Platinasormukset ja valkokulta

Alexander Tillanderin toimitusjohtaja Katja Warborn
Alexander Tillanderin toimitusjohtaja Katja Warborn

Kuningaskuluttajan verkkosivuilla oli mielenkiintoinen juttu platinasormuksista:

Nainen osti 9000 euron platinasormuksen. Myöhemmin ilmeni, että kiven kiinnitykseen oli käytetty valkokultaa. Voiko platinakorussa olla muitakin metalleja?

Kuningaskuluttaja oli kysynyt asiaa Alexander Tillanderin toimitusjohtajalta Katja Warbornilta. Hän vastasi kysymykseen näin:

Tottakai. Kyllä. Siinä voi olla muita metalleja seassa. Ja nykyään laki sallii sen että esimerkiksi platinasormuksia voidaan juottaa eri materiaalilla. Juottaminen tarkoittaa kahden metallipinnan yhdistämistä. Ja se on sallittua.

Mun oma tuntuma on että vaikka laki tämän sallisikin, Alexander Tillanderin brändi ei ainakaan minun silmissä tuota kestä. Yksi platinasormusten hienouksista kun piilee nimenomaan siinä että platina materiaalina on niin turkasen hankalaa työstää.

Kysyin huvikseni Tiffanylta (joka lienee aika suosittu vaihtoehto platinasormusta etsivälle) että mitä materiaalia heidän platinasormuksissa on ja onko sormusten materiaalivalinnoissa eroa Euroopan ja USA:n välillä. Heidän vastaus oli (englanniksi):

At Tiffany & Co. we use 95.0% [platinum] with 5.0% ruthenium. We use the finest metals in all of our products. This is used company wide. The only difference in our products from Europe to the US is the Hallmarks on the actual piece.

Näyttäisi siis siltä että esimerkiksi Tiffany ei käytä valkokultaa platinasormuksissaan.

Yksi kommentti

  1. En ole asiantuntija, mutta…
    Juotettaessa metallia, vaikkapa sormusta, juotos materiaalin täytyy olla sulamispisteeltään eri kuin itse pääraaka-aine. Ko. tapauksessa platinasormuksen juotokset tehdään kullalla, jonka sulamispiste on alhaisempi kuin platinan. Olisiko kyse tästä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.