Näin valitset sijoitusneuvojan

Sijoitusneuvojan tärkein valintakriteeri on hyvin istuva tummanharmaa puku
Sijoitusneuvojan tärkein valintakriteeri on hyvin istuva tummanharmaa puku

Tavallisen keskituloisen on vaikea saada puolueetonta sijoitusneuvontaa. Neuvojat ovat aina tuotteiden myyjiä, ja usein osa heidän palkastaan muodostuu tuotteiden myynnistä. Neuvojat keräävät siis tuottoja itselleen.

– Talouselämä 24.8.2007

Kävin viime viikolla Tampereen sijoitusmessuilla. Minulla oli messuilla yksi ainoa tavoite: löytää omille rahoilleni sopiva varainhoitaja / sijoitusneuvoja.

Valmistelin etukäteen kysymykset, jotka aioin kysyä kaikilta firmoilta. Huomasin nopeasti että jotkut kysymykset olivat tärkeämpiä kuin toiset ja osaa ei tarvinnut ollenkaan. Tuon reissun jälkeen muokkasinkin kysymyspatteriani, osin netistä löytämieni uusien vinkkien perusteella.

Joten, tässä kymmenen kysymystä, jotka suosittelen kysymään sijoitusneuvojalta tai varainhoitotalolta.

”Saatko palkkionpalautuksia suosittelemiltasi rahastoilta?”

Sijoitusmessut osoittivat että ehdottomasti tärkein asia on kysymys sijoitusneuvojan riippumattomuudesta.

Ainakin minä haluan tietää suositteleeko sijoitusneuvojani minulle osakerahastoa siksi että hän pitää minulle sitä hyvänä vai siksi että osakerahasto maksaa hänelle uusista asiakkaista.

(Tilipankkien sijoitusneuvojat ovat käytännössä pankin omien rahastojen myyntimiehiä.)

”Mihin hinnoittelunne perustuu?”

Hinta voi olla kiinteä, sijoitusten suuruuteen perustuva, tuottoihin perustuva tai jokin näiden yhdistelmä.

Jos sijoitusneuvoja suosittelee ”omia” rahastojaan, voi hinta olla leivottu sisään rahastojen palkkioihin.

”Minkälainen koulutus sinulla / teillä on?”

Sijoitusneuvojan koulutuksen osalta haluaisin tietää:

 • Onko sijoitusneuvoja valmistunut rahoituksesta kauppakorkeakoulusta?
 • Onko sijoitusneuvoja opiskellut arvostetussa yliopistossa ulkomailla?
 • Onko sijoitusneuvojalla APV 1 tai APV 2 -tutkintoja?
 • Onko sijoitusneuvojalla CFA-tutkintoa?

Katsoisin myös sijoitusneuvojan työhistorian LinkedInistä.

”Mitä muita palveluita tarjoatte?”

Varsinaisen sijoitusneuvonnan lisäksi jotkut yritykset tarjoavat esimerkiksi eläkesuunnittelua, henkivakuutuksia, perintösuunnittelua ja verosuunnittelua.

Kysyisin näistä kaikista erikseen. Tämä antaa kuvaa siitä mihin yritys on keskittynyt.

”Kuka on tyypillinen asiakkaanne?”

Yritin saada selville mm. hoidettavan omaisuuden tyypillisen suuruuden sekä tyypillisen asiakkaan demografista profiilia (ikä, sukupuoli, ammattiasema).

”Miten prosessi menee käytännössä?”

Kysyin joiltakin firmoilta suoraan mallisuositusta tai -raporttia. Toisia pyysin kuvailemaan prosessia, jolla he päätyvät sijoitussuosituksiinsa. Tässä kysymyksessä piti tehdä aika paljon avustavia kysymyksiä osalle firmoista. Joskus piti pyytää että saa puhua jonkun toisen henkilön kanssa.

”Millainen sijoitusfilosofia teillä on?”

Tällä kysymyksellä halusin saada selville mm.:

 • Suositteleeko yritys vain aktiivisesti hoidettuja rahastoja tai passiivisesti hoidettuja rahastoja?
 • Suositteleeko yritys ollenkaan indeksirahastoja?
 • Ovatko omaisuusluokat pelkästään osakkeita, pelkkiä osakkeita ja korkoja, pelkästään yrityksen omia ”eksoottisia instrumentteja” tai jos omaisuusluokkia on useita, meneekö yritys myös raaka-aineisiin, kultaan ja kiinteistöihin?
 • Ottaako yritys näkemystä vai ei?
 • Pyrkiikö yritys ajoittamaan ostoja?
 • Hoitaako varoja yksi henkilöä vai tiimi?

