Salaatin ostaminen on typerää

Salaattia
Salaattia

Keräsin taas kaikki ruokakaupan kuitit talteen kuukauden ajalta. Tajusin näitä kuitteja tutkiessani jotakin.

Salaatin ostaminen on typerää.

En tiedä onko syynä koulun lounaslinjasto vai mikä mutta salaatti on alkanut jossakin vaiheessa tarkoittaa minulle lehtisalaattia, kurkkua ja tomaattia. Meillä onkin käytännössä koko ajan jääkaapissa jotakin salaattia.

Katselin noita kauppakuitteja ja aloin laskea paljonko meillä menee salaattiin vuodessa.

Mitä enemmän asiaa mietin sitä typerämmältä salaatin ostaminen alkoi tuntua. Eihän salaatilla ole muuta kuin visuaalista merkitystä.

Tajusin myös että syön vaikkapa Espanjassa paljon enemmän salaatteja. Yksi syy tähän on että espanjalaiset salaatit eivät yleensä sisällä salaattia.

Tämä sai minut googlaamaan asiaa. Löysinkin Washington Postin Tamar Haspelin kolumnin jossa hän argumentoi että salaatti on yliarvostettua.

Tässä pari koottua ajatusta salaatista.

Perinteinen salaatti on kallista

Sata grammaa halvinta keräsalaattia maksaa näin loppukesästä 1,35 euroa. Halvimpien tomaattien kilohinta on 2,70 euroa. Kurkku maksaa 3,15 euroa kilolta.

Perinteisen salaatti-tomaatti-kurkku -salaatin hinnaksi tulee helposti kolmisen euroa.

Salaatista ei saa ravintoaineita

Jäävuorisalaatista 96 % vettä. Tämä ei jätä paljon tilaa ravintoaineille. Kurkunkaan ravintoarvot eivät huimaa päätä.

Kaupan salaatti ei ole ekologista

Lainaan tähän suoraan Tamar Haspelia:

Lehtisalaatti on väline jäähdytetyn veden kuljettamiseksi farmilta ruokapöytään. Jos vaihdamme salaatin ravintoarvoltaan kaksi kertaa rikkaampiin vihanneksiin – kuten erilaisiin kaaleihin, tomaatteihin tai vihreisiin papuihin – sen lisäksi että vapautamme puolet viljelysmaasta tehokkaampaan käyttöön, vähennämme fossiilisten polttoaineiden kulutusta sekä muita lehtisalaatin kuljetukseen ja säilytykseen vaadittavia resursseja.

Pelasta planeetta, jätä salaatti välistä.

Salaatin ostaminen kaupasta voi olla yhtä typerää kuin pullotetun veden ostaminen.

Salaatista syntyy paljon ruokajätettä

Sen lisäksi että salaatin kuljetus ja valmistus kuluttaa resursseja, erittäin suuri osa salaatista menee roskiin.

Salaattia menee roskiin kohtuuttoman paljon niin kaupassa, ravintoloissa kuin kotonakin.

Salaatti voi harhauttaa syömään epäterveellisesti

Salaatti voi saada epäterveelliset ruoat näyttämään terveelliseltä. Paras esimerkki tästä lienee caesar-salaatti.

Jos caesar-salaatista ottaa pois lehtisalaatin (jonka ravintoarvot ovat yhtä tyhjän kanssa), jää jäljelle juustolastuja, paistettua kanaa, krutonkeja ja caesar-kastiketta.

Ps. Millä salaatin sitten voisi korvata? Tuolla yllä ehdotettiin jo tomaatteja ja papuja. Ilmeisesti myös keitetty parsakaali ja kukkakaali voisivat olla parempia vaihtoehtoja. Yllättäen myös pakastevihannekset voisivat olla tuoresalaattia järkevämpi ostos. Otan mielelläni muita ideoita vastaan kommenteissa.

