Onko suomalaisiin osakkeisiin sijoittamisessa oikeastaan mitään järkeä?

Kotimaani onpi Suomi ja niin edelleen
Kotimaani onpi Suomi ja niin edelleen

Olen aina välillä miettinyt että mikä järki on laittaa rahansa nimenomaan suomalaisiin osakkeiisin. Ehkä omasta taustastani johtuen en ole ikinä itse tuntenut erityistä vetoa suomalaisiin osakkeisiin.

Siinä että me suomalaiset sijoitamme rahamme juuri suomalaisiin osakkeisiin ei sinänsä ole mitään yllättävää. Tälle ilmiölle (kotimaisten osakkeiden ylipainottamiselle) on ihan nimikin – kotimarkkinaharha (engl. home bias).

Kotimarkkinoiden suosimiselle on ihan järkeviä perusteluja.

Vanhan viisauden mukaan pitää sijoittaa vain siihen mitä ymmärtää. Suomalaisena sijoittajana voin ihan oikeutetusti sanoa että ymmärrän paremmin suomalaisten, Suomessa toimivien yritysten liiketoimintaa kuin vaikkapa kiinalaisten yritysten liiketoimintaa.

Toinen looginen perustelu kotimaisten osakkeiden suosimiselle on että niihin sijoittaminen on helpompaa. Kuka vain voi marssia tilipankkiinsa ja sanoa että haluaa ostaa vähän Elisaa. Kun Elisa maksaa osinkoja, saan osingot helposti omalle pankkitililleni. Kun tulee aika tehdä veroilmoitus, verottajan neuvontapuhelimessa osataan heti kertoa mitä minun pitää tehdä.

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen on heti hankalampaa. Joudun ehkä avaamaan tilin johonkin Nordnetin, Lynxin tai Degiron tyyliseen palveluun. Kun ostan osakkeita, välityspalkkiot voivat olla kalliimpia. Kun ulkomainen yritys (tai vielä pahempaa, ETF) maksaa minulle osinkoja, verottajalla meneekin sormi suuhun.

Kotimaisiin osakkeisiin sijoittaminen voi antaa suojaa inflaatiota vastaan. Jos inflaatio Suomessa alkaisi laukata, suomalaisten osakkeiden kurssit alkaisivat ehkä laukata samaa tahtia. Suomalaisten osakkeiden omistajan ei tarvitse huolehtia myöskään valuuttakurssivaihteluista.

Kotimarkkinaharhasta ei kuitenkaan puhuttaisi harhana (engl. bias) ellei kotimaisiin osakkeisiin sijoittamista pidettäisi jollakin tasolla virheenä.

Yksi yleisimmin esitettyjä vääriä syitä kotimaisten osakkeiden omistamiselle on että ne tuntuvat meistä tutummilta. Jos tavoitteena on tehdä tasapainoinen sijoitussalkku, joka vastaa omia sijoitustavoitteita, kotimarkkinoiden tuttuus on väärä perustelu ylipainottaa kotimaisia osakkeita salkussa.

Sijoittajat voivat myös ajatella että pelkkä kotimaisiin osakkeisiin sijoittaminen riittää koska yritykset toimivat joka tapauksessa globaaleilla markkinoilla. (Opin tähän liittyen jotakin erittäin mielenkiintoista. Toisin kuin ehkä luulisi, vaikka yrityksen liikevaihdosta valtaosa tulisi ulkomailta, korreloi sen pörssikurssi silti enemmän kotimarkkinoiden liikkeiden kuin sen markkinan kanssa missä se oikeasti toimii. Vanguardia lainaten:

The performance of a company’s shares tends to be highly correlated to its domestic market, regardless of where that company conducts most of its business.

Jännä ilmiö.)

Yksi huonoimpia syitä sijoittaa suomalaisiin osakkeisiin on että tämä nyt vain on se sijoitus mitä pankit / sijoituspalveluyritykset ovat tottuneet myymään. (Tämä on muuten ihan oma sijoitusharhansa.)

Danske Bank väittää että suomalaiset ovat keskittäneet jopa 95 % osakesijoituksistaan suomalaisiin osakkeisiin.

Jos Danske Bankin tilasto on lähelläkään totuutta (ja jos oletamme että modernissa portfolioteoriassa on mitään tolkkua), suomalaisten osakkeiden suosiminen voikin olla suomalaisten sijoittajien pahimpia virheitä. 

3 kommenttia

  1. mahtaa kreikkalaisia, irlantilaisia ja islantilaisia vituttaa jos sijoitti vain kotimaisiin yrityksiin.

  2. Itselläni sijoitusstrategiana on vain ostaa hyviä osingonmaksajia (eikä koskaan myydä) ja saada vuosien mittaan tulot sieltä osingoista. Muutamaa firmaan hankin Ruotsista, mutta havainto oli ettei sieltä meinaa löytyä yhtä hyviä osingonmaksajia kuin mitä suomalaiset ovat. Onkohan jossain muualla parempaa osinkotuottoa tarjolla?

  3. Itse en sijoita juuri lainkaan Suomalaisiin osakkeisiin. Mutta tästä ns. kotimarkkinaharhasta voisi heitää, että pohjois-Amerikkalaisten sijoittajien sivuja tutkiessa, huomaa että kyseinen harha on sielläkin voimassa. Sijoittajat suurimmaksi osaksi puhuvat vain omaan maan papereista.

    Mutta pohjois-Amerikan markkinoilla on sinänsä isommat markkinat. Itsekin pyörin mielelläni myös siellä – Tosin arvostan hieman Kanadaa enemmän kuin USA:ta.

    Mutta olen samaa mieltä, Suomen pörssiin sijoittamisesssa ei ole muuta pointtia kuin halua sijoittaa vain Suomalaisiin yrityksiin. Onko tässä mitään järkeä, kun tietää maailmalla olevan tuhansia sijoituskohteita ja haluaa keskittäytyä muutamaan sataan enemmän tai vähemmän huonosti likviidiin paperiin. Suomen sijoittajalla on sellainen harhaluulo, että oikeasti koko ajan pitäisi tuntea sijoittamistaan yrityksistään kaikenlaista sekavaa tietoa ja kytätä niiden tilannetta koko ajan – ja se olisi helpompaa jos yritykset ovat kotimaisia. Ainakin vanhemmilla sijoittajilla – joihin itsekin kuulun – näkyy olevan tällainen harha. Itselläni ei ole, koska sijoitan 99% rajojen ulkopuolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.