Pascalin veto vai paska vedätys

Raha on löysässä
Raha on löysässä

Pelurin todistus sanoo, että vaikka ei tiedettäisi, onko jumala olemassa vai ei, jumalaan kannattaa uskoa, koska näin saavutettava palkinto, iankaikkinen elämä, on äärettömän suuri, ja epäuskosta seuraava rangaistus, iankaikkinen kärsimys, on hirvittävä. Voiton odotusarvo, joka on voiton todennäköisyys kertaa voiton arvo, on näin ollen äärettömän suuri.

Ensimmäisiä asioita minkä aloittelevat sijoittajat oppivat on että riski ja tuotto seuraavat toisiaan. Tämä on periaatteessa ihan oikein.

Valitettavasti aivan järkyttävän moni sijoittaja käyttää tätä nyrkkisääntöä perusteluna typerille sijoituksille.

Sijoituksen riskisyys ei tarkoita että sen odotetut tuotot ovat korkeat. Sijoituksen riskisyys voi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että sijoitus on täysin, totaalisen, ehdottoman typerä.

Kyllä, portfolioteorian mukaan pienen osan sijoitussummasta voi käyttää riskisempiin sijoituskohteisiin.

Ei, tämä ei tarkoita sitä että sinun kannattaa sijoittaa rahojasi vivutettuun long/short -rahastoon, asuntorahastoon, erikoisrahastoon tai jos olet lätkänpelaaja, kaverisi uuteen ravintolaan.

Suurin osa riskisenä mainostetuista sijoituksista ei ole mitään muuta kuin rahastoyhtiöiden tapa perustella rahaston järkyttäviä kuluja. You know, no pain, no gain! 

Lisäksi valitettavan usein riskisenä mainostetuiden sijoitusten järkyttävät kulut syövät edes teoreettisen mahdollisuuden tuottoon.

Sijoittaessaan tällaiseen ”riskiseen” sijoitukseen, sijoittaja lyö omasta mielestään Pascalin vedon (ks. pelurin todistus yllä). Koska on olemassa pieni todennäköisyys että sijoituksen tuotto voi olla jäätävä, kannattaa sijoitus tehdä. Todennäköisempää on että kyseessä on paska vedätys.

Jos joku tulee tarjoamaan sinulle riskistä sijoitusta jonka odotettu tuotto on korkea, juokse. Juokse lujaa.

Ps. Tiedän, tiedän. Tätä mahdollisuutta tarjottiin sinulle siksi että olet high net worth individual. Eivät normaalit sijoittajat pääse käsiksi tällaisiin diileihin. Sinä olet A-luokkaa. Sinulla on niin paljon sijoituksia että olet nyt ammattimainen sijoittaja. Hedge-rahastot ja johdannaisinstrumentit ovat jotakin josta vain rikkaat pääsevät nauttimaan. Dream on.

Yksi kommentti

  1. Hyvä kirjoitus.

    Itse kaipaan sijoittamiseen, työntekoon ja elämiseen seuraavaa prinsiippiä: LEVOLLISESTI, hyvällä mielellä ja rennosti. Toki tarvitaan kipinä, motivaatio ja kiinnostavuus. Elämään ei kannattaisi koskaan ottaa mitään no pain no gain systeemejä joten siinä olet aivan oikeassa. Muuten seuraa kaikenlaista uupumuksesta pahempaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.