7 kommenttia

  1. Jes, kerrankin hyvä uutinen! Meillä kun on pitkään syöty ”salaattia” ilman sitä salaattia.
    Ei hinnan vuoksi, mutta siksi ettei se maistu miltään, ruskistuu lian nopeasti ja jää kiinni kitalakeen.

    Meillä salaatista löytyy fiiliksen mukaan kaikkea muuta. Monia vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, juustoa..

    Saan siis hyvällä omalla tunnolla edelleenkin jättää sen salaatin kauppaan.

  2. Raakana syötäviä: porkkanaraaste, kaaliraaste (keräkaali, punakaali..), retikkaraaste, lantturaaste, naurisraaste.
    Höyrytettynä tai keitettynä: parsakaali, kukkakaali, ruusukaali.
    Paistinpannun kautta esim. dippipaloina: kyssäkaali, munakoiso, kesäkurpitsa.
    Uunissa kypsennettynä (paloina): porkkana, lanttu, punajuuri, valkosipuli (kokonaisina kynsinä), punasipuli; lisää vain oliiviöljyä ja ripaus suolaa sekä jotain haluamaasi yrittimaustetta.

  3. Suomen kiele on hämäävä, koska salaatti (lettuce) ei ole sama asia kun salaatti (salad). Tässä muutama random idea: https://greatist.com/eat/salad-recipes-without-lettuce

    Muutenkin lehtisalaatin tilalla pinaatti on parempi kaikin puolin. Paremman makuista ja siinä on huomattavasti enemmän ravinteita. Tsekkaa myös Pirkan sesonkisalaatti. Erinomainen ravinto/hinta/makusuhde.

  4. Väri kertoo oleellisen ruuan ravinnetiheydestä. Suosi voimakkaita värejä, salaateissa esim. Pinaatti,Lehtikaali ja niin edelleen, enkä tosiaankaan jättäisi vihreätä pois ruokavaliosta. Marjoista mustikka suoraan metsästä on paljon rikkaampi ravintoarvoltaa kuin vaikkapa pensasmustikka. Värikin sen jo kertoo. Jos jokin ruoka ”mättää” niin kierrätä, muutenkin syöminen olisi hyvä olla vaihteleva. Sitähän niin keho kuin mielikin kaipaa. Ps. Pullovedelle ja kraanavedelle on parempiankin vaihtoehtoja, kuten lähdevesi ja suodatettuvesi. Kraanavesi saa kohtalaisen kovaa käsittelyä ennenkuin se kenenkään kotiin saapuu. Kokeileppa vaikka lähdevettä taikka suodattaa kraanavesi brita kannulla (löytyy sieltä vihreästä kaupasta) maku muuttuu paremmaksi ja pysyy veden/kahvinkeittimet paremmassa kunnossa. Ja ei en ole veden kanssa hysteerinen, tiedän vain sen siitä kun olen veden kanssa tekemisessä jokaisen työpäiväni.

  5. Minä en syö salaattia oikeastaan koskaan. Kasviksia menee silti joka aterialla ja liki kilo päivässä. Laitan kasvikset ruokien sekaan, esim. lasagnessa on 1 kesäkurpitsa raastettuna, pari porkkanaa raastettuna, sipuli, tomaattimurskaa tai sitten syön lisukkeena uunivihanneksia eli sekalainen lajitelma paprikaa, porkkanaa, punajuurta, lanttua, naurista, tomaattia, kesäkurpitsaa, munakoisoa, kukkakaalta, parsakaalta uunin kautta käytettynä jne… Nämä on hinta-laatusuhteeltaan ja maultaan paljon lehtisalaatteja järkevämpi vaihtoehto.

  6. Tosi hyvä artikkeli. Mä yleensä ostan salaattiainekset itse, jotta tiedän varmasti mitä syön, ja että se on terveellista. Samalla säästä paljon rahaa, kun en syö salaattia esim. työpaikkaruokalsta.

  7. Salaatti ostaminen on typerää ihmiset on huijattu ostamaan helppoa ja terveellistä kun ovat laiskoja itse suosin porkkanaa, sipulia,kaalia on terveellistä edullista ja hyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.