Inflaation vaikutus sijoitustuottoihin

S&P 500 tuotot
S&P 500 tuotot

Kuuntelin äsken Dave Ramseyn vanhaa lähetystä. Tässä hän kertoi että jos sijoittaisi 100 dollaria joka kuukausi, kasvaisi se 40 vuodessa reiluksi miljoonaksi dollariksi.

Jonkun Ramseyn kuulijan kaveri oli kommentoinut että 40 vuoden kuluttua miljoona dollaria ei ole mitään. Ramsey kommentoi tähän että tällä ei ole väliä sillä se on enemmän kuin mitään.

Jos katsoo historiaa, USA:ssa hinnat kohoavat 40 vuodessa n. 3,5-kertaiseksi.

Jos matematiikkani ei ole näin keskellä yötä ihan pielessä, sata dollaria neljänkymmenen vuoden ajan on 48 000 dollaria.

Miljoona dollaria neljänkymmenen vuoden päästä vastaisi ostovoimaltaan tyyliin 280 000 dollaria nykyrahassa.

Tässä tavassa ajatella mennään ehkä vähän väärä pää edellä puuhun.

Löysinkin yllä näkyvän kuvaajan Redditistä. Tuohon on plotattu S&P 500 -indeksiin sijoitetun rahasumman kehitys 40 vuodessa. Ideana tuossa on selvittää miten tuottoihin olisi vaikuttanut se milloin menee sisään markkinoille.

Huonoimmassa tapauksessa 20 vuoden jälkeen ollaan omillaan. Neljänkymmenen vuoden jälkeen rahat ovat huonoimmassa tapauksessa nelinkertaistuneet.

Normaalissa tapauksessa rahat ovat kasvaneet 40 vuodessa yli 10-kertaiseksi.

Tämä kuvaaja ottaa huomion inflaation.

Ps. Taitaa olla aika mennä nukkumaan.

Yksi kommentti

  1. Eikö tämä tarkoita sitä että myös sijoituksia syö inflaatio. Loppupeleissä aika hitaasti joten itse tulen edelleen siihen johtopäätökseen että inflaatio syö niin hitaasti kuitenkin rahaa että on se ja sama lojuuko se tilillä vai sijoittaako. Eli jos siis sijoituksia syö inflaatio anyway. Ehkä ajatuksen perustana mulla on se että joskus raha vain riittää eikä enempää tarvitse tavoitella. Ruoka, vaate ja asuminen. Loput tulee perässä ei niin tärkeinä. Niistäkin sähkö lämmönlähteenä ehkä tärkein ja lopuksi tietyt verot kuten kiinteistövero. Kun nuista selviää ei oo pakko ostaa uusinta mustanaamiota. Inflaatiosta tehdää liian iso peikko mielestäni. Suurin inflaatio nimittäin on se että menet ja tuhlaat rahasi huolettomasti ja se käy parhaimmillaan just thät seconds kun inflaatiolta se vie vuosikymmenet ja siltikin rahaa on edelleen käytössä.

    Onhan niin että tietyssä talouden suhdanteessa hinnat voi laskea ja laskee varmasti siinä vaiheessa kun kukaan ei enää pysty ostamaan koska myyjän on anyway saatava elantonsa.

    Ymmärrän olette eri mieltä ja ehkä minunkin pitäisi mennä jo nukkumaan…. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.