Näin varaudut taloustilanteen heikkenemiseen

Ruletti pyörii
Ruletti pyörii

Kasinotalouden tyypillisimpiä piirteitä olivat jupit, lainojen tyrkyttäminen heikkoja vakuuksia vastaan, helposti saatujen lainojen käyttäminen kalliisiin hyödykkeisiin, kuten muskeliveneisiin, luksuskesämökkeihin ja autoihin sekä sijoituskuplat.

Raha on nyt löysässä. S&P 500 -indeksi on noussut vuoden alusta 19,73 %. Joulukuussa markkinoille tulivat bitcoin-futuurit. J.P. Morganin globaali markkinastrategisti sanoi Kiplinger’s Personal Finance -lehden uusimmassa numerossa että laskevan markkinan todennäköisyys vuonna 2018 on lähellä nollaa.

Elämme selkeästi nousukauden huipulla.

Markkinoita ei vanhan viisauden mukaan kannata yrittää ajoittaa. Nyt voisi olla kuitenkin hyvä hetki varautua väistämättä edessä olevaan pyllähdykseen. Tässä joitakin ajatuksiani aiheesta.

Poista velkavipu

Varsinkin nuoret ovat hankkineet sijoitusasuntoja velkarahalla. Jos minulla olisi nyt velkarahalla ostettu sijoitusasunto, harkitsisin vakavasti tämän velkavivun purkamista.

Maksa pois muut velat

Nyt on hyvä hetki maksaa pois kaikki mahdolliset velat, erityisesti korkeakorkoiset. Tämä onnistuu tehokkaimmin velkalumipallon avulla.

Tee vararahasto

Jos näin ei ole, pitäisin huolen että minulla on 3-9 kuukauden menoja vastaava summa käteisenä.

Varmista vakuutusturvasi

Vakuutuksista tärkein on jäsenyys työttömyyskassassa. Tämä turvasi oman ahterini edellisen rysähdyksen aikana.

Laita luksustavarat lihoiksi

Talouden nousukausi näkyy rahojen käytössä. Lapsiperheiden vanhemmat jonottavat kauppakeskuksissa Gugguu-pipojen droppia. Yeezy-lenkkareista  maksetaan satoja ja jopa tuhansia euroja.

Jos kotoa löytyy tarpeettomia luksustavaroita, kannattaa ne laittaa lihoiksi. Taloustilanteen huonontuessa luksustavaroiden kysyntä ja arvo laskee lähelle nollaa.

Varaudu kulujen pienentämiseen

Kun taloudellinen ahdinko iskee, menojen karsiminen aloitetaan lopettamalla turhat tilaukset. Tällöin viheliäisimpiä ovat määräaikaiset tilaukset. Siirtyisin määräaikaisista tilauksista jo nyt à la carte -menetelmään.

Varmista tulojesi jatkuminen

Nykyinen työpaikka säilyy varmemmin kouluttautumalla, ottamalla lisää vastuuta sekä verkostoitumalla. Varsinkin verkostoituminen kannattaa tehdä ennen kuin verkostoja tarvitsee.

Määräaikaisen työpaikan tilalle voi yrittää hakea varmempaa, vakituista työtä.

Älä yritä ajoittaa markkinoita mutta korjaa allokaatio

Pörssikurssien nousun seurauksena osakkeet voivat olla omassa sijoitussalkussa ylipainossa. Sijoitusten allokaatio on hyvä korjata vastaamaan omaa riskinsietokykyä.

Hanki arvokkaita taitoja

Opettele laittamaan ruokaa. Opettele korjaamaan vaatteita. Hanki metsästyskortti. Opettele kalastamaan. Opettele rakentamaan taloja. Opettele seuraamaan omaa talouttasi ja tekemään budjetti.

Hanki lisätuloja

Kuten todettua, raha on tällä hetkellä löysässä. Näin noususuhdanteen huipulla on helpoin hetki saada lisää rahaa.

Pidä huoli terveydestäsi

Kun taloudellinen tilanne heikkenee, stressi kasvaa. Nyt on hyvä hetki laittaa oma fyysinen ja henkinen terveys kuntoon.

Älä tee lupauksia tulevaisuuden rahankäytöstä

The Simple Dollar -blogi vinkkasi että taloustilanteen heikkenemiseen kannattaa varautua niin että ei tee nyt perheelle tai puolisolle lupauksia kalliista yhteisistä lomamatkoista.

Tällaisia tällä kertaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.