Passiiviset tulot vaativat paljon työtä

Huvila? Check. Ferrari? Check. Aseita? Check. Supermalli? Check.
Huvila? Check. Ferrari? Check. Aseita? Check. Supermalli? Check. (Kuva: Tai Lopezin Youtube)

Olin (ilmeisesti) Suomen ensimmäinen ammattibloggaaja. Olen tehnyt ja ylläpitänyt affiliate-markkinointiin perustuvia verkkosivuja. Olen jopa kirjoittanut pari e-kirjaa.

Jos ympäri Internetiä näkyviä mainoksia on uskominen, olen elänyt unelmaelämää. Tähän passive income -lifestyleen kun kuuluu (ainakin mainosten mukaan) hienot huvilat, nopeat urheiluautot sekä kauniit naiset.

Olen antanut itseni ymmärtää että termi passiivinen tulo tulee USA:n verolainsäädännöstä. USA:ssa verotuksessa tulot jaetaan aktiivisiin tuloihin, passiivisiin tuloihin ja portfoliotuloihin. Passiivista tuloa ovat tämän määritelmän mukaan mm. vuokratulot ja rojaltit.

Internetin maailmassa passiivisina tuloina pidetään tuloja, jotka tulevat saajalleen ilman vaivannäköä.

Passiivisten tulojen maailmassa jokainen voi pistää pystyyn järjestelmän joka tahkoaa rahaa automaattisesti vaikka itse löhöilisi palmupuiden alla etelän lämmössä.

Ei se nyt kyllä ihan näin mene.

Aloitetaan affiliate-markkinoinnista.

Kyllä, affiliate-markkinointi oli varsinkin pari vuotta sitten kätevä tapa monetisoida vaikkapa muotiblogeja. Ei, affiliate-markkinoinnilla ei voi tehdä rahaa ilman vaivannäköä. Tiedän tämän omasta kokemuksesta.

Minulla oli vielä vuonna 2011 useita verkkosivustoja, jotka tuottivat minulle useita tuhansia euroja kuukaudessa affiliate-markkinoinnin avulla.

Lopetin näiden sivujen ylläpitämisen keskittyäkseni startup-yritykseeni. Ylläpidon lopettaminen tyrehdytti sivustojen tulovirran välittömästi.

Mainostulojen katoamiseen oli useita syitä. Affiliate-ohjelmat lopettivat tai vaihtoivat verkkoa. Ohjelmien linkit muuttuivat. Päivittämisen lopettaminen pienensi sivustojen orgaanista liikennettä.

Olin itsekin yllättynyt siitä kuinka nopeasti mainostulot katosivat.

Myöskään bloggaaminen ei ole passiivista. Jotta joku lukisi blogijuttujani, minun tulee tarjota teille lukijoille jotakin arvokasta. Tämä edellyttää taustatyötä. Tähän taustatyöhön kuluu aikaa. Jonkinlaisen kuvan työmäärästä saa ehkä siitä että olen tilannut ja lukenut tämän blogin tiimoilta reilusti yli 100 kirjaa. Blogijuttuja on syntynyt noin 800.

Harva ulkopuolinen tajuaa kuinka suuria investointeja bloggaaminen edellyttää. Kirjoittaessani tätä blogia ammatikseni suoraan blogin kirjoittamiseen liittyvät kuluni olivat yli 2500 euroa kuukaudessa. Passiivista tuloista puhuttaessa menot jätetään kätevästi mainitsematta.

(Tämä työmäärä on niin järjetön etten pystynyt perustelemaan sitä itselleni taloudellisesti. Nykyään tämä blogi on minulle harrastus. Harrastuksiin kun voi käyttää aikaa ja rahaa niin paljon kuin haluaa.)

Jos palaa passiivisten tulojen alkuperäisempään määritelmään, ovat passiivista tuloa mm. vuokratulot, rojaltit sekä joidenkin sijoitusten tuotot.

Yksi alkuperäisiä vuokratulojen hehkuttajia taisi olla Rikas isä, köyhä isä -kirjan kirjoittanut Robert Kiyosaki. Oma mielipiteeni sijoitusasunnoista on että sijoitusasunnot eivät ole sijoituksia vaan yritystoimintaa. Passiivisuuden kanssa niillä ei ole tekemistä.

