
Kirjoitin bitcoineista viimeksi neljä vuotta sitten. Tuolloin yhdellä bitcoinilla sai 313 dollaria. Tänään yhdellä bitcoinilla saa 15 260 dollaria.
Ei, en ostanut bitcoineja neljä vuotta sitten. En ole myöskään ostanut bitcoineja tuon jälkeen.
Bitcoin näyttää tyypilliseltä spekulatiiviselta kuplalta.
Kuplia on ollut maailman sivu. Tunnetuin kupla on varmaan tulppaanimania. Oma suosikkini on Mississippin kupla.
Kupliin liittyy paljon mielenkiintoisia ilmiöitä.
Yksi näistä on että kun rahaa on tarjolla tarpeeksi, moraali lentää romukoppaan. Maailmalla taotaan tälläkin hetkellä rahaa uusilla kryptovaluutoilla hyvin yksinkertaisella (ja perinteisellä) keinolla:
- Perustetaan uusi kryptovaluutta.
- Annetaan uutta kryptovaluuttaa ilmaiseksi lahjaksi toimittajille, bloggaajille ja muille vaikuttajille. Vastineeksi tästä valuuttaa lahjaksi saaneet henkilöt hehkuttavat uutta valuuttaa.
- Uuden kryptovaluutan arvon noustua valuutan perustajat ja vaikuttajat kotiuttavat voittonsa.
Toinen mielenkiintoinen kupliin liittyvä piirre on että kuplista jää yleensä aina jotakin käteen.
Hollannin tulppaanimanian puhjettua tulppaanisipulien arvo ei romahtanut nollaan.
Mississippin kuplassa valuutan arvo irrotettiin kultakannasta. Mississippin kuplan puhjettua valuutan arvon irrottamista kultakannasta pidettiin rikollisena, nykyään sitä pidetään selviönä.
Vastaavasti yhden bitcoinin arvo ei välttämättä tipu nollaan, ei edes lähelle sitä. On jopa mahdollista (vaikkakin epätodennäköistä) että bitcoin-kuplan puhjettua yhden bitcoinin arvo jää heilumaan tasolle joka on nykytasoa korkeampi.
Ja aivan kuten Mississippin kuplasta, bitcoin-kuplastakin jää varmasti elämään monia innovaatioita. Monet asiantuntijat näyttävät olevan esimerkiksi vankasti sitä mieltä että bitcoinin taustalla olevassa blockchain-teknologiassa on järkeä. (Kaupankäynnin kannalta tämä teknologia näyttää tosin surkealta. Yksi bitcoin-transaktio kuluttaa energiaa tällä hetkellä 241 kWh eli Suomen sähkön hinnoilla 36 euroa. Siinä tulee suklaapatukalle hintaa.)
Se että jokin asia on kupla ei myöskään tarkoita sitä etteikö kuplan aikana voisi tehdä keinottelemalla valtavia määriä rahaa.
Jos bitcoineilla keinottelu kiinnostaa, Benjamin Graham ohjeisti aikoinaan kirjassaan The intelligent investor näin:
Keinotteleminen on aina kiehtovaa ja se voi olla kovin hauskaa silloin kuin olet voitolla.
Jos haluat kokeilla onneasi siinä, laita syrjään osa – mitä pienempi sen parempi – rahoistasi erilliseen rahastoon tätä tarkoitusta varten.
Älä ikinä lisää rahaa tälle tilille vain siksi, että markkinat ovat nousussa ja voitot vyöryvät sisään. (Se on aika harkita rahojesi ottamista pois spekulatiivisesta rahastostasi).
Älä ikinä laita keinotteluun ja sijoittamiseen varaamiasi rahoja samalle tilille ja pidä keinottelu ja sijoittaminen erillään myös ajatuksissasi.
Onnea.
Ps. Eräs kirjoittaja on arvioinut että yhden bitcoinin reaaliarvo voisi olla 514 000 dollaria.
Hyvin kiinnostava blogi!