Tällaista on elämä ilman älypuhelinta

Rakas nokialaiseni
Rakas nokialaiseni

 

En ole käyttänyt kohta kahteen vuoteen älypuhelinta.

Työskentelin vuoden 2011 elokuusta vuoden 2015 maaliskuuhun täysipäiväisenä yrittäjänä. Minulla oli ensin puhelimena iPhone 4S, sitten iPhone 5S. Tuo viimeisin puhelin oli vielä kullan värinen. Kyseinen puhelin oli minulle tavallaan ”palkinto” kovasta suorituksestani töissä.

Työhöni kuului paljon puhelimessa puhumista. Todella, todella paljon puhelimessa puhumista.

Tämä tauoton älypuhelimen käyttö ei tullut ilmaiseksi.

Minulla alkoi pikkuhiljaa olla enemmän ja enemmän äänihuulten tulehduksia. Aluksi minulta meni ääni viikoksi kerrallaan. Sitten kahdeksi viikoksi. Lopulta en meinannut saada ääntä ulos ollenkaan.

Myös kyynärpääni kipeytyi. Minulla diagnosoitiin ”iPhone kyynärpää”. Kyllä, tämä on todellinen juttu. Kokeilkaa Googlella.

Minulla alkoi olla myös paljon niskakipuja. Näitä kipuja pahensi se että silloin kun en ollut tietokoneella tai älypuhelimen ääressä, tuijotin iPadia tai kannettavaa tietokonetta.

Aloin luopua työtehtävistäni vuoden 2015 maaliskuussa ja lopullisesti lopetin työt saman vuoden heinäkuussa.  Heinäkuun viimeisenä päivänä otin SIM-kortin irti iPhonesta ja lopetin iPhonen käytön. Pari viikkoa myöhemmin suljin virrat myös iPadista ja vein sen varastoon.

Millaista elämä ilman älypuhelinta on ollut?

Pääasiassa todella, todella rentouttavaa.

Olen enemmän läsnä. Aiemmin oli niin helppoa tuijottaa älypuhelimen ruutua vaikka ravintolassa. Ja koska en ole jatkuvasti kiinni netissä, ajatteluni on ollut jotenkin paljon selkeämpää.

Myös terveyteni on parempi. Sekä kyynärpääkipuni että niskakipuni ovat kadonneet lähes kokonaan. Lisäksi minusta tuntuu että ”makoilen” vähemmän ruudun ääressä. Jos haluan tulla internetiin, avaan tämän pöytäkoneeni, istun ergonomiselle Kinnarpsin tuolilleni säädettävän pöydän ääreen ja teen mitä minun piti tehdä.

Kivana pikku lisänä elämä ilman älypuhelinta on edullista. Tuollaisen nokialaisen peruspuhelimen sai Gigantista aikoinaan 39 eurolla. Jos tuo hajoaa, korvaava puhelin ei maksa käytännössä mitään. Minun ei myöskään tarvitse maksaa joka kuukausi mobiilidatasta. Vuositasolla säästö on luokkaa 220 euroa (100 euroa / vuosi puhelimesta + 120 euroa vuodessa mobiilidatasta).

Olen toki kaivannutkin joskus älypuhelinta:

  1. Vieraassa kaupungissa ajaessa olisi kiva jos käytössä olisi navigaattori.
  2. Joskus kaupassa olisi kiva vertailla tuotteiden hintoja netistä tai etsiä lisätietoja tuotteista.
  3. Ulkomaan reissuilla älypuhelin toimii kätevänä kamerana.

Suurin osa näistä ongelmista on kuitenkin ratkaistavissa ennakoinnilla. Voin katsoa reitin etukäteen ennen reissuun lähtöä kotona netistä. Tarvittaessa otan käyttöön TomTomin navigaattorin. (Paperikarttoihin en ole sentään palannut.) Hintavertailut teen ennalta kotona. Ulkomaan reissuilla olen pyytänyt joko kavereitani tai avovaimoa ottamaan kuvan jos olen halunnut.

Ps. Tuo nokialainen kestää aivan mitä tahansa. (Tiputin kultaisen iPhoneni asfalttiin heti ensimmäisenä päivänä kun sain sen). Olen käyttänyt tuota jopa kaljapullojen avaamiseen. Akkukin kestää päiviä.

2 kommenttia

  1. Moi. Vieläkö olet jatkanut ilman älypuhelinta?
    Itse aloitan tänään kuukauden ’lakon.’ Katson sitten jatkanko valitsemallani tiellä. Uuden tietokoneen juuri ostin, mikä korvaa täysin älylaitteen nettitarpeen.

    1. Otin tuon takaisin käyttöön pelkästään Whatsappin takia. Kaverit halusivat ehdottomasti käyttää Whatsappia viestien lähettämiseen. Muuten olisin mennyt ilmankin. Nyt kun tuo puhelin on käytössä, on sen rajoittamisesta tullut oikea taitolaji.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.