Samalla nimellä myytävä kosmetiikka voi olla eri tavaraa eri maissa

Korkeakauluksinen villapaita... huokaus
Korkeakauluksinen villapaita… huokaus

Minulla on ollut jo vuosia kohtuullisen paha kystinen akne. Minulla on resepti lääkkeelle nimeltään Roaccutan. Haluaisin kuitenkin ensin kokeilla joitakin vähän lievempiä hoitokeinoja.

Akne on vähän tällainen vaiva että siitä eroon pääsemiseksi on valmis maksamaan aika ihmeellisistäkin jutuista. Olen itsekin ostanut vaikka mitä salvoja ja hoitoja tuohon. Osa näistä toimii jollakin tasolla, osa on täysin ylihintaisia ja osa ei toimi lainkaan.

Lähdin kuitenkin etsimään vaihtoehtoisia hoitokeinoja, jotka toimisivat oikeasti.

Ensimmäinen havaintoni oli että ruokavaliolla on merkitystä. Aikoinaan terveystiedon tunnilla meille kerrottiin että ”suklaa aiheuttaa aknea” on urbaani legenda. No, tiede näyttää osoittaneen urbaanin legendan todeksi.

Kystisen aknen vakavuuden aste on suorassa yhteydessä henkilön juoman lehmänmaidon määrään, varsinkin miehillä (Adebamowo CA, Spiegelman D, Danby FW, Frazier AL, Willett WC, Holmes MD. High school dietary dairy intake and teenage acne. J Am Acad Dermatol. 2005;52:207-214.) Toisaalta hapatettujen maitotuotteiden juominen (esim. lactobacillus casei) parantaa aknea (Chapat L, Chemin K, Dubois B, Bourdet-Sicard R, Kaiserlian D. Lactobacillus casei reduces CD8+ T cell-mediated skin inflammation. Eur J Immunol. 2004;34:2520-2528.) Joillakin ihmisillä akne on yhteydessä sinkin puutteeseen (Michaelsson G, Ljunghall K. Patients with dermatitis herpetiformis, acne, psoriasis and Darier’s disease have low epidermal zinc concentrations. Acta Derm Venereol. 1990;70:304-308.)

No, löysin pari vaihtoehtoista hoitoa, jotka näyttäisivät tehoavan oikeasti.

Ensimmäinen näistä on bentsoyyliperoksidi. Tätä ainetta myydään apteekissa Basiron AC -nimellä.

Bentsoyyliperoksidi on avainasemassa myös Acne.org-menetelmässä. Tämä (nerokas) menetelmä on auttanut minua jo vähentämään omaa akneani. Tässä menetelmässä koostuu kolmesta tuotteesta, joista yksi on 2,5 % bentsoyyliperoksidi. Acne.org-menetelmässä korostetaan tuotteiden lisäksi myös tapojen tärkeyttä.

Nyt varsinaiseen aiheeseen.

Yksi parhaimmalta näyttävistä käsikaupan hoitotuotteista akneen on La Roche-Posay -firman Effaclar Duo -voide. Tämän tuotteen teho perustuu siihen että siinä on sekä bentsoyyliperoksidia että LHA-nimistä ainetta. Tuotteen ”duo” nimi tulee juuri tästä. Tutkimuksessa Effaclar Duo -voidetta aamuisin + 0,025 % retinoidia iltaisin vs. bentsoyyliperoksidi 5 % & klindamysiini aamuisin + 0,025 % retinoidia iltaisin olivat yhtä tehokkaita.

Tästä voiteesta löytyykin amerikkalaisista blogeista vaikka kuinka paljon ylistäviä kommentteja. Myös Acne.org-sivuston arvosteluissa (huikea paikka, kannattaa tutustua) monet kehuvat tämän voiteen tehoa.

Mutta… Suomessa myynnissä olevassa Effaclar Duo+ -voiteessapa ei olekaan bentsoyyliperoksidia!

Tämä ei ole mikään uusi juttu. Joitakin vuosia sitten Suomessa mainostettiin Jessica Simpsonin naamalla Proactiv-nimistä akneihon hoitosarjaa. Proactivin nykyinen mainoskasvo on Adam Levine.

Proactivin ainesosat
Proactivin ainesosat

Proactivin englanninkielisillä sivuilla esitellään kuinka Proactivin teho perustuu sen ainesosiin. Bentsoyyliperoksidista sanotaan tuolla seuraavasti:

The gold standard in treating acne, benzoyl peroxide (BPO) is an antimicrobial acne medication that works by starting to kill p. acnes bacteria on contact, right in the pore. BPO also aids in unplugging pores and reducing oil production, which can be caused by hormones and occurs at the beginning of the acne cycle. It’s been used for over 50 years in treating mild to moderate acne without any of the known bacterial resistance often associated with antibiotics. You’ll find a 2.5% concentration in Steps 1 and 2 of Proactiv+.

For many dermatologists, the 2.5% BPO concentration is as effective as higher ones, but significantly less irritating for most people. What makes our proprietary BPO so effective and gentler our exclusive Smart Target® technology consisting of encapsulated and micronized BPO tdesigned to go directly into the pores where it is needed.

Arvatkaapa kahdesti onko Suomessa myytävässä Proactiv-tuotteessa tuota bentsoyyliperoksidia? Ei.

Mielestäni tämä on aika mielenkiintoista. Suomessa myytävistä aknetuotteista on poistettu juuri se ainesosa johon tuotteen teho perustuu. 

Voi olla että tästä on kirjoitettu tuolla kauneudenhoitoblogien puolella enemmänkin. En tiedä päteekö tämä muissakin tuotteissa. Lopputulokseni kuitenkin on että jos etsit kosmetiikkatuotteiden arvosteluja netistä (esimerkiksi blogeista), kannattaa huomata että samalla nimellä myytävä kosmetiikkatuote voi olla eri tavaraa eri maissa.

Ps. Akneen palatakseni reseptilääkkeiden puolella Epiduo Forte näyttäisi kanssa aika kovalta. Tässä lääkkeen puolelle menevässä voiteessa on 2,5 % bentsoyyliperoksidia ja 0,3 % apadaleenia. Yhdessä tutkimuksessa kahdentoista viikon aikana aknenäpyistä katosi 68 %. Tällä tuotteella on kuitenkin osittain samat riskit kuin Roaccutanilla.

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.