
Ylen sivuilla julkaistiin äsken uutinen jossa on vertailtu paljonko 10 000 euroa tuotti 5 vuodessa.
Uutisen mukaan Osuuspankin Amerikka-indeksirahastoon sijoitettu 10 000 euroa olisi tuottanut viidessä vuodessa 9165,42 euroa.
Voin vain kuvitella mikä kuhina Osuuspankissa huomenna käy.
Olisin kyllä toivonut että Yle olisi ottanut vertailuun mukaan myös kansainväliset indeksirahastot, esimerkiksi iShares Core S&P 500:n eli tuttavallisemmin SXR8:n.
Tähän indeksirahastoon sijoitettu 10 000 euroa olisi tuottanut viidessä vuodessa 10 174,86 euroa.
Mutta, tämä ei ollut tämän jutun pointti.
Pointtini on siinä että suomalaisia uutisia lukiessa voi unohtua missä taloudellisessa tilanteessa oikeasti elämme tällä hetkellä. Ei, Suomessa bruttokansantuote ei ole juurikaan kasvanut. Kyllä, olemme jääneet kammottavalla tavalla jälkeen Ruotsista.
Maailmalla ja varsinkin USA:ssa ja varsinkin USA:n pörssissä on eletty kohta lähes 10 vuotta historiallisen kovaa nousukautta.

Yllä olevassa kuvaajassa näkyy S&P 500 -indeksin Shillerin P/E-kerroin. USA:n S&P 500 -indeksin on tänään 23. elokuuta 2017 Multpl.com-sivuston mukaan 29,94. S&P 500 -indeksin arvostus on nyt samaa tasoa kuin mustana tiistaina USA:n pörssin romahtaessa vuonna 1929.
S&P 500 -indeksin Shillerin P/E-kerroin on ollut tätä korkeammalla ainoastaan IT-huuman huipulla 1990-luvun lopulla.
Suomen lehdissä on alettu vasta tämän kesän aikana puhua taloudellisen tilanteen parantumisesta. Nyt Yle uutisoi että sijoittamalla S&P 500 -indeksiin olisi voinut tuplata rahansa viidessä vuodessa.
Ei, en kehota markkinoiden ajoittamiseen.
On kuitenkin hyvä pitää mielessä että pörssikurssit ennustavat reealitalouden kehitystä. Pörssikurssit alkavat nousta jo siinä vaiheessa kun kaduilla on vielä verta.
Se että Suomessa taloustilanne on juuri kääntymässä ei tarkoita sitä että S&P 500 -indeksin nousu jatkuisi vielä toisetkin viisi vuotta. Näin voi toki käydä mutta siitä ei ole mitään takeita. On ihan mahdollista että Osuuspankin OP Amerikka -indeksirahastoon huomenna sijoitetusta 10 000 eurosta ei ole viiden vuoden kuluttua jäljellä kuin 5000 euroa.
Luin eilen erään kirjoituksen jossa sanottiin että ehkäpä näin korkeat osakkeiden arvostustasot ovat nyt ”uusi normaali”.
”Uusi normaali”.
Tulee kyllä niin flashbackeja parinkymmenen vuoden taakse ja IT-huuman huippuvuosiin.
Kylmät väreet menee selkäpiissä. ”Uusi normaali”.
Heh…sijottakoot vaan, itse en tuohon lankea. Odottelen ja katselen ja koitan oppia.