kirjassa esitellyistä kirjoista ainoastaan Philip A. Fisherin oli minulle täysin uusi tuttavuus. Olen jo aiemmin lukenut (Robert Shillerin Irrational exuberancea lukuun ottamatta) kaikki Sijoita kuin guru -kirjassa tiivistetyt teokset.

Kirjan tiivistelmien arvo olikin minulle lähinnä joidenkin asioiden palauttamisessa uudelleen mieleen. Parhaat tiivistelmät olivat mielestäni Lynchin ja Siegelin kirjoja käsittelevät.

En juurikaan kiinnittänyt huomiota Jukka Oksaharjun kirjoittamiin osuuksiin. Minua kun kiinnostaa huomattavasti enemmän sijoittamisen teoreettinen puoli kuin käytännön osuus.

Sijoita kuin guru -kirjan paras puoli oli loppujen lopuksi sen rakenteessa. Laittamalla tällä tavalla kahdeksan toisistaan poikkeavaa sijoitusfilosofiaa yksiin kansiin lukija herää kyseenalaistamaan omia, osin juurtuneita uskomuksiaan. Aloin esimerkiksi itse pohtia kirjan lukemisen jälkeen vakavasti pelkän passiivisen indeksisijoittamisen mielekkyyttä.

Kirja myös herätti ainakin minut toimintaan.

Kaiken kaikkiaan voin suositella kirjan lukemista lämpimästi. Aloittelevalle sijoittajalle kirja tarjoaa hyvän kattauksen tärkeimmistä sijoitusfilosofioista. Sijoitusasioita paremmin tunteville taas Sijoita kuin guru -kirja voi toimia hyvänä omien ajatusten tuulettajana.

Katso myös:

Ps. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Björn Wahlroos. Jos et ole muuten kiinnostunut kirjasta, kannattaa lukea ainakin tämä Wahlroosin osuus.

Kiitos Nordnetille kirjan arvostelukopiosta.

3 kommenttia

 1. Voi olla, että olen väärässä, mutta minusta tuntuu siltä, että jossain vaiheessa lähes
  kaikki talousbloggaajat keksivät tämän lauseen:

  >Aloin esimerkiksi itse pohtia kirjan lukemisen jälkeen vakavasti pelkän passiivisen
  >indeksisijoittamisen mielekkyyttä.

  Valitettavan usein tulokset tästä ”viisastumisesta” eivät ole niin mairittelevia.
  (Vrt. esimerkiksi KTR-blogi/HCP Quant). Tietysti joku myös onnistuu, mutta niihän on tilastollisesti myös pakko olla, kuten vaikkapa Taleb on kirjoitellut.

  Ei muuta kuin varovasti – todella varovasti – valitsemallesi tielle.

  1. Tarkoitin tällä lähinnä sitä että en ole enää niin ehdoton tuon passiivisen strategian hyödyistä. Passiivisissa rahastoissa alkaa olla niin paljon volyymiä että luulen tuon johtavan siihen että voittojen saamisesta aktiivisella strategialla voi tulla ”helpompaa”. Toki edelleen sama pätee että suurimmalle osalle passiivinen strategia on paras. Joissain tapauksissa aktiivisestakin on kuitenkin hyötyä. Näin esimerkiksi silloin jos on itsellä kovaa osaamista alasta ja toimialasta (vrt. enkelisijoittaminen oman alan yrityksiin tai mukaan lähteminen uusiin, perustettaviin yrityksiin).

 2. Toki on totta, että indeksisijoittaminen on suurimmalle osalle se toimiva ratkaisu.

  Mutta toi on kyllä jännä tuo indeksisijoittamiseen liittyvä ”tämä on ainoa oikea tapa sijoittaa”-mentaliteetti. Minusta ”Sijoita kuin gurun” tekee mielenkiintoiseksi se, että se todistaa edellä olevan vääräksi: kaikki kirjassa olevat strategiat ovat hyvin perusteltavissa.

  Toki sitä voi perustella muillakin tavoin. Ei kaikki oikeasti halua maksimaalista ja turvallista tuottoa. Usein salkku jaetaan omien tarpeiden mukaan: on se turvaa tuova ETF ja se itsensä toteuttamiseksi tarkoitettu riskiosio. Sitten on niitä, jotka haluavat ideologisista syistä sijoittaa vihreään teknologiaan. Tai niitä, jotka haluavat sijoittaa syöpähoitoja kehittäviin yhtiöihin.

  Mun mielestä tuo kirjan pointti on juuri siinä, että nuo vaihtoehtoiset strategiat on kaikki hyvin perusteltavissa. Itse koin, että Oksaharjun analyyseistä saa juuri kokenut sijoittaja paljon irti. Joskin niissä pieniä puutteita olikin (katso SalkunRakentajan Foorumista ryhmä Kirja-arvostelut, sieltä löytyy oma kirja-arvosteluni).

  Voisitko MK vielä aukaista tuota Taleb viittausta hiukan? En ihan päässyt jyvälle siitä mitä tarkalleen ottaen tarkoitit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.