10 huonoiten arvonsa pitävää autoa

Peugeot 307
Peugeot 307

Lueskelen aika paljon ulkomaisia autosivustoja. Törmäsin Popular Mechanics -sivustolla listaan 10 autosta, joiden arvo laskee kuin pörssiromahduksessa. Tämä sai minut miettimään mitkä autot menettävät autonsa Suomessa nopeiten. En kuitenkaan löytänyt tällaisia listauksia Suomesta.

No, koska olen tällainen sekopää jolla on liikaa aikaa, lähdin selvittämään asiaa itse. Aloitin aluksi löytämistäni ulkomaisista listoista. Lopulta hain hintatietoja aivan liian monesta Suomessa myydystä autosta.

Aikaväliksi otin analyysissäni 10 vuotta. Lisäksi tein oletuksen että autoilla ajetaan 15 000 kilometriä vuodessa (oma ajomääräni). Näin ollen pyrin löytämään hinnan vuoden 2006 autolle, jolla on ajettu mahdollisimman lähelle 150 000 kilometriä. Sekä uusien että käytettyjen hinnat ovat pyyntihintoja.

Listani eniten arvoansa menettävistä autoista löytyy alta.

Eniten arvoaan 10 vuodessa menettäneet autot
Eniten arvoaan 10 vuodessa menettäneet autot

Joidenkin autojen arvo alenee nopeasti niin Suomessa kuin ulkomailla. Listassa on kuitenkin selkeää suomalaista vivahdetta.

Jos jotain yhteenvetoa pitäisi tehdä, eniten arvonsa menettäviä autoja ovat:

  • Saksalaisten premium-merkkien luksusmallit (BMW 7-sarja, Mercedes-Benz S-sarja). Audi A8 tuntui kuitenkin pitävän arvonsa BMW:tä ja Mercedes-Benziä paremmin. Volkswagen Phaeton oli Volkswagenin yritys tehdä oma luksusmallinsa kilpailemaan edellisten kanssa.
  • Ranskalaiset kansanautot (Peugeot, Renault, Citroen) sekä Fiat. Kaikkien näiden arvo laskee kuin lehmän häntä.
  • Katsastustilastojen katastrofit. Top 10 -listaltani löytyvän Chrysler 300C hylkäysprosentti katsastuksessa huitelee 35 % tienoilla.

Ehkä hieman yllättäen listalta puuttuvat kokonaan yleensä huonoina ostoksina pidetyt kalliit urheiluautot. Tutkin näidenkin hintoja. Tulos oli täysin päinvastainen kuin odotin. Kalliit urheiluautot (Porschet, Ferrarit jne.) pitävät arvonsa parhaiten.

Lue lisää aihealueesta Yleinen