Kysymys näkemyksen ottamisesta tuntui olevan joillekin yrityksille sellainen että he eivät voineet edes käsittää sitä. Näiden firmojen filosofiassa kun oli ajatus siitä että sijoitusneuvojan tehtävä on nimenomaan ottaa näkemystä.

”Kuinka usein pidätte minuun yhteyttä?”

Jotkut pitävät yhteyttä koko ajan (aina kun on jotakin uutta myytävää). Toisilla yhteydenpito tapahtuu neljä kertaa vuodessa tai kerran kuussa.

”Hoitaako sijoituksiani henkilö vai tiimi?”

Yksi hyvä syy selvittää sitä kuka varoja käytännössä hoitaa on saada selville kuinka pitkäjänteistä varainhoito tulee olemaan.

Tämä voi kertoa myös yrityksen filosofiasta. Osalla yrityksistä varainhoito oli käytännössä sitä että yrityksellä oli neljä eri varainhoitorahastoa, jotka oli jaettu sen mukaan oliko niiden osakepaino 20 %, 50 %, 75 % vai 100 % tai jotakin muuta vastaavaa.

”Miten eroatte muista?”

Viimeiseksi annoin yrityksille mahdollisuuden pieneen mainosspiikkiin. Tämä usein koosti koko paketin kivasti yhteen.

Katso myös:

4 kommenttia

 1. Tervehdys, todella hyviä kysymyksiä joilla varmasti saa selville sijoitusneuvojan soveltuvuudesta itselle.

  Ollaan meidän startup firmassa pohdittu tätä ongelmaa jo tovi. Ongelmia on paljon siinä miten asiakkaan ja sijoitusneuvojan tietotaitotasot sijoittamiseen liittyen eivät usein kohtaa ja toista kaveria ei tunneta niin ”syvällisesti” kuin pitäisi.

  Paljon on kiinni siitä miten itse sijoitukset tehdään ja valitaan asiakkaalle mutta sijoituspalveluissahan kyse on lisäksi laajemmasta asiakaskokemusksesta, tarpeeksi aktiivisesta yhteydenpitosta asiakkaaseen ja hänelle sopivan riskitason kunnioittamisesta.

  Lopulta kaikkien kokeilujen, asiakkaiden, sijoittajien ja varainhoitajien haastattelujen perusteella päädyttiin siihen, että yksi pieni askel oikeaan suuntaan on tuntea asiakas niin hyvin kuin mahdollista. Kehittelemme tähän parhaillaan tuotetta, jolla asiakas profiloi itseään ennen tapaamista potentiaalisen sijoitusneuvojan/varainhoitajan kanssa ja palvelusta voidaan tehdä henkilökohtaisempaan.

  Olisikin hyvin mielenkiintoista kuulla kommentteja tähän myös tämän sivun ylläpitäjältä ja tietty kaikilta muilta joita asia kiinnostaa.

  Kevyt demo tuosta työkalusta löytyy täältä: https://psyq-lite-taviq.eu-gb.mybluemix.net/

  Muhun voi olla yhteydessä suoraan juho.isola@taviq.fi mailiin.

  1. tollanen tuntemisen lisäys kyllä varmasti parantaa palvelua, kun osataan tarjota edes vähän soveltuvia tuotteita. Mielestäni suurinta ongelmaa, eli tuotteiden tarjoajan riippumattomuutta tuo ei takaa.

   Kaikki pankit ja rahoituslaitokset huutelevat että tulkaa tänne ilmaiseksi kuuntelemaan kun xyz selittää jotain ja koittaa samalla myydä tuotetta å. Mielummin menisin 30min myyntikeskusteluun ja maksaisin sitten vaikka 100e/h varsinaisesta toiminnasta.

 2. Itelläkin olisi hakusessa joku oikeasti riippumaton taho jonka kanssa vaihdella ajatuksia ja sparrata ehkä siinä samalla itseäni. P.Ohatta meinasi alkaa moiseksi, mutta lopetti ennen kuin ehdin hommata palvelua 🙁 Kohta taas löydän ongelman edestäni, kun ~5ha tukki metsää alkaa pikku hiljaa kuivumaan pystyyn -> päätehakkuu tulossa -> siitä tulevat rahat pitäisi työntää jonnekkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.