Sateenkaarevat tulot

Eihän elämä paljoa antanut, sateenkaari päättyi...
Eihän elämä paljoa antanut, sateenkaari päättyi…

Kirjoitin tuossa edellisessä jutussani miten parisuhteen kannalta on ”hyväksi” jos nainen ansaitsee miestään vähemmän.

Mietin että olisipa hauska tietää miten tämä menee sateenkaariperheissä.

Tutkimukset osoittavat ensinnäkin että homomiehet ansaitsevat vähemmän kuin heteromiehet ja lesbonaiset enemmän kuin heteronaiset.

Tämä johtunee seuraavista syistä:

  1. Homomiehet tekevät vähemmän työtunteja kuin heteromiehet. Lesbonaiset tekevät enemmän työtunteja kuin heteronaiset.
  2. Homomiehet työskentelevät usein matalapalkkaisilla, naisvaltaisilla aloilla. Lesbonaiset työskentelevät korkeapalkkaisilla, miesvaltaisilla aloilla.
  3. Sateenkaariperheillä on vähemmän lapsia kuin heteroperheillä. Sateenkaariperheissä toinen vanhemmista jää lisäksi vähemmän todennäköisesti kotiin kuin heteroperheissä.

Parhaiten ansaitseva ryhmä ovat naimisissa olevat heteromiehet. He tekevät suurimman määrän työtunteja ja saavat yleisesti ottaen muita ryhmiä korkeampaa palkkaa.

Yksi syy tähän voi olla että naimisissa oleville miehille maksetaan korkeampaa palkkaa koska työnantajat olettavat että miehen pitää huolehtia koko perheen elatuksesta (koska nainen on kotona hoitamassa lapsia).

Naisille, jotka ovat naimisissa tai jotka voivat päätyä naimisiin, maksetaan matalampaa palkkaa. Työnantajan oletus voi olla että tällainen nainen ei tule käyttämään koko työpanostaan työnantajan hyväksi.

Parisuhteessa olevat homomiehet eivät näytä nauttivan vastaavasta palkanlisästä.

Mitä tulee kotiin jäävään puolisoon, jotkut asiat eivät muutu:

Homojen, lesbojen ja heteroiden kotiin jäävällä puolisolla on yleensä alhaisempi koulutustaso.

Sateenkaariparien tulotasot ovat kuitenkin heteropareja lähempänä toisiaan:

Kotitalouksissa, joissa molemmat puolisot ovat töissä, yksilöiden tulojen ja tehtyjen työtuntien ero puolisoiden välillä on korkein ”perinteisillä” heteroseksuaalisilla pareilla.

Vielä kun löytyisi tutkimus josta selviäisi miten puolisoiden tuloerot vaikuttavat parisuhteen onnellisuuteen sateenkaariperheissä.

Miten tätä tietoa voi hyödyntää?

U.S. News & World Report totesi tiivistetysti että sateenkaaripareilla tehdyt tutkimukset vahvistavat tiettyjen perinteisten nyrkkisääntöjen oikeellisuutta:

  1. Koulutuksesta on hyötyä. Työssä käyvien sateenkaariparienkotitalouden tulot ovat huomattavasti heteroparien tuloja korkeammat. Yksi selitys on homojen heteroita korkeampi koulutusaste.
  2. Lapset muuttavat kaiken. Lesbopareista alle yhdellä viidesosalla on alaikäisiä lapsia, heteropareista 44 %:lla. Mahdollisesti tästä johtuen parisuhteessa olevien lesbonaisten mediaanitulot ovat 38 000 dollaria vuodessa, heteronaisten 30 000 dollaria vuodessa.
  3. Työtehtävällä on väliä. Yksi syy homomiesten heteromiehiäalhaisempiin tuloihin voi olla että homomiehet hakeutuvat esimerkiksi töihin yritysmaailmaa suvaitsevaisemmalle kolmannelle sektorille.

Ps. Sateenkaariperheiden tulot ovat kuitenkin heteroperheiden tuloja alhaisemmat:

Kotitalouksien tuloerot
Kotitalouksien tuloerot

Lähteet:

  • Gay money (hieno sivusto jolle oli koottu aiheen tutkimuksia)
  • All children matter
  • Black, Dan A., Seth G. Sanders, and Lowell J. Taylor (2007). “The Economics of Lesbian and Gay Families.” Journal of Economic Perspectives, Spring 2007, 21(2):53–70

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.