Minimalismi voi olla taloudellisesti tuhoisaa (varsinkin yrittäjille)

Sademetsä, lapio ja Jussi
Sademetsä, lapio ja Jussi

Minimalismi on itsekästä omien mahdollisuuksien törsäämistä.

Minimalistisen elämäntyylin tärkeimpiä ohjenuoria on vähentää radikaalisti omistetun tavaran määrää. Jotkut pyrkivät tulemaan toimeen esimerkiksi 100 tavaralla.

Olen leikitellyt minimalismin (ja downshiftaamisen kanssa). Ajattelin nostaa esiin pari vasta-argumenttia minimalisimille. Mielestäni näissä on erittäin hyvä pointti.

Peter Shallard -niminen bloggaaja on nostanut esiin miten minimalismi on tuhoisaa varsinkin yrittäjille.

Shallardin mukaan tavaroiden omistaminen on upeaa. Apinakin osaa käyttää työkaluja. Ihmiset säilyttävät työkalunsa. Säilyttämällä työkalunsa ihmiset oppivat että yksi työkalu voi olla parempi kuin toinen. Paremman työkalun käyttö oli tehokkaampaa, mikä vapautti aikaa muuhun toimintaan.

Shallard argumentoikin että ongelma ei ole tavaran liiallinen määrä. Ongelma on siinä että käytämme rahan asioihin, jotka eivät ole työkaluja. Tästä tullaan näppärästi vanhaan viisauteen. Rahaa pitäisi käyttää asioihin, jotka auttavat meitä hankkimaan lisää rahaa.

Shallard huomauttaa lisäksi että monet näennäisen minimalistiset palvelut vievät järjettömän kulutuksen seuraavalle tasolle. Sen sijaan että miettisimme harkiten minkä auton ostaisimme, haemme välitöntä tyydytystä ja tilaamme Uberin. Minimalismi kannustaa lyhytnäköisyyteen, mikä on taloudellisesti tuhoisaa.

Minimalistit argumentoivat myös että materialistiset ihmiset hakevat merkitystä elämäänsä vääristä asioista. Tavaran sijasta pitäisi painottaa elämyksiä.

Shallardin mukaan haaste on siinä että halusimme tai emme, tavara tuo elämäämme merkitystä. Esimerkiksi hienon urheiluauton tai taulun omistaminen voi tehdä ihmisen oikeasti onnelliseksi. Minimalismissa ei ole tilaa kummallekaan.

Shallard huomauttaa myös että kun materialistinen yltäkylläisyys auttaa ihmisiä menestymään. Shallard huomauttaa että esimerkiksi lapset saavat parempia arvosanoja kun heidän vanhempansa omistavat kotinsa.

Omistaminen tuo psykologista turvaa. Tämä psykologinen turva on tärkeää varsinkin yrittäjille. Jos haluat yrität tehdä jotakin rohkeaa ja riskialtista, omistusten tuoma turva voi auttaa sinua onnistumaan.

Minimalismin ytimessä on filosofinen ajatus siitä että tekee vähemmän. Minimalismin tavoitteena on tulla onnelliseksi sillä mitä sinulla jo on ja pyrkiä vähentämään vielä tästäkin.

Shallardin mukaan tämä kuulostaa ajatuksena hyvältä. Minimalismi kuulostaa siltä että hyppäät pois oravanpyörästä.

Ongelmana on että minimalismi rohkaisee ihmisiä alentamaan ambitiotasoaan. Shallard rinnastaa minimalismin yläasteikäisiin teineihin, joiden mielestä ”yrittäminen ei ole siistiä”. Sen sijaan että yrittäisit voittaa, lopetat yrittämästä.

Shallardin mukaan minimalismia ja minimaalista kunnianhimoa ei voi erottaa toisistaan.

Shallardin mielestä minimalismi on jopa epäeettistä. Sen sijaan että yrittäisimme hyödyntää meille annetut mahdollisuudet ja käyttää niitä muiden auttamiseen, minimalisti keskittyy vain itseensä ja siihen mitä hän tarvitsee.

Linkit:

3 kommenttia

  1. Oliko sulla Markus joku omakin näkökanta kun se ei kyllä tästä kopioitujen mietteiden kerronnan alta nyt oikein välittynyt? Mihin olet päätynyt omassa ajatusleikissäsi downshiftaamisesta?

    1. Mä olen sitä mieltä että tällä kirjoittajalla oli erittäin hyviä argumentteja.

  2. Nykyään ihmiset täyttävät elämänsä kaikilla mahdollisilla tavaroilla, ihmissuhteilla, harrastuksilla, työprojekteilla jne. ja aikaa ei tunnu riittävän tarpeeksi mihinkään. Minimalismin ideana on poistaa kaikki turha ja merkityksetön omasta elämästä. Näin aikaa jää itselle oikeasti tärkeisiin asioihin, oli se sitten ura, urheiluauto tai taide.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.