Myrkyttömät puhdistusaineet testissä

Method keittiöpuhdistusaine
Method keittiöpuhdistusaine

Olen aina halunnut tehdä tänne blogiin tällaisen mammablogityylisen yhteistyöpostauksen. Tämä on nyt niin lähellä sellaista kuin pystyn. Sain nimittäin nämä Methodin puhdistusaineet ilmaiseksi testiin (Kiitos Eettinen Luksus Oy).

Koko juttu lähti siitä että kyselin jossakin Facebook-ryhmässä (en muista missä) siivousvinkkien perään. Jotenkin tämä juttu johti siihen että aloin etsiä tietoa myrkyttömistä puhdistusaineista ja -menetelmistä.

(Välihuomautuksena että minua ei kiinnosta tämän blogin kontekstissa ekologisuus eikä eettisyys. En ole kiinnostunut ympäristösertifikaateista. Tuotteet saavat olla testattuja eläimillä. Sijoitusrahastot saavat sijoittaa aseteollisuuteen. Vaatteet saavat olla tehtyjä pikkulasten toimesta.)

Suurin ei-ei minulle ovat antibakteeriset puhdistusaineet. Mielestäni tuollaiset mömmöt ovat… no, saatanasta. Toiseksi pahin juttu on jos puhdistusaineiden haitat ovat suuremmat kuin hyödyt. Olen täysin vakuuttunut että puhdas koti ja syöpä eivät ole toisensa pois sulkevia asioita.

Sain ja löysin kasan erilaisia ehdotuksia miten puhdistaa koti mahdollisimman myrkyttömästi.

(Toisena välihuomautuksena että kyllä, kokeilin läpi nämä etikat, soodat ja muut ”kokeile tätä nerokasta ja luonnollista keinoa”. Kyllä, kokeilin myös puhdistuskiveä. Kyllä, se naarmutti keittiön hanamme niin että nyt lika jää siihen kiinni entistä tiukemmin.)

Puhdistusaineiden osalta mielenkiintoisin vaihtoehto oli Method. Tykkäsin Methodin tuotteista siksi että heidän ”ideologiansa” oli lähinnä sitä mitä haen.

Testaamani Methodin tuotteet olivat:

 • yleispuhdistusaine (verigreippi)
 • keittiön puhdistusaine (klementiini)
 • kylpyhuonesuihke (ylang ylang)

Mikä on testin lopputulos? No, näissä on plussia ja miinuksia.

Keittiön puhdistusaine ei ”räjäyttänyt kalkkisaostumia pois” hanan ympäriltä. Toisaalta tähän ei ole kyennyt mikään muukaan aine. Kylpyhuonesuihkeessa jäi vähän epäselväksi että uskaltaako sen muka oikeasti jättää seinään ja mitä se tekee noille laattojen saumoille.

Varsinaisen puhdistustehon osalta on paha sanoa mitään. Minulla kun ei ole mittalaboratoriota käytössäni. En siis tiedä että voiko olla niin että poistaisiko joku tuote enemmän jotakin bakteereita vaikkapa keittiöstä. Toisaalta, enpä tiedä sitä muistakaan aineista.

Ehdottomana plussana on että näitä aineita on törkeästi mukavampi käyttää kuin vaikkapa Ajaxia. Siinä missä Ajaxin aineista jää sellainen aivan järkyttävä löyhkä koko asuntoon, näiden tuoksu on miellyttävä. Näiden käyttökokemus on muutenkin hemmetisti parempi.

Erityisesti tuo keittiön puhdistusaine on ihan loistava. Sokeripala lieteen, Viledan Miraclean ja Active Srub tiukoille tahroille, puhdistus Methodin keittiön puhdistusaineella ja pyyhkiminen mikrokuituliinalla. A-vot.

Lopputulos siis on että kaikki aineet jäävät käyttöön ja esimerkiksi Ajax jää jatkossa ainakin noiden suihkeiden osalta kauppaan.

Ps. Minulle kerrottiin että nyt jo valtaosa Methodin puhdistusaineista on ilman methylisothiazolinone ja methylchoroisothiazolinone -säilöntäaineita. Tämä voi olla jollekin relevantti tieto.

4 kommenttia

 1. Kokeilitko sitruunaa keittiön lavuaariin.
  Sitruunaolla puhdistus erittäin läikkäisen ja saastaisrn näköisen lavuaariin nyk asuntoon muuttaessani. Ei lähtenyt millään suihkeilla liuottimilla.
  Viipalin pari sitruunaa ja ensin hankasin koko kuivan lavuaariin sillä. Jätin sitruunaviipaleet Vieri viereen yön yli vaikuttamaan. Aamulla aloin niillä hakkaamaan. Huomattavasti jo kirkastui lavuaariin. Toistin asian pari kertaa ja nyt on kuin olisi uusi tiskipöytä. Kun teen jotain sitruunasta, sillä lopulla hankaan tiskipöydän. Annan hetken vaikuttaa ja hiihdon ihan vedellä ja kuivaan. Pysyy kirkkaana.

  1. Kokeilin etikkaa joka on vähän sama asia. Yön yli kun antaa vaikuttaa niin tuolla saa kyllä kalkkisaostumat lohkeamaan.

 2. Oletko kokeillut tiukkoihin pinttymiin Universal Stonea? Se toimii tosi moneen paikkaan, putsaa tehokkaasti ja on sekin myrkytön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.