Ei(pä) lisättyä sokeria

Vain hedelmien sokeria!
Vain hedelmien sokeria!

Koska olen tällainen saakelin perfektionisti, käytän kaupassa joskus jopa tunnin tutkien ruokien tuoteselosteita. Voisin kirjoittaa kymmeniä ja taas kymmeniä blogijuttuja ruokateollisuuden käyttämistä jipoista.

Tässä yksi niistä: ”Ei lisättyä sokeria”.

Tuossa kuvassa on Arlan Luonto+ -jogurtti. Makuna on metsämansikka. Kuten kuvasta näkyy, purkissa lukee ”Vain hedelmien sokeria!”

Arlan sivuja lainaten:

Arla Luonto+ Rasvaton metsämansikkajogurtti ei sisällä keinotekoisia makeutusaineita, vaan se on makeutettu vain hedelmien sokerilla!

Tämän voisi olettaa tarkoittavan sitä että tässä tuotteessa on kahta asiaa: jogurttia ja metsämansikoita. Ainakin itse oletin näin!

Olemme yrittäneet vähentää ylimääräisen sokerin syömistä. Tästä johtuen ostinkin meille kotiin näitä (melko kalliita) jogurtteja.

Ostin… siihen asti kunnes luin tuoteselosteen tarkemmin.

Ainesosat

Pastöroitu rasvaton maito*, hedelmämehu, mansikka (4,8 %), maitoproteiini*, metsämansikka (1,2%), maissitärkkelys, luontainen aromi, D-vitamiini, hapate.

Ei jumankekka. Olette te ovelia koijareita siellä Arlalla.

Ei, tässä jogurtissa ei löydy ainesosista sokeria. Mutta paljonko sitä sokeria tässä jogurtissa on? Ravintosisällön mukaan 9,2 grammaa. Paljonko tavallisessa Arlan mansikkajogurtissa on sokeria? 10 grammaa.

Mitä kamaa tuo ”hedelmämehu” on? Jos laittaisin sitä lasiin, voisiko sitä juoda?

Arlan Luonto+ -viilin tuoteselosteessa puhutaankin suoraan mehutiivisteestä:

Ainesosat

Pastöroitu maito*, hedelmämehutiiviste, vesi, mansikka (4,3%), maissitärkkelys, seljanmarjatiiviste, luontainen aromi, sitruunamehutiiviste, D-vitamiini, hapate.

Tämä ilmiö ei rajoitu todellakaan Arlaan tai näihin Luonto+ -tuotteisiin. Ihan samaa jippoa on käytössä monilla muillakin valmistajilla. Katsokaapa huviksenne vaikka kuinka monesta ”ei lisättyä sokeria” -lastenruoasta löytyy ainesosien joukosta tiivistettä.

Joo, tuotteessa ”ei ole lisättyä sokeria”. Mutta se on korvattu siirapiksi asti tiivistetyllä hedelmällä.

5 kommenttia

  1. Kokeile vaikka kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia. Purista tai viipaloi vaikka appelsiinia sekaan! Nykyään s-ryhmällä, keskollakin ja lidlillä on omat kreikkalaisensa/turkkilaisensa, niin hinnatkaan eivät ole niin älyttömät.

  2. Joo itse kans tutkaillu jo vuosi tätä samaa aihetta, ja suoraan naurattaa kuinka ihmisille myydään vaikka millä jutuilla sitä sun tätä. Huomioitavaa se ,että valmistajan täytyy ilmoittaa tuoteselosteessa aineet siinä järjestyksessä mitä on prosentuaalisesti eniten 100g kohti. Eli vesikin aika korkealla viilin selosteessa. Lisäksi sokeria nuo maissitärkkelyksetkin on.

    Hyvä kirjoitus!

    -Masa

  3. ”Ei lisättyä sokeria” on hävytöntä asiakkaiden huijaamista. Toivottavasti joku jaksaisi tehdä valituksen kuluttajansuoja asiamiehelle. Monta kertaa näissä tuotteissa on lisätty aspartaamia (kemiallista myrkkyä).
    Ps. kiitos hyvästä blogista näin uutena seuraajana 😊

  4. Sokeria on myös maitosokeri, jota tuotteessa on. Sokerimäärä pienenisi, jos maidon tilalla olisi vettä 🙂 Eli sokeritonta tai edes hyvin vähäsokerista maitotuotetta ei oikein voi olla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.