Järkevin tapa säästää lapselle

Mitä mietit? En tiedä, ehkä sitä että mulla on 18-vuotiaana säästössä yli 20 000 euroa.
Mitä mietit? En tiedä, ehkä sitä että mulla on 18-vuotiaana säästössä yli 20 000 euroa.

Kaverini kysyi minulta jälleen kerran aivan loistavan kysymyksen lapselle säästämisestä:

Olisiko Nordnetin superrahasto sun mielestä järkevä jos sijoittaa lapselle 18 vuoden ajaksi?

Kaverini haluaisi pistää lapselleen säästöön jonkin kiinteän summan joka kuukausi. Säästettävä summa olisi esimerkiksi muutama kymmenen euroa kuukaudessa.

Kaverini ajatus on erinomainen. Viisikymmentä euroa säästettynä joka kuukausi voi kasvaa yli 20 000 euroon lapsen 17-vuotispäivään mennessä.

Mitä tulee sijoituskohteen valintaan, mitä pidempi sijoitusaika on, sitä korkeampaa riskiä voi ottaa. Kun sijoitusaika on pitkä, riskin välttäminen on vaarallista. Koska sijoitusaika on näin pitkä, käytännössä kaikki rahat voi laittaa osakkeisiin.

Itse näin kaverilleni kolme eri vaihtoehtoa:

  1. Nordnetin superrahastot.
  2. Seligsonin passiivinen rahasto.
  3. Laajaa indeksiä seuraava ETF.

Nordnetin superrahastojen miinus on että esimerkiksi Suomen superrahastossa ei ole hirveän montaa osaketta. Sijoitus ei siis ole ihan hirveän hyvin hajautettu. Tämä voi toki tuoda mukanaan myös korkeampaa tuottoa.

Seligsonilla on monia passiivisia rahastoja. Ainoa näissä häiritsevä asia on että osa niistä pyrkii sijoittamaan vastuullisesti.

Indeksejä seuraavien ETF-rahastojen valikoima on valtava. Yksi potentiaalinen vaihtoehto voisi olla vaikkapa iShares Core S&P 500 (SXR8). Näihin on kuitenkin (ainakin toistaiseksi) vähän hankalaa sijoitta pienellä tasasummalla joka kuukausi.

Syy siihen miksi päädyin näihin kolmeen vaihtoehdot ovat näiden vaihtoehtojen alhaiset kulut. Tilipankin rahaston kulut voivat olla jopa 1,5 % passiivisen rahaston kuluja korkeammat. Jos vielä otetaan huomioon että tilipankkien rahastot ovat usein oikeasti passiivisia, on tilipankin rahaston suositteleminen todella hankalaa.

Oma vastaukseni siis on että kuukausisäästäminen Nordnetin superrahastoon ei ole ollenkaan pöllömpi vaihtoehto!

Otan mielelläni tähän vasta-argumentteja sekä ehdotuksia muista, paremmista vaihtoehdoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.