Lyhennä flunssan kestoa

Flunssa, mikä ihana olotila
Flunssa, mikä ihana olotila

Sairastan melko paljon flunssia. Olen tälläkin hetkellä flunssassa.

Omat flunssani ovat olleet viimeisen vuoden aikana aiempaa lyhyempiä ja lievempiä. Kiitos tästä kuuluu kaverilleni Monalle sekä Dr. Bodyna tunnetulle sisätautien erikoislääkäri Jan Sundellille. Heidän ansiostaan opin että flunssien kestoa voi oikeasti lyhentää.

Kun flunssien kestot lyhenevät, terveiden päivien määrä lisääntyy. Enemmän terveitä päiviä tarkoittaa enemmän aikaa ansaita tuloja.

Tässä listaa käyttämistäni lisäravinteista. Höpöpuheiden välttämiseksi lainasin faktaosuudet suoraan Jan Sundellin eli Dr. Bodyn Facebook-kirjoituksista.

Probiootti

Rainbow maitohappobakteeri
Rainbow maitohappobakteeri

Tyypillisiä probioottisia mikrobeja ovat lakto- ja bifidobakteerit. Ne ovat suhteellisen halpoja, hyvin siedettyjä ja turvallisia. Niitä voi nauttia elintarvikkeiden muodossa (jogurtit, piimä) tai mm. tabletteina.

Olen vaihtanut viimeisen vuoden aikana maidon kokonaan piimään sekä soijamaitoon. Aamumyslin seassa käytän nykyään jogurttia.

Laktobasillit Suomen olosuhteissa sekä lyhentävät virusmahataudin kestoa vuorokaudella että estävät niitä kolmanneksella.

Myös hengitystieinfektioita on saatu probiooteilla vähenemään varsinkin lapsilla mutta myös aikuisilla.

Syön lisäksi kuvan mukaisia Rainbow:n maitohappobakteereja kaksi kertaa päivässä aamuin illoin. Tableteissa on viittä eri maitohappobakteeria ja ne on valmistettu Suomessa.

Sinkki

Fluacute sinkkivalmiste
Fluacute sinkkivalmiste

Vilustumisoireiden ilmaantuessa alan käyttää suuhun suihkutettavaa sinkkiasetaattia eli käytännössä Fluacute Zinc+.

Suomalaistutkija julkaisi hiljattain sinkki-flunssa katsauksen ja laski, että 80 mg/vrk (muttei pienemmät annokset) sinkki-asetaattia imeskelytablettina lyhensi flunssan kestoa jopa 42% ja muut sinkkisuolat 20%. Sinkki piti ottaa pian flunssan alkamisen jälkeen 24 tunnin sisällä.

Lisäksi käytän joskus sinkkitabletteja. Nieltä­vistä sinkki­tab­le­teista ei ole hyö­tyä flunssan hoi­dossa, vaan sin­kin on ol­tava sellai­sina tablet­teina, jot­ka liuke­nevat hi­taasti suus­sa.

Dr. Body kirjoitti vuonna 21.3.2015 Facebook-sivuillaan käyttävänsä Lunera-merkkisiä imeskelytabletteja:

Itse käytän heti ensi oireista n. 5 vrk ajan Lunera merkkistä valmistetta 5-6 kpl/ vrk tasaisin väliajoin. Flunssat ovat lievittyneet ja lyhentyneet selvästi.

Huom! sinkki on nautittava imeskeltynä 80 mg/vrk, koska vaikutus on paikallinen ja vaatii isoja sinkkiannoksia.

D-vitamiini

Möllerin tupla
Möllerin tupla

Henkilöillä, joilla on korkeat S-D-25-pitoisuudet veressä, on kuvattu vähemmän virustauteja ja nopeampaa toipumista flunssista. D-vitamiinilisällä on voitu myös ehkäistä hengitystieinfektioita mm. suomalaisessa varusmiestutkimuksessa (Laaksi ym. 2010).

Dr. Body on kertonut omasta D-vitamiinien käytöstään näin:

Tällä hetkellä otan D-vitamiinia pimeänä vuodenaikana 50 ja kesällä 0−25 μg vuorokaudessa riippuen auringonvalon määrästä. Luuston kunnon lisäksi D-vitamiinilla on saatu lupaavia vaikutuksia immuunipuolustukseen.

Itse tuplaan D-vitamiiniannokseni flunssan yhteydessä heti ensioireista sen loppumiseen.

Itse syön syksyisin ja talvella Möllerin Tuplaa. En ole varma onko tämä fiksuin tapa ottaa D-vitamiinia mutta tällä mennään. Flunssan aikana olen ottanut lisäksi erillisen D-vitamiinitabletin.

C-vitamiini

C-max Strong
C-max Strong

C-vitamiinin osalta olen mennyt lähinnä ravinnosta saatavalla C-vitamiinilla.

