Suomalaisten vararahastot

Benjamins
Benjamins

Sijoituskerho Facebook-ryhmässä tuli keskustelua vararahastoista ja pankkitalletuksista. Erehdyin sanomaan tuolla että keskimääräisellä kotitaloudella on talletuksia 20 000 eurolla. Tämä oli erehdys siksi että kuten opin, keskiarvo valehtelee talletuksissa todella rajusti.

Talletusten mediaanit ovat kotitalouksien tulokymmenyksien mukaan seuraavat:

I (pienituloisin 10 %) 1 200
II 2 000
III 2 000
IV 4 000
V 5 000
VI 5 500
VII 7 000
VIII 8 500
IX 11 200
X (suurituloisin 10 %) 21 000

Vasta suurituloisimmalla kymmenyksellä talletusten mediaani on noin 20 000 euroa. Hupsista.

Löysin kuitenkin (kiitos em. ryhmäläisille) Tilastokeskuksen datan. Koska varsinaisena keskustelun aiheena olivat vararahastot ja minulla on nyt data, laskin huvikseni miltä suomalaisten vararahastojen tilanne näyttää.

Suosituksen mukaan vararahaston suuruuden pitäisi olla 3-6 kuukauden nettotuloja vastaava summa rahaa. Vararahaston pitäisi olla talletuksina jotta sen saa tarvittaessa heti käyttöön.

Tilastokeskuksen datasta löytyi tieto talletuksista ja kotitalouksien käytettävissä olevista rahavaroista. Oletin lisäksi säästämisasteeksi nolla (todellisuus on keskimäärin -0,9 %).

Tämän perusteella tein seuraavan taulukon:

Kotitalouksien tulot, laskennalliset vararahastot ja talletukset tulokymmenyksen mukaan
Kotitalouksien tulot, laskennalliset vararahastot ja talletukset tulokymmenyksen mukaan

Mediaanien mukaan katsottuna suurituloisimmalla kymmenyksellä on talletettuna yli kolmen kuukauden menoja vastaava summa rahaa.

Tässä oletetaan sama säästämisaste kaikille kotitalouksille. Jos saisin vielä tuon säästämisasteen tietooni kotitalouksien tulokymmenyksien mukaan voisi taulukkoa tarkentaa. Ehkä tuokin löytyisi tuolta Tilastokeskuksen aarreaitasta kun vähän kaivaisi.

Yksi kommentti

  1. Tilastokeskuksessa on aika huonosti tietoa kotitauksien rahankäytöstä. Oli minusta vähän yllättävää kun muuten sieltä löytyy vaikka mitä. Eikä henkilökohtaista taloutta taida tutkiakaan mikään muukaan taho aktiivisesti. Pankeilla on rutkasti tietoa mutta tuskin antavat sitä kovin hanakasti puolueettomaan tutkimukseen ja / tai käyttöön. Jatka kaivelua koska todella tärkeää saada oikeaa tietoa esille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.