Luen vasta nyt Björn Wahlroosin kirjaa Markkinat ja demokratia. En ole nyt pariin kuukauteen päässyt lukemaan kunnolla tietokirjoja. Tämän kirjan lukeminen onkin aiheuttanut useita aivo-orgasmeja. Yksi isoimmista tuli heti kirjan alussa.
Wahlroos ennusti aluksi että verokilpailu kuumenee:
Kolmanneksi, verokilpailu kuumenee – varsinkin Euroopassa, jossa verotus on kireää ja rajat auki.
[…]
Lontoon Cityn muuttajille tarjotut verohelpotukset voivat olla kiistelyn kohteena Britanniassa, mutta niistä – ja samanlaisista helpotuksista varakkaille – tulee yhä enemmän sääntö Euroopassa, joka vasta alkaa oppia sopeutumaan verokilpailuun ja ammatti-ihmisten muuttoon.
Tämän jälkeen hän kirjoitti hyvinvointivaltiosta:
Lopuksi, valtioiden välinen kilpailu todennäköisesti asettaa kyseenalaiseksi hyvinvointivaltioiden jatkuvuuden ja johtaa lopulta määrittelemään uudelleen oikeudenmukaisen tulonjaon.
Laaja tulojen uudelleenjako vaikuttaa työkannustimiin sekä ihmisten ja pääomien muuttoon. Se rasittaa yhä enemmän kokonaistalouden kasvua ja verotuloja, jolloin mahdollisten tulonjakojen valikoima pakosta kapenee.
Euroopan hyvinvointivaltioiden tuloja ankarasti uudelleen jakavat veromallit yksinkertaisesti häviävät jouduttuaan kansainväliseen kilpailuun.
Kilpailun aggressiivisimmilla tulokkaille ei ole vanhan Euroopan perittyä kustannuspohjaa, jolloin ne ovat yhä houkuttelevampia asuinpaikkoja yritteliäille ihmisille ja heidän työnantajilleen.
Vielä pari vuotta sitten Suomessa kiellettiin jyrkästi että hyvinkoulutetut suomalaiset pakenisivat ulkomaille.
No, pari vuotta on mennyt ja Helsingin Sanomat kirjoitti pari viikkoa sitten näin:
Heikko työtilanne ja tulevaisuudennäkymät ajavat nyt myös koulutettuja ulkomaille. Talousanemian painamassa Suomessa ei ole heille [koulutetuille] töitä. Jos on, ei ole riittävästi vastuuta tai palkkaa.
Entistä useampi lähtee jäädäkseen. Palaajia on vuosittain parituhatta vähemmän kuin lähtijöitä. Eikä määrä näillä näkymin ole kasvamassa, sillä ulkomaille asettuneiden aikomukset palata Suomeen ovat vähentyneet voimakkaasti.
Aiemmin Suomesta lähtivät ulkomaille köyhät. Nyt ulkomaille karkaavat koulutetut:
[V]iesti on selvä: viime vuonna yli puolella 20–44-vuotiaista lähtijöistä oli korkea-asteen tutkinto.
Mitä ihmeen tekemistä tällä on säästämisen kanssa? Aivan hemmetisti.
Jos olet opiskelija:
- Kun mietit opiskelupaikkaa, harkitse myös ulkomaisia kouluja.
- Jos opiskelet nyt Suomessa, mene vaihtoon ulkomaille. Ammattikorkeakoulujen vaihtokoulut ulkomailla ovat törkeän hyviä. Ulkomaiset opiskelijat tekisivät mitä vain päästäkseen opiskelemaan kouluihin joita suomalaiset opiskelijat suorastaan hyljeksivät.
- Jos etsit töitä, älä tuijota vain ”MOL:n” sivuja. Maailma on täynnä työpaikkoja.
Entä jos olet jo valmistunut?
Ensinnäkin ulkomailla (asuminen ja) työskentely tarjoaa aivan huikean mahdollisuuden hoitaa itsesi taloudellisesti riippumattomaksi vain muutamassa vuodessa.
Kovempi palkka + pienemmät verot + pienemmät asuinkustannukset = voitto.
Toiseksi, vaikka tavoitteesi ei ole taloudellinen riippumattomuus, harkitse silti asumista ulkomailla, edes osan vuodesta.
Lisäksi ulkomailla asuminen voi mahdollistaa aivan törkeän määrän omien taloudellisten tavoitteiden ja unelmien toteuttamista halvemmalla ja nopeammin kuin ikinä osasit edes haaveilla.
Ei mulla muuta.