60 % taktiikka

Firas Zahabi ja Joe Rogan
Firas Zahabi ja Joe Rogan

Let’s say I make you do pullups. And let’s say that the maximum amount of pullups you could do – the maximum amount of pullups – is ten. Let’s keep it a nice round number.

At eleven… you couldn’t do eleven if I pointed a gun at you. You couldn’t do eleven.

Should I make you do ten pullups on a workout? No! I’m gonna make you do five. Why? Because I’m setting you up to work the next day. The next day we’re gonna do five. And the next day we’re gonna do another five. And then we’re gonna do six. When six is really easy, we’re gonna do seven.

Why?

If you count… if you did ten pullups on Monday, you’re gonna be sore ’til Thursday. Let’s say it’s really your max. So, Thursday, you’ve only done ten pullups. From Monday to Thursday, you’ve only done ten pullups.

Me, I’ve been doing five pullups every day. So, I’m at twenty pullups already, twentyfive pullups. I have more volume than you. Now, if you add up at the end of the year, who trained more… I’ve trained way more than you.

Yksi viime vuonna kokeilemistani jutuista oli Firas Zahabin suosittelema consistency over intensity. Yllä on lainaus Zahabin ja Joe Roganin keskustelusta Roganin podcastissa.

Zahabin ideana on karkeasti että treenejä pitäisi tehdä sellaisella teholla että pystyy treenaamaan myös seuraavana päivänä. Ajatuksena on että kaveri, joka treenaa kevyesti viisi kertaa viikossa tekee vuoden aikana paljon enemmän toistoja kuin kaveri, joka treenaa täysiä kerran-kaksi viikossa.

Sovelsin tätä aluksi salilla. Jos en ollut palautunut edellisestä treenistä, pistin tankoon rautaa vain 60 % Rx:stä.

Kuukausittaiset treenikerrat
Kuukausittaiset treenikerrat

Tulokset näkyvät suoraan yllä olevasta käppyrästä. Treenikertojen määrä on noussut noin viidestä (kerran viikossa) keskimäärin 12 kertaan (melkein kolme kertaa viikossa).

Tämän vuoden testinäni on kokeilla tätä samaa taktiikkaa muuhunkin tekemiseen. Erityisesti aion kokeilla tätä näihin säästämisprojekteihin. Sen sijaan että pyrkisin täydellisyyteen, kokeilen tehdä asioita vuoden ajan vähän sinne päin. Vuoden päästä nähdään mihin tämä minut vei vai veikö mihinkään.

2 kommenttia

  1. Vähän veikkaan, että treenikertojen nousu johtui siitä, että aloit seuraamaan treenimääriä ja kiinnostuit aiheesta. Tuskin alhainen treenimäärä ennen kokeiluakaan johtui siitä, että olisit joka kerta pistänyt itsesi niin koville, että et olisi pystynyt treenaamaan seuraavana päivänä saati sitten koko loppuviikkona? Se kokemus, mikä minulla on kerran viikossa treenaavista, on se, että heillä tyypillisesti on liian alhainen intensiteetti (”liian vähän rautaa tangossa”) eikä liian kova. Ne puolestaan, jotka pistävät itsensä koville treeneissä, eivät treenaa vain kerran viikossa. Toki voihan kohdallasi olla toisin, mutta oman elämänkokemukseni perusteella tässä höpisen.

  2. Itse olen treenannut kaksijakoisella treeniohjelmalla nyt syksystä lähtien. Kahdesti kaikki lihakset viikossa eli 4 salitreeniä tulee tehtyä. Hyvin on toiminut. Varioin myös silleen, että ensimmäisellä kierroksella (kaks ekaa treeniä) on voimapainotteisempaa eli toistoja ~8 per sarja ja sitten toisella kierroksella enemmän lihasentropiaa eli semmosta ~12 toiston sarjoja. Näitä kannattaa muutella noin 3 kuukauden välein niin ei jää kehitys junnaamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.