Indeksisijoittajan pahin virhe

Huipulla ollaan
Huipulla ollaan

Olen kirjoitellut tänne blogiin jonkun verran siitä miten indeksisijoittaja voi päästä mahdollisimman lähelle indeksin tuottoa. Robottivarainhoitajat ovat tehneet tästä taiteenlajin.

Ajattelin kuitenkin muistuttaa – lähinnä itselleni – että indeksisijoittajatkin ovat vain ihmisiä. Ihmisinä sijoittajat menevät yhä uudelleen tiettyihin ansoihin.

Yksi pahimpia sijoittajan ansoista on yritys ajoittaa ostoja ja myyntejä.

Indeksisijoittajat eivät ole immuuneja markkinoiden ajoittamiselle.

Horizon Kinetics kirjoitti tästä ansasta näin:

Useiden tutkimusten tulos on että sijoittajan omien markkina-ajoituspäätösten vuoksi keskimääräinen S&P 500 -indeksirahastoon sijoittava saa pienen murto-osan indeksin tuotosta. Melko lyhyen aikavälin esimerkki Credit Suisselta:

Indeksin tuotto viimeisen 10 vuoden ajalta oli ehkä seitsemän prosenttia. Mutta koska ihmiset laittoivat rahaa sisään markkinoiden nousun jälkeen ja ottivat sitä pois markkinoiden laskettua, keskimääräinen indeksiin sijoitetun dollarin tuottoa oli lähempänä kolmea ja puolta prosenttia.

Indeksisijoittajat saavat siis vain noin puolet indeksin tuotosta.

Olen lukenut amerikkalaisten robo advisor -yhtiöiden blogeista että näissä yhtiöissä on huomattu sama ongelma.

Olen jopa miettinyt että voiko olla niin että indeksisijoittajat menevät tähän ansaan muita sijoittajia useammin.

Tekijä: Markus Ossi

Markus Ossi on Helsingin kauppakorkeakoulusta valmistunut ekonomisti. Markus on opiskellut rahoitusta HEC Montréalissa ja markkinointia ESC Reimsissä. HEC Montréalissa hän opiskeli sijoitusportfolioiden hallintaa, johdannaisinstrumenttien hinnoittelua sekä kaupankäyntiä rahoitusmarkkinoilla. ESC Reimsissä hän opiskeli markkinointia sekä brändien hallintaa. Markus on ollut säästämisen ja sijoittamisen asiantuntijana mm. Huomenta Suomessa, Kuningaskuluttajassa sekä Jenny+ -ohjelmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.