Älä osta testivoittajaa

Testien mukaan maailman turvallisin auto
Testien mukaan maailman turvallisin auto

Olen etsinyt itselleni pari viimeistä päivää uutta älypuhelinta. Ensimmäinen ajatukseni oli vain marssia Giganttiin ja ostaa Nokia 3. Sitä ei kuitenkaan ollut vielä saatavilla. Tästä johtuen aloin etsiä muita vaihtoehtoja. Tämä johti minut – taas kerran – lukemaan erilaisia testejä.

Olen ostanut vuosien varrella useita testivoittajatuotteita. Meiltä löytyy kotoa mm. LG:n Direct Drive pyykinpesukone, Electroluxin Ultraone pölynimuri, Electroluxin EAP300 ilmanpuhdistin, Elixairin E400 ilmanpuhdistin, Apple iPhone 5S, Bosen kaiuttimet, Sonyn taulutelevisio, Bamixin sauvasekoitin sekä Moccamasterin kahvinkeitin.

Olen kuitenkin huomannut että testien lukeminen ja testivoittajien ostaminen vie usein harhaan.

Tuotteiden virheet eivät välttämättä tule esiin testeissä

Ostin kaksi vuotta sitten retkiluistelua varten Thermoksen valmistaman termospullon. Vaikka tämä termospullo olikin voittanut testejä, oli oma yksilöni täysi susi.

Vastaavia tilanteita on tullut vastaan ennenkin. Vaikka tuote onkin voittanut testejä, voi kuluttajille asti päätyvien tuotteiden laatu olla mitä sattuu.

Joskus testivoittajatuotteissa on ollut täysin kriittisiä vikoja, joita testaajat eivät vain ole huomanneet.

Testivoittajat eivät välttämättä kestä käytössä

Neljä vuotta sitten ostamani LG:n (lähes kaikki testit voittanut) pyykinpesukone hajosi tänä keväänä. Saman ikäisen Electroluxin pölynimurimme varsi on haljennut jo kahdesta eri kohdasta. Haglöfsin testivoittajatuotteiden vetoketjut ovat täysin ala-arvoisia.

Ammattitoimittajat painottavat outoja asioita

Ammatikseen tuotteita testaavat toimittajat alkavat kokemuksen karttuessa painottaa testiraporteissaan asioita, joilla ei ole mitään merkitystä tavallisen kuluttajan kannalta.

Tämä näkyy erityisen hyvin autojen koeajoraportteja lukiessa. Autotoimittajat laittavat arvosteluissaan tolkuttomasti painoa varsinkin auton ajotuntumaan. Käytännön autoilussa tämä voi olla aika merkityksetön juttu.

Testivoittaja ei ehkä ole paras juuri sinulle

Varsinkin kodinkoneiden testeissä painotetaan nykyään paljon energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Hyvä esimerkki energiatehokkuuden typeryydestä on LG:n pyykinpesukoneemme. Opin vasta tänä keväänä että jos haluan LG:n koneemme oikeasti pesevän vaatteet puhtaaksi, minun pitää painaa erikseen Intensive-painiketta. Tätä nappia painamalla energiatehokkuus heitetään romukoppaan ja kone alkaa oikeasti pestä pyykkejä.

Testien lukeminen vie paljon aikaa

Perfektionisti kun olen, käytän testien lukemiseen paljon aikaa. Mutta mitä enemmän valintaan käyttää aikaa, sitä tyytymättömämpi valintaansa on.

Oman mielenterveyden (ja kukkaronkin) kannalta voi olla järkevämpää ostaa ensimmäinen tarpeeksi hyvä tuote.

Testitulokset voivat olla ostettuja

Kylmä fakta on että testitulokset voivat olla ostettuja. Jos toimittaja kirjoittaa tuotteesta liian kriittisesti, mainostaja lopettaa mainostamisen.

Viimeisen parin vuoden aikana on yleistynyt malli, jossa valmistajat antavat tuotteita bloggaajille testiin. Vastineeksi tuotteiden testaamisesta bloggaajat voivat saada jopa tuhansien eurojen korvauksen. Tietyissä tuoteryhmissä tämä on niin yleistä että riippumattomien testien löytäminen Googlesta on lähes mahdotonta.

Päädyt käyttämään liikaa rahaa

Mitä enemmän testejä lukee, sitä enemmän oma vaatimustaso kasvaa. Ja mitä enemmän vaatimustaso kasvaa, sitä korkeammaksi tuotteiden hinta käy.

Kyllä, Samsung Galaxy S8+ on tämän hetken paras älypuhelin. Mutta Samsung Galaxy S8+ maksaa lähes tuhat euroa. Kiinalaisen älypuhelimen saa alle sadalla eurolla. Hintaero on yli kymmenkertainen.

Kaikki testit voittaneen Teslan vuosittaisella arvonalenemisella voi ostaa käytetyn Toyota Corollan kolmen kuukauden välein, yhden uuden harrastejenkin vuodessa sekä lisäksi kesäautoksi Bemarin kolmesarjalaisen avona.

4 kommenttia

 1. Totta. Siksi esim. TM:n testien tekstiosa on mielestäni tärkeämpi kuin laitteen sijoitus testissä. Samasta syystä(tekstit puuttuu) Kuluttajalehden testit ovat pitkälti arvottomia.

 2. Tästä syystä testituloksien lisäksi pitäisi lukea ja kiinnittää enemmän huomiota ihmisten omiin kommentteihin tuotteesta. Näitä omiin kokemuksiin perustuvia kommentteja löytyy srkä verkkokauppojen arvostelu-sivulta että erilaisilta keskustelupalstoilta.

  Googlaamalla löytyy testituloksia luotettavampia arvosteluja. Toki niissäkin pitää hieman osata lukea läpi sormien.

 3. Voisin kuvitella, että testivoittaja on helpompi jälleenmyydä ja ehkä jopa verrokkia parempaan hintaa. Onko kenelläkään faktaa asiasta?

  1. Olen myynyt kameran parempaan hintaan siksi että se oli testivoittaja.

   Jälleenmyyntiarvo on joissakin brändeissä parempi kuin toisissa. Applen läppärit oli tuollaisia vielä pari vuotta sitten.

   Joskus testivoittaja on jopa 10x kalliimpi kuin halpa tuote. Harvalla tuotteella on jälleenmyyntiarvoa kymmenen vuoden kuluttua. Tuollaisessa tilanteessa ”normaali tuote” voi olla taloudellisesti fiksumpi valinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.