Warren Buffettin menestyksen salaisuus

No nyt se kertoi mun salaisuuden kaikille
No nyt se kertoi mun salaisuuden kaikille

Warren Buffettin menestyksen salaisuudeksi on tarjottu muun muassa seuraavia asioita:

  • Osta ja pidä -strategia
  • Valtavat taustatutkimukset
  • Hyvien johtajien tunnistaminen
  • Ostaminen vain jos yhtiö on aliarvostettu
  • Aggressiivisuus kun muut ovat pelokkaita

Jes, tämä on kuultu ennenkin. Kerro jotakin uutta.

Ei hätää, malta hetki. Kerron. Aluksi kuitenkin pari sanaa velkavivusta.

Piensijoittajat törmäävät velkavipuun yleensä asuntosijoittamisen yhteydessä.

Oletetaan että asuntosijoittaja ostaa asunnon 100 000 eurolla ja saisi asunnosta 5000 euron vuokratuoton vuodessa. Jos asuntosijoittaja ottaisikin lainaa 300 000 euroa ja laittaisi asuntoihin omaa rahaa tuon 100 000 euroa, hän saisi neljästä asunnosta 20 000 euron vuokratuoton. Velkavivun ansiosta 100 000 euroa tuottaa 5000 euron sijasta 20 000 euroa vuodessa. Velkavivun käyttöön liittyy kuitenkin kustannus ja riski.

Myös Warren Buffett käyttää sijoituksissaan velkavipua.

Warren Buffettin käyttämä velkavipu on jotakin… erilaista.

Buffettin luotsaaman yhtiön Berkshire Hathawayn tärkeimpiä omistuksia ovat vahinkovakuutusyhtiöt.

Vakuutusyhtiöt toimivat karkeasti niin että ne saavat rahaa nyt heti vakuutusmaksujen muodossa mutta joutuvat maksamaan vakuutuskorvauksia vasta vakuutusten sattuessa. Tällä välin vakuutusyhtiöt voivat sijoittaa nämä rahat.

Vakuutusyhtiöiden välisestä kovasta kilpailusta suurin osa vakuutusyhtiöistä tekee tuottonsa sijoituksista. Varsinainen vakuutustoiminta voi olla yhtiöille tappiollista.

Berkshire Hathawayn kohdalla tilanne on toinen. Vakuutusyhtiöiden vakuutustoiminta on voitollista.

Tämä johtaa siihen että Buffettin johtama Berkshire Hathaway voi käyttää sijoituksissaan velkavipua, joka ei maksa heille mitään ja johon ei sisälly riskiä. Päinvastoin, Berkshire Hathawaylle saa tästä rahaa.

Warren Buffett kertoi tämän suoraan vuoden 2016 kirjeessään sijoittajille:

Vakuutustoimialan vahinkovakuutussektori on ajanut kasvuamme vuodesta 1967 lähtien. Vuonna 1968 hankimme National Indemnityn sekä sen sisaryhtiön, National Fire & Marine, 8,6 miljoonalla dollarilla. Tänä päivänä National Indemnity on maailman suurin vahinkovakuutusyhtiö nettoarvolla laskettuna.

Yksi syy miksi vahinkovakuutusliiketoiminta kiehtoo meitä ovat sen taloudelliset erityispiirteet. Vahinkovakuuttajat saavat vakuutusmaksut etukäteen ja maksavat niistä korvaukset myöhemmin. Äärimmäisissä tapauksissa, kuten asbestille altistumiseen liittyvissä korvauksissa, maksut voivat ajoittua useille vuosikymmenille.

Tämä kerää-nyt, maksa-myöhemmin -malli jättää vahinkovakuutusyhtiöille säilytettäväksi suuret määrät rahaa – rahaa jota kutsumme floatiksi – joka päätyy viimein muille.

Tällä välin vakuutusyhtiöt voivat sijoittaa tämän floatin omaksi edukseen. Vaikka yksittäiset vakuutussopimukset ja -korvaukset tulevat ja menevät, vakuutusyhtiön säilyttämän floatin määrä säilyy melko vakiona suhteessa vakuutusmaksuihin.

Buffett jatkaa:

Jos [asiakkailtamme saamamme] vakuutusmaksut ylittävät kulumme ja tappiomme, vakuutustoimintamme rekisteröi voiton joka lisätään floatin sijoitustoiminnan tuottoihin. Kun saamme tällaista voittoa, pääsemme nauttimaan ilmaisen rahan käytöstä – ja mikä parempaa, meille maksetaan sen säilyttämisestä.

Yksi Berkshire Hathawayn ja tätä kautta myös Warren Buffettin menestyksen salaisuuksia onkin Berkshire Hathwayn pohjalla oleva vakuutusliiketoiminta.

Vakuutusliiketoiminnan ansiosta Warren Buffett on voinut tehdä sijoituksia velkavivulla ilman velkavivun kustannuksia ja riskiä.

Yksi kommentti

  1. Jep näin se menee, vähän niinkuin arvelin että jos jaksaisin itse tonkia varmaan sen löytäsin. Usein lukee lyhyitä katkelmia joistain legendaarisista sijoittajista tai joku kertoo siittä tai sitten kerrotaan vain osa. Nytpä selvisi siis sekin miten oikeasti tämäkin ”koijari” rahaa on tehnyt. Monet luulee varmaan että puffet on tehnyt kaiken vain oikeaan aikaan omistamatta oikesti ensin mitään. Totuus on monesti ihan muuta. Vähän sama kuin jos lukee että teräsmies lentää maailman ympäri ja kaikki on siinä uskossa että kyllä mekin lennetään kun luetaan vain muutama teräsmies enemmän. Ok huono esimerkki mutta thäts my point. Tarkoitin että tosiaan usein tulee luultua niin että puffet on tosissaan vain voittanut lyömällä omia rahojaan osakkeisiin. Ei siis vertailukelpoinen siihen miten sysimetsän jussi voisi sijoituksillaan netota varsinkin jos ei omista vakuutusyhtiötä.

    Toivottavasti tämäkin artikkeli herättää useimmat ihmiset pumpuliunesta siihen että kannattaa vain käyttää omaa järkeä eikä seurata muita, kuten esim. puffettia. Paras puffetti on lähimmän ravintolan aamiaisella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.