Jasmin Hamidin sijoitus- ja säästövinkit vauvaperheelle

Jasmin Hamid sijoitusmessuilla
Jasmin Hamid sijoitusmessuilla

Kävin viime viikolla sijoitusmessuilla kuuntelemassa Hyvän päivän varalle -blogia pitävän Jasmin Hamidin esityksen ”Kun haikara tulee taloon”. Nimensä mukaisesti esitys käsitteli sijoittamista ja säästämistä perheenlisäyksen hetkellä.

Alta löytyy joitakin huomioitani Jasminin esityksestä. Kaikki mahdolliset virheet ja omituisuudet seuraavassa ovat minun.

Säästäminen vaati tulojen kasvattamista

Jasmin aloitti esityksensä kertomalla että hän huomasi hyvin nopeasti että säästäminen vaatii tulojen kasvattamista. Oma reaktioni tähän oli lähinnä kateellisuus. Minulla meni tämän tajuamiseen hävettävän kauan. Oli kuitenkin mukava kuulla Jasminin sanovan tämän ääneen.

Perheen sisäinen allokaatio on tärkeä 

Jasmin nosti esiin todella mielenkiintoisen pointin heidän perheensä sisäisestä allokaatiosta.

Jasmin on osakepoimija. Häntä kiehtoo tässä se että osakkeiden valitseminen itse on kivaa ja jännää. Hänen miehensä on kasvuyrittäjä, jolla on ”all in” omassa yrityksessä.

Koska lopun perheen sijoitusten allokaatio on korkea tuotto, korkea riski -tyyppinen, hän on laittamassa lapsensa rahat rahastoihin. Jasminin ajatus oli että ainakin jonkun perheessä pitäisi hajauttaa varansa.

Tämä ajatus perheen sisäisestä allokaatiosta on jotakin, jota en ole itse huomioinut ollenkaan. Tämä vinkki taisi olla Helsingin reissun väärti.

Pääkaupunkiseudulla voi ostaa lähes käyttämättömiä lastenvaatteita puoli-ilmaiseksi

Yksi mielenkiintoinen tieto, jonka Jasminilta nappasin on, että pääkaupunkiseudulla on helppoa löytää halpoja vaatteita ja ”ökyjä” lastenvaatteita lähes ilmaiseksi.

Helsinki on täynnä rikkaita vanhempia, jotka ostavat lapsilleen vain parasta, eivät juurikaan käytä ostamaansa ja lahjoittavat ne lopuksi pois puoli-ilmaiseksi.

Jasmin löysi itse lähes kaiken tarvittavan lapselleen parilla satasella.

Vauva ei ymmärrä materiaa

Yksi Jasminin hyvä pointti oli että tuoreet vanhemmat:

  • vaihtavat auton parempaan
  • hankkivat isomman asunnon
  • ostavat vauvalle vaikka mitä

Jasmin kuitenkin huomautti esityksessään, että eihän vauva tajua materian päälle. Hän taisi mainita kulkevansa itse edelleen julkisilla.

Jasminin mukaan myös hänen omat menonsa ovat pienentyneet raskauden ja vauvan myötä. Varsinkin ulkona syömisen kulujen vähentyminen oli helpottanut budjettia merkittävästi.

Äidin kannattaa tehdä töitä sunnuntaisin

Olen kuullut tästä jotakin ennenkin mutta ilmeisesti äidit voivat tehdä sunnuntaisin töitä tukiaan menettämättä.

Tämä tarjoaa Jasminin mukaan varsinkin oman työn tekijöille melkoisen mahdollisuuden.  Jasmin kommentoi lisäksi että liiton rahat ovat tosi kovat Suomessa.

Muistuta itseäsi korkoa korolle -kuvaajalla

Jasmin sanoi että hänelle itselleen korkoa korolle -kuvaajan näkeminen räjäytti tajunnan (ks. kuvituskuva). Tämä ilmiö on syy, miksi lasten kannattaisi alkaa sijoittaa heti syntyessään.

Inderesin podin Mikael on kuulemma laskenut että syntymässä lahjaksi saatu 3000 euroa sijoitettuna 8 % vuosituotolla kasvaa lapsen eläkeikään mennessä yli 600 000 euroon.

Jasmin on itse sijoittanut 6-7 vuotta. Summat eivät ole vielä niin isoja että hän voisi elellä osingoilla. Hän muistuttaakin itseään katsomalla tuota korkoa korolle -kuvaa.

Lapsen pitkän sijoitushorisontin voi huomioida tekemällä kestäviä osakevalintoja

Jasmin kommentoi että pidemmän sijoitushorisontin näkökulmasta tuntuisi pahalta valita lapselle väärät osakkeet. Hän haluaisi sijoittaa yksinkertaisesti indeksiin.

Tästä huolimatta hän haluaisi huomioida sijoitusasioissa muun muassa ilmastonmuutoksen ja digitalisaation kaltaiset megatrendit.

Jasminin valinta tulee ilmeisesti olemaan jonkinlaiset vastuulliset (ETF?) rahastot.

Ota lapsi mukaan keskusteluun raha-asioista

Jasminilla oli esityksessä paljon hienoja esimerkkejä siitä miten lapsen voi ottaa kotona mukaan keskusteluun raha-asioista. Hänen mainitsemiaan asioita olivat esimerkiksi:

  1. Osta lapselle sellaisia osakkeita, jotka liittyvät hänen mielenkiintoihinsa. Lätkänpelaajalle voi ostaa Ameria ja kalastajalle Rapalaa. Tämä tekee sijoittamisesta kivaa ja tekee sen näkyväksi arjessa. Lapsi saa olla edelleen lapsi mutta on kuitenkin messissä sijoittamisessa.
  2. Jasminin omat vanhemmat eivät sijoittaneet vaan säästivät. Laman aikana heillä sovittiin kotona yhdessä että kiristetään vyötä eikä osteta uutta barbitaloa.
  3. Kun vanhemmat ostivat mökin, he kertoivat mökkilainasta ja selittivät että nyt ei voi kinuta uusia vaatteita tai stereoita.

Jasmin kuitenkin muistutti että kun lapsi täyttää 18, ovat hänen rahansa hänen rahoja. Jos lapsi haluaa viedä rahoilla kaverinsa Ibizalle, on hänellä siihen oikeus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.