10 tapaa välttää venevero

Ökyveneilijöiden lauma matkalla kyykyttämään köyhiä (Kuva: Anneli Salo)
Ökyveneilijöiden lauma matkalla kyykyttämään köyhiä (Kuva: Anneli Salo)

Olen sitä mieltä että kaikki verot on maksettava. Tästä syystä en ole täällä blogissa liiemmin jakanut mitään verosuunnitteluvinkkejä.

Teen kuitenkin poikkeuksen veneveron kohdalla.

Olen tässä (itseäni huvittaakseni) pohtinut erilaisia tapoja, joilla neuvokas suomalainen voisi välttää veneveron.

Keulan tai perän lyhentäminen. Jos veneessä on terävä keula, sahaa veneen keulasta 20 cm pätkän pois ja tekee keulan yläosasta tasaisen. Teräksisen matkaveneen perästä taas voi hyvinkin napata pois metrinkin verran tavaraa eikä kukaan edes huomaa sitä.

Juhannuskokko. Jos kyseessä on vanha vene, voi veneen yksinkertaisesti poistaa rekisteristä. Puuveneestä saa esimerkiksi komean juhannuskokon. Muista ottaa verottajalle kuvat todisteeksi.

Perämoottorin kuristaminen. Aikoinaan mopoissa oli kuristetut moottorit. Laittamalla moottoriin pienemmän kaasuttimen saatiin hevosvoimat tiputettua lain sallimalle tasolle. Autoihin hankitaan lisää tehoja ”lastuttamalla”. Luulisi että samat temput pystyisi tekemään veneiden perämoottoreihinkin.

Tasapohjainen pikavene. Jos haluaa nopean veneen, hankkii kokonaan tasapohjaisen pikaveneen eli niin sanotun itsemurhasukkulan. Sama juttu, kulkee kuin pieni eläin 25 hv moottorilla. Kuka tarvitse enää jenkkivenettä?

Tuplamoottoriasennus. 1 x 60 hv on nössöille. 2 x 25 hv sen olla pitää.

Bella 530 HT Classic. Bella-veneet valmisti 1980-luvulla tällaista pirun kiikkerää lotjaa nimeltään Bella 530 HT. Tämä vene kulkee hyvin vielä 25 hv moottorilla. Loistava vaihtoehto nykyiselle 2 x 300 hv moottoreilla varustetulle Flipperille.

Rekisteröinti ulkomaille. Jos pätäkkää on tarpeeksi, voi veneen omistuksen siirtää virolaisen yhtiön nimiin.

Veneily ulkomailla. Helsingin saaristossa ei ole mitään nähtävää. Sisävedet ovat täynnä sinilevää. Kiitos kahdeksankympin ja kuoleman välissä olevien seniilien päättäjien, keskelle järvenselkääkin laitetaan nykyään 9 km/h nopeusrajoitukset. Ei se mitään! Purjeveneilijä löytää onnen Kroatian saaristosta. Moottoriveneellä taas on kiva kierrellä pitkin Mallorcan pieniä poukamia.

Ajaminen sivuttain. Vero koskee vain yli 9 metriä pitkiä veneitä (vai miten se oli). Ei ongelmaa. Lähes jokaisesta isosta veneestä löytyy nykyään keulapotkurit. Rekisteröi huvijahtisi 60 metriä leveäksi ja 8 metriä pitkäksi. Poliisien pysäyttäessä voit sitten keulapotkurien turvin pyörittää poliisiveneen ympärille donitseja veneen kylki edellä.

Neliön mallinen vene. Leveän ja lyhyen veneen (ks. edellä) ohjaaminen voi olla vähän hankalaa rajummassa aallokossa.

Jos kaipaat isoa matkavenettä, tee veneestäsi neliön mallinen.

Rungon voit tehdä vaikka merialumiinista. Jos kotonasi ei ole sopivia hitsausvälineitä alumiinille, pyydä apua paikallisen ammattiopiston metallipuolelta.

Hytin voi tehdä huoletta ns. pitkästä tavarasta.

Kun hytti on valmis, asenna hytin alle reunoihin kaksi pitkää ponttonia. Voit vielä halutessasi viistää ponttonien kärjet. Tämä tekee niistä hydrodynaamisemmat.

Tällaiseen neliönmalliseen veneeseen voi halutessaan rakentaa vaikka saunan tai kattoterassin. Tilaahan on kuitenkin käytössä melkein 80 neliötä.

Bonus: Veneen myyminen Ruotsiin. Venevero tulee oletettavasti pysäyttämään venekaupan Suomessa sekä romahduttamaan käytettyjen veneiden hinnat. No, ei se mitään. Käytetyn veneen voi aina myydä Ruotsiin. Ruotsissa on nimittäin jo kokeiltu veneveroa ja todettu että veneveron keräämisen kustannukset ylittivät sen tuotot.

Yksi kommentti

  1. Rekisteristä poistaminen väliaikaisesti (vero kannetaan vesikulkuneuvoista, jotka ovat ”kauden alussa” rekisterissä).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.