C-vitamiinin roolista flunssan ehkäisyssä ja hoidossa on kiistelty 70 vuotta ja lopullista totuutta ei tiedetä vieläkään. Mistään ihmeflunssalääkkeestä ei kuitenkaan ole C-vitamiinin kohdalla kyse. C-vitamiinilla on saatu heti otettuna koko flunssan ajan isoina monen gramman annoksina lievä flunssaa lyhentävä vaikutus (8% lyhentymän aikuisille ja 13% lapsille). Parhaimmillaan siis noin päivän lyhentymä.

Olen kuitenkin harkinnut C-vitamiinilisän aloittamista erityisesti flunssakaudella. Meillä onkin kotiin hankittuna C-max Strong -tabletteja.

Syynä tähän on että Dr. Bodyn mukaan C-vitamiini auttaisi erityisesti treenatessa:

Rasittava liikunta lisää flunssaherkkyyttä. C-vitamiinilisä (500 mg – 1000 mg/vrk) on vähentänyt flunssan ilmaantuvuutta puolella tutkimuksissa, joissa oli fyysisesti rasittuneita ihmisiä kuten maratonjuoksijoita, hiihto- ja sotaharjoitusleiriläisiä. Jos harrastaa runsaasti liikuntaa ja kokee sairastavansa flunssia tiuhaan niin päivittäisestä C-vitamiinilisästä voi olla siis apua (500 mg/vrk). Annos on helppo ottaa 1 pillerillä ja virtsatiekiviriski lienee minimaalinen.

Dr. Body on kertonut omasta C-vitamiini käytöstään näin:

Itse käytän 500 mg C-vitamiinilisää päivittäin estämään flunssia, koska harrastan kuntosaliharjoittelua hyvin aktiivisesti. Mielestäni tällä tavalla flunssat ovat hieman vähentyneet.

Tällainen säästövinkki tällä kertaa.

Suosittelen ehdottomasti lukemaan oDr. Bodyn omat kirjoitukset aiheesta:

 • http://terveyssatama.blogspot.fi/2012/08/flunssien-ja-mahatautien-esto-on.html (2012)
 • https://www.facebook.com/JanSunDrBody/posts/1527365507492705
 • https://www.facebook.com/JanSunDrBody/photos/a.1479074822321774.1073741833.1478145832414673/1696639613898626/?type=1&theater
 • https://www.facebook.com/JanSunDrBody/photos/a.1479074822321774.1073741833.1478145832414673/1882085275354058/?type=3&hc_ref=PAGES_TIMELINE
 • https://www.facebook.com/JanSunDrBody/posts/1620107474885174

Valitettavasti Dr. Body on lopettanut Facebook-sivujensa päivittämisen. Hänen vanhoja juttujaan löytää kuitenkin selaamalla tai googlaamalla.

Ps. Luotettavaa tietoa löytyy myös Potilaan lääkärilehdestä sekä varsinkin kuntoiluun liittyen Lihastohtorilta.

4 kommenttia

  1. Juttelin tästä joskus lääkärin kanssa. Omat flunssani ovat olleet virusperäisiä joten nielurisojen poistoa ei tältä pohjalta tehdä. Ilmeisesti nielurisojen poisto ei auta virustauteihin.

   Yksi järkeenkäypä selitys flunssilleni on harrastamani rankka liikunta. Tämän vuoksi tuo C-vitamiinikin voisi olla minulle hyvästä.

   1. Minulla on salitreeniohjelma, joka sisältää ruokavalion. Siinä kehotetaan ottamaan 1500mg C-vitamiinia päivässä (tasaisesti pitkin päivää). Oon nyt useamman kuukauden popsinut ohjeiden mukaan ja ole vielä ainakaan virtsatiekivet vaivanneet 🙂 Mahdollisesti olen välttänyt muutamat flunssat kans. Hyvä vinkki tuo sinkki, pitääpä ostaa varastoon!

 1. ”D-vitamiinilisällä ON VOITU myös EHKÄISTÄ hengitystieinfektioita mm. suomalaisessa varusmiestutkimuksessa.”

  ”Luuston kunnon lisäksi D-vitamiinilla ON SAATU LUPAAVIA VAIKUTUKSIA immuunipuolustukseen.”

  ”Jos harrastaa runsaasti liikuntaa ja kokee sairastavansa flunssia tiuhaan niin päivittäisestä C-vitamiinilisästä VOI OLLA SIIS APUA (500 mg/vrk).”

  Tyypillistä markkinointishaibaa.

  Paras säästävinkki on syödä hyvin, kohtuullisesti ja monipuolisesti kunnon ruokaa hyvistä raaka-aineista eineksiä ja valmisruokia välttäen. Mikroruuilla ja valmispitsoilla ei flunssaa selätetä vaikka kuinka olisi sinkkiä suussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.