Varoitus neljän prosentin sääntöä käyttäville

Varoitus neljän prosentin sääntöä käyttäville
Varoitus neljän prosentin sääntöä käyttäville

Kirjoitin tänne blogiin kaksi vuotta sitten neljän prosentin säännöstä. Neljän prosentin säännön ajatus on että eläkesäästösi riittävät loppuelämäksesi jos nostat niistä 4 % vuodessa.

Bengenin neljän prosentin sääntö sekä myöhempi Trinity-tutkimus on taustalla varsinkin monien taloudelliseen riippumattomuuten pyrkivien laskelmissa.

Laskin oman crossover-pisteeni neljän prosentin sääntöä käyttäen vain pari viikkoa sitten.

Olen pitkään epäillyt että neljän prosentin sääntö ei enää päde. Nyt löysin epäilykseni vahvistukseksi laskelmia.

Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan nykyisillä korkosijoitusten tuotoilla neljän prosentin säännöllä rahat loppuvat 50 prosentin todennäköisyydellä.

Tämän tutkimukseen mukaan tällä hetkellä taloudellisen riippumattomuuden laskelmat kannattaa tehdä käyttäen 2,8 % safe withdrawal rate -lukua.

4 kommenttia

 1. Olet jättänyt melko olennaisia pointteja kertomatta tekstissäsi. Tuo tutkimus koski salkkua, josta vain 40 % on osakkeissa ja pointti oli nimenomaan alhaisissa joukkovelkakirjojen tuotoissa. Eli 2,8 % kannattaa käyttää, jos on nimenomaan tuollainen salkku. Jos taas salkku on esim 100 % osakkeissa, niin ei tuo tutkimus paljoa auta.

  Lisäksi tuo 50 % onnistumisprosentti koski 30 vuoden aikajännettä.

  Disclaimer: En lukenut kuin ensimmäisen sivun, niin saattoi olla jotain muitakin olennaisia seikkoja.

  1. Myös alkuperäisessä neljän prosentin säännössä oli korko/osakesalkku ja n. 30 vuoden aikajänne. Sama Trinity-tutkimuksessa.

 2. Tuo uusin tutkimus tosin on korkosijoituksista, joten se ei välttämättä päde osakesijoitusten kohdalla. Aiemmat tutkimukset keskittyivät osakesijoituksiin. Ainakin viime aikoina korkosijoitusten tuotot ovat olleet huomattavasti heikompia kuin osakesijoitusten tuotot.

  Toki 4 prosentin sääntö ei ole varma edes osakesijoitusten kohdalla, koska mennyt ei ole tae tulevasta. Vaikka tietty sääntö olisi pätenyt 100 vuotta, ei se välttämättä päde enää.

  1. Bengen suositteli tätä neljän prosentin sääntöä salkulle jossa oli 50 % osakesijoituksia ja 50 % keskipitkää korkoa. Hän totesi että tällaisella salkulla neljän prosentin sääntö on kestävä 33 vuoden ajan eläkeläisille, joiden ikä on 60-65 vuotta.

   Mun käsitys on että aiemmissakin tutkimuksissa on ollut yleensä korkokomponentti mukana siksi että tuo on ollut nyrkkisääntö jo kymmeniä vuosia.

   Buffettin mallissa korkoa ei ole kuin 10 %, loput on S&P 500 indeksirahastoa. Buffett oli mun mielestä ekoja joka alkoi näkyvästi esittää että eläkeläisellä voisikin olla salkussaan käytännössä pelkkiä osakkeita.

   Buffettin mallista: https://www.tarkkamarkka.com/blogi/2017/08/warren-buffettin-sijoitussuositus/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.