Ansioluettelot ovat roskaa

Onneksi on työtön
Onneksi on työtön

Lehdissä tuntuu olevan noin kerran viikossa juttu työttömästä, joka on lähettänyt satoja työhakemuksia saamatta työtä.

Viimeksi tänään Iltalehdessä kerrottiin että erään työttömän työnhakijan ”CV [eli ansioluettelo] on viimeisen päälle viilattu ihan rekryfirman avustamana”.

Ansioluettelot ovat roskaa.

Rework* -kirja kertoo hyvin työnantajan näkökulman ansioluetteloihin:

Tiedämme kaikki että ansioluettelot ovat vitsi. Ne ovat täynnä liioittelua. Ne ovat täynnä ”toimintaverbejä”, jotka eivät tarkoita mitään. Ne listaavat työnimikkeitä ja vastuualueita, jotka ovat parhaimmillaankin epämääräisiä. Ja ei ole mitään keinoa todentaa suurinta osaa niiden sisällöstä. Koko juttu on farssi.

Pahinta on että ne ovat liian helppoja. Kuka tahansa voi luoda itselleen kohtuullisen ansioluettelon. Tämän vuoksi epäpätevät työnhakijat rakastavat niitä niin paljon. He voivat ampua saman ansioluettelon sadoille työnantajille. Tällainen on vain yksi roskapostin muoto. Heitä ei kiinnosta saada tarjoamaasi työpaikkaa; heitä kiinnostaa ainoastaan saada mikä tahansa työpaikka.

Jos joku lähettää saman ansioluettelon sadoille yrityksille, on se mieletön vaaran merkki. Ei ole mitenkään mahdollista että hakija olisi kunnolla tutustunut tarjoamaasi työpaikkaan. Ei ole mitenkään mahdollista että hän tietäisi mikä yrityksessäsi on erilaista.

Jos palkkaat ihmisiä tämän roskan perusteella, missaat koko palkkaamisen pointin. Haluat työnhakijoita, jotka välittävät juuri sinun yrityksestäsi, sinun tuotteistasi, sinun asiakkaistasi ja sinun tarjoamastasi työstä.

Vitsi, farssi, roskapostia.

Miten ansioluetteloa sitten pitäisi käyttää?

Ota aluksi selvää. Selvitä esimiehesi, työkaveriesi ja alaistesi taustat. Selvitä mille asiakkaille teet töitä. Selvitä mitä työkaluja työssä käytetään. Käy katsomassa työpaikan pihalla millä autoilla tulevat työkaverisi ajavat.

Kun olet tehnyt selvitystyön:

  1. Muokkaa ansioluettelosi vastaamaan työpaikkaa. Käytä samoja sanoja joita työnantaja käyttää.
  2. Lisää ansioluetteloosi suosittelijoita. Jos sinulla ei ole suosittelijoita, hanki sellaisia.
  3. Varmista että ansioluettelossasi ei ole virheitä. Anna jonkun luku- ja kirjoitustaitoisen ihmisen oikolukea ansioluettelosi.

Lähetä aina myös varsinainen työhakemus. Kerro työhakemuksessa miten koko elämäsi on ollut valmistautumista juuri tätä työtä varten.

(Tuntuuko tämä typerältä? Kyllähän työnantajan pitäisi tajuta kuinka fiksu olet. Työnantajan ei pidä yhtään mitään. Työnhakijana olet myyjä ja työnantaja on ostaja. Myyjänä sinun tehtäväsi on tehdä ostajalle ostaminen mahdollisimman helpoksi.)

Ja muista, et ole hakenut töitä ennen kuin olet keskustellut työnantajan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.