Kehittyvien maiden osakkeet indeksisalkussa

MSCI:n markkinaluokittelu
MSCI:n markkinaluokittelu

Monissa (aggressiivisissa) mallisalkuissa on riskisenä komponenttina kehittyvien maiden osakkeet.

Ajatuksena on että kehittyvien maiden osakkeista voi saada kovaa tuottoa. Vastineeksi tuotoksi riskikin on kova.

Wealthfrontin laskujen mukaan kehittyvien maiden osakkeiden inflaation jälkeinen odotettu tuotto on 8,1 %. Tämä on saatu laskennallisesti Capital Asset Pricing Model -mallilla. Vertailun vuoksi amerikkalaisten osakkeiden odotettu tuotto on 5,3 % ja ulkomaisten osakkeiden 3,3 %.

Capital Asset Pricing Model laskee omaisuusluokan odotetun tuoton sen systemaattisen riskin (beta) perusteella. Mitä riskisempi omaisuusluokka, sitä korkeampi odotettu tuotto. Logiikkana on että palkkioksi riskistä sijoittamisen saaman tuoton täytyy olla korkeampi. Toisin sanoen, sijoittajien pitää saada riskipreemio sijoitukselleen.

Mietin tätä kolmesta syystä.

Ensinnäkin, Warren Buffettin ehdotus on että (amerikkalaisen) tavallisen sijoittajan salkkuun kuuluu ainoastaan S&P 500 -indeksirahasto ja lyhyitä USA:n valtion velkakirjoja. En ole lukenut kaikkia Buffettin perusteluja tälle. Yksi tärkeimpiä perusteluja on että Buffett luottaa amerikkalaiseen kapitalismiin.

Toisekseen, kehittyvien maiden rahastot ovat kustannuksiltaan kalliimpia kuin vaikkapa Buffettin ehdottama erittäin edullinen S&P 500 -indeksirahasto. IS3N-indeksiosuusrahaston TER on 0,25 %. Tämän kulun päälle tulevat veroihin liittyvät kulut.

Kolmanneksi mietin suoraan sanottuna sitä ovatko kehittyvät markkinat… no… totta.

Bogleheadsin foorumilla oli tästä hyvää keskustelua. Tässä joitakin paloja:

 • Jeremy Siegel ei usko kehittyviin markkinoihin. Hän kirjoittaa tästä kirjastaan Stocks for the long run. Hänen perustelunsa on että tutkimusten mukaan taloudellisen kasvun ja osakkeiden hintojen välillä vallitsee käänteinen korrelaatio. Näitä tutkimuksia ovat tehneet mm. Elroy Dimson ja Paul Marsh.
 • William Bernstein on kirjoittanut (jo vuonna 2006) Efficient Frontier -sivuillaan erityisesti BRIC-rahastoista. Hänen pilkkansa kohdistuu erityisesti Goldman Sachsiin. Hän antaa muutaman eri teorian sille miksi kehittyvien markkinoiden tuotot voivat olla heikompia kuin kehittyneiden maiden. Yksi näistä on että osakkeet dilutoituvat 30 % vuositahdilla. Lisäksi esimerkiksi Jay Ritter epäilee että kehittyvissä maissa johtajat siirtävät herkemmin voitot itselleen. William Bernsteinin loppukaneetti on että kehittyvien maiden osakkeet ovat hyvä omaisuusluokka hajauttamisen kannalta.
 • Yalen säätiön odotettu tuotto amerikkalaisille osakkeille on 6 % ja keskihajonta 20. Kehittyvien markkinoiden odotettu tuotto on heillä 8 % ja keskihajonta 25.
 • Swensen (Pioneering portfolio management) antoi kehittyvien maiden keskihajonnaksi 30.
 • Larry Swedroe (Unconventional success…) ja Rick Ferri (All about asset allocation) odottavat että kehittyvien markkinoiden osakkeilla täytyy olla riskipreemio. Ferrin tuotto-odotus on ollut 7 % kehittyville markkinoille ja 5 % kehittyneille maille.
 • William Sharpe ja Chris Jones ovat päätelleet että odotettu tuotto kehittyvien markkinoiden osakkeille olisi 6,6 %.
 • Brown, Goetsmann ja Ross (Survival) huomauttavat että 1900-luvun alussa osakemarkkinoita oli 36. Näistä yli puolessa kaupankäynti keskeytyi seuraavan sadan vuoden aikana. Esimerkiksi Saksan ja Itävallan pörsseistä ei ole tuottodataa toisen maailmansodan ajalta. Ranskasta tuottoja on hankala laskea hyperinflaation vuoksi. Eloon jääneistä pörsseistä viisitoista katsotaan edelleen kehittyviksi markkinoiksi.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa?

Wealthfrontin mielestä sitä että kun otetaan huomioon muitakin tekijöitä, kehittyvien markkinoiden osakkeiden odotettu tuotto on 5,4 %. USA:n osakkeiden odotettu tuotto on 4,3 %.

Ps. Olisiko seuraavaksi Faman ja Frenchin kolmen muuttujan mallista ja siitä miten tämä malli joka pystyy selittämään Small Cap -osakkeiden korkeammat tuotot?

Pss. Ai niin, miksi laitoin tuonne kuvan MSCI:n luokittelusta. MSCI:n kehittyvien maiden indeksissä ei ole edelleenkään mukana Kiinaa.

Linkit:

 • https://research.wealthfront.com/whitepapers/investment-methodology/
 • http://www.efficientfrontier.com/ef/0adhoc/bric.htm
 • http://www.e-m-h.org/BrGR95.pdf
 • https://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=23699
 • https://www.cnbc.com/2017/06/20/msci-adds-mainland-chinese-a-shares-to-key-emerging-markets-index-on-fourth-review.html
 • https://www.msci.com/market-classification

2 kommenttia

 1. ”MSCI:n kehittyvien maiden indeksissä ei ole edelleenkään mukana Kiinaa.” Näyttäisi olevan aasian sarakkeessa ensimmäisenä?

  1. Kiina näkyy tuossa luokittelussa kyllä. Oikeasti kiinalaiset osakkeet eivät ole vielä indeksissä. MSCI alkaa lisätä niitä hiljalleen indeksiin vasta ensi vuoden alusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.