Rojalteja tuppaa tulemaan henkilöille, jotka ovat luoneet jotakin merkittävää. Merkittävien luomuksien takaa löytyy kymmeniä tuhansia tunteja raakaa, palkatonta ponnistelua.

Todellisina passiivisina tuloina voi pitää ainoastaan julkisesti noteerattuihin instrumentteihin tehtyjen sijoitusten markkinatasoisia tuottoja. Näiden tuottojen tason määrää sijoituksen riskisyys.

Tätä ennen täytyy luoda jotakin arvokasta. Ja arvokkaiden asioiden luominen vaatii työntekoa.

Yksi kommentti

  1. Jep kyllä varmasti vaatii aikaa ja rahaa ja mielihaluja yms. kiinostusta etsiä ja maksaa rekvisiitasta. Tuo aff…mikä lie markkinointi tarkoittaneeko juuri vähän kuin tradedoubler aikoinaan, liekö vielä pystyssä. Itse pidin kotisivuja katiivisesti pystyssä joskus 90 luvun lopulla. Kirjoittelin sinne mitä aina mieleen juolahti jas pistin jotain elekrtoniikkaohjeita sun muuta. En saanut tradedoublerista sillon penniäkään. Ennätin lopettaa sivut ennenkuin maksettava summa tuli täyteen. sillon oli sivuilla kävijöitä mutta kun olen pitänyt yhtä sun toista netissä vielä 2000 lukujen puolella aina 2010 asti niin huomasi käyntien hiipumisen ja että nimenomaan tarvitaan mielenkiintoista sisältöä joka selkeästi kumpusi omista käytännön asioista jotka oli kokeiltu tai todettu. Jos isea kumpusi jostain mikä ei suoranaisesti kosketa ketään nin se ei kerää kävijöitä kuten verkkokauppa jonne kaikki voi laittaa myytävää tai kuntoisluseurantaohjelmat yms. Ne voisi toimia jos niillä olisi huima markkinointi muttei ne kerää automaattisesti asiasta kiinostuneita koska niissä ei ole automaattisesti mitään erikoista sisältöä. toisin kuin blogeissa sitä on tarjolla mielin määrin ja niitä on mukava lukea. Mutta en kyllä alkaisi pitämään mielenkiintoisia sivuja etes unissani siittä että niillä tienaisi jotain. Joskus tällainen käy mielessä mutta hautaan ajatuksen onneksi pian ja syvälle sinne.

    Lopuksi oma kommenttini passiivisista tuloista. Mielestäni passiivinen tulo on harha jota tarjotaan niille jotka sitä haluavat ottaa vastaan kirjan tai blogin muodossa tai näöiden yhdistelmänä. Eli sekin on lopuksi jollekin tuote jota tarjota. Kaikki puheet juuri asunnoista että ne olisi jotenkin helppoja kun ne hankkii niin on paskapuhetta, se on passiivinen sitä harhaa tarjoavalle koska hän on muuten jo onnistunut niin että voi käytännön toimet delegoida jollekin muulle. Hänellä on siis niin paljon rahaa että muita voisi hirvittää jos tietäisi kaikesta siitä hypestä koko totuuden.

    Juurikin itsestäni tuntuu että likellä passiivista tuloa on ehkä indeksirahasto ja pörssiosakkeet suoraan mutta ei täysin koska jos nuissakin haluaa rikastua nin on tehtävä vuosi tolkulla työtä etsien tietoja yrityksistä ellei ole niin hullu että haluaa koittaa köyhää tai upporikasta ja vetää arvalla kaikki. Mutta silloinhan suomessakaan ei olisi yhtään köyhää, eihän? Siksi se vaatiikin aina työtä ja vain rikkaita on ne jotka sitä tekee ja sijoittavat ja kaikenlisäksi saavat sukulaisilta sopivat rahalliset avut ja kyvyt käyttöön. Eli aina on jossain se asia jota ei kerrota. Elämä on siis täynnä harhakuvia.

    Muttei se tarkoita että elämä on paskaa. Päinvastoin kun luopuu harhakuvista niin se on entistä hauskempaa. Miksei voi blogia pitää vain nautinnosta asiaan. Rennosti, asiantuntevasti ja hyvällä mielellä. Tähän itse tähtäisin ja nimenomaan huolettomaan jatkuvuuteen ilman rahahuolia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.