Tämä on maailman toiseksi rikkaimman miehen tärkein neuvo nuorille

Warren Buffett vuonna 1999
Warren Buffett vuonna 1999

Kuuntelen juuri maailman toiseksi rikkaimman miehen Warren Buffettin vuonna 1999 pitämää luentoa nebraskalaisille nuorille.

Luennon aiheena oli ”Amerikan nuorison taloudellinen tulevaisuus”.

Tässä oma käännökseni Buffettin luennon tärkeimmästä kohdasta:

Annan teille nyt yhden [taloudellisen] neuvon.

[…]

Välttäkää luottokortteja. Yksinkertaisesti unohtakaa ne.

Olemme [Berkshire Hathaway] mukana useissa yrityksissä, jotka myöntävät luottokortteja. Amerikkalaiset kuluttajat rakastavat luottokortteja.

Mutta jos hankit itsellesi jatkuvan luoton, tulet maksamaan 18-20 prosenttia korkoa. Ja et voi edistyä elämässäsi taloudellisesti ottamalla lainaa 18-20 % korolla.

Voit tehdä ajan kuluessa paljon rahaa myöntämällä lainoja 18-20 % korolla. […] Et [kuitenkaan] halua olla sillä puolella yhtälöä, joka on aina jäljessä elämässään.

Tämä on niin totta kuin olla ja voi.

Suomessa Warren Buffettin puheen luottokortit voi toki korvata nykyään kulutusluotoilla, pikavipeillä, osamaksusopimuksilla ja erilaisilla limiittiluotoilla.

Buffett huomauttaa, että pienetkin opiskeluaikana kerätyt säästöt antavat huiman taloudellisen etumatkan muihin:

Tiedättekö, minä olin onnellisessa asemassa. Kun valmistuin, olin säästänyt noin 10 000 dollaria.

Tuo 10 000 dollaria vastasi miljoonia [myöhemmin ansaittuja dollareita]. Koska kun hankit perheen, kulut alkavat juosta.

Nämä olivat työkalut, joiden kanssa pystyin työskentelemään. Tämä johtui vain siitä että olin edellä pelissä.

Jos olet 10 000 dollaria jäljessä pelissä jossakin vaiheessa ja maksat siitä 18-20 % korkoa, et tule ikinä pääsemään siitä eroon.

(Buffett, kuten monet muutkin superrikkaat, näyttää vertaavan tässä elämää peliin. Tässä pelissä pisteenlaskumetodi on raha.)

Jippo on siinä että… minulla on partneri, joka sanoo: ”Haluan vain tietää missä kuolen, jotta en ikinä mene sinne.” Tämä on totta myös taloudellisissa asioissa. Haluat selvittää etukäteen missä et halua olla ja välttää sitä.

Saan päivittäin ehkä tusinan verran kirjeitä ihmisiltä, joilla on hirvittäviä ongelmia.

On kaksi syytä miksi heillä on hirvittäviä ongelmia.

Yksi on että joillakin heistä on ollut jonkinlaisia ongelmia terveyden kanssa, heihin on iskenyt jokin, tai johonkin heidän perheestään on iskenyt jokin katastrofaalinen sairaus. Tämä on kauhea asia tapahtua mille tahansalle perheelle. Ja he joutuvat… heillä on laskuja, joita he eivät pysty maksamaan. Ja oikeastaan vain yhteiskunta voi ratkaista tämän [ongelman]. Tämä on vain huonoa onnea.

Tässä näkyy Buffettin demokraattitausta. Hän on puhunut lukuisia kertoja yhteiskunnan vastuusta.

Toinen on ihmisiltä, jotka hankkivat luottokorttivelkaa ja heillä on edessään konkurssi tai he ovat olleet konkurssissa kerran aiemmin. Ja he ovat velkaa rahaa ja he eivät voi maksaa korkoja puhumattakaan lainan lyhentämisestä. Puolet kirjeistäni tulee tällaisilta ihmisiltä.

Tuo ongelma on vältettävissä. Katastrofisia sairauksia ei voi välttää mutta luottokorttivelka on jotakin jonka aiheutat itse itsellesi.

On paljon parempi, on paljon helpompaa pysyä erossa taloudellisista ongelmista kuin päästä pois taloudellisista ongelmista.

Takaan, että jos hankit itsellesi luottokorttivelkaa, tulet olemaan vaikeuksissa. Todennäköisesti koko loppuelämäsi.

Jos sen sijaan pääset edelle pelissä, vaikkakin hyvin vaatimattomalla tavalla, siten että sinulle tulee sisään rahaa sijoituksistasi ja ihmiset ovat sinulle velkaa rahaa tai pääomaa omistuksistasi, olet merkittävästi edellä pelissä verrattuna siihen että maksat velkojillesi joka kuukausi.

Neuvoni teille on: jos sinulla ei ole varaa maksaa sitä, älä osta sitä!

Ja hanki itsesi tilanteeseen, jossa voit maksaa mistä tahansa.

Aamen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.