
Perinteinen viisaus on että yrittäjän kannattaa nostaa listaamattomasta yhtiöstä osinkona 8 % osakkeiden matemaattisesta arvosta vuodessa.
Tarvitsisin kuitenkin varoja käyttööni asunnon ostamista varten. Yritin laskea miten varat kannattaisi ottaa yhtiöstä ulos.
Vaihtoehto 1. Kaikki ulos kerralla
Yhtiössä on voitonjakokelpoisia varoja 195 600 euroa. Jos nostaisin ne kaikki ulos osinkona tänä vuonna, maksaisin osingoista veroa 62 710 euroa. Käteen jäisi 132 890 euroa.
Vaihtoehto 2. Vain ”verovapaat” osingot joka vuosi
Jos ostaisin varat ulos yhtiöstä hiljalleen, olisin saanut yhtiöstä ulos 132 000 euroa viidentoista vuoden kuluttua. Veroja olisin maksanut tässä vaiheessa 10 805 euroa.
Yhtiössäni olisi edelleen voitonjakokelpoisia varoja 51 533 euroa.
Näyttäisi siltä että varat kannattaa nostaa hiljalleen vuosien aikana.
Osakeyhtiön ylläpitäminen ei ole kuitenkaan ilmaista. Osakeyhtiön ylläpito (kirjanpito + tilintarkastus) maksaa vuodessa 2400 euroa.
Jos otan huomioon osakeyhtiön pyörittämisen kulut, en saa yhtiöstä ikinä ulos 132 000 euroa.
Kulut huomioiden yhtiön pääoma on nollassa vuonna 2041.Tässä vaiheessa olen saanut osakeyhtiöstä ulos vain 127 200 euroa.
Verojen osuus on ollut 10 315 euroa. Osakeyhtiön pyörittämisen kuluihin on mennyt 57 600 euroa.
Vaihtoehto 3. Sekamalli?
Kolmas vaihtoehtoni on jonkinlainen sekamalli. Tässä mallissa ottaisin yhtiöstä ulos 60 000 euroa ennen vuodenvaihdetta ja vuodenvaihteen jälkeen.
Tuleeko mitään ajatuksia?
Ehdotan tarjouskierrosta kirjanpidon hoitamisesta ja tuo matematiikka voi muuttua.
Sama tuli mieleen, että muutokset taloushallinnossa helposti muuttavat yhtälön.
Mielestäni yhtiössä, jossa ei käsittääkseni ole muuta kuin passiivista omistamista (?), ei pitäisi olla noin kallis kulu taloushallinnosta. Liekö edes tilintarkastusvelvollisuutta?