Onko suomalaisiin osakkeisiin sijoittamisessa oikeastaan mitään järkeä?

Kotimaani onpi Suomi ja niin edelleen
Kotimaani onpi Suomi ja niin edelleen

Olen aina välillä miettinyt että mikä järki on laittaa rahansa nimenomaan suomalaisiin osakkeiisin. Ehkä omasta taustastani johtuen en ole ikinä itse tuntenut erityistä vetoa suomalaisiin osakkeisiin.

Siinä että me suomalaiset sijoitamme rahamme juuri suomalaisiin osakkeisiin ei sinänsä ole mitään yllättävää. Tälle ilmiölle (kotimaisten osakkeiden ylipainottamiselle) on ihan nimikin – kotimarkkinaharha (engl. home bias).

Kotimarkkinoiden suosimiselle on ihan järkeviä perusteluja.

Vanhan viisauden mukaan pitää sijoittaa vain siihen mitä ymmärtää. Suomalaisena sijoittajana voin ihan oikeutetusti sanoa että ymmärrän paremmin suomalaisten, Suomessa toimivien yritysten liiketoimintaa kuin vaikkapa kiinalaisten yritysten liiketoimintaa.

Toinen looginen perustelu kotimaisten osakkeiden suosimiselle on että niihin sijoittaminen on helpompaa. Kuka vain voi marssia tilipankkiinsa ja sanoa että haluaa ostaa vähän Elisaa. Kun Elisa maksaa osinkoja, saan osingot helposti omalle pankkitililleni. Kun tulee aika tehdä veroilmoitus, verottajan neuvontapuhelimessa osataan heti kertoa mitä minun pitää tehdä.

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen on heti hankalampaa. Joudun ehkä avaamaan tilin johonkin Nordnetin, Lynxin tai Degiron tyyliseen palveluun. Kun ostan osakkeita, välityspalkkiot voivat olla kalliimpia. Kun ulkomainen yritys (tai vielä pahempaa, ETF) maksaa minulle osinkoja, verottajalla meneekin sormi suuhun.

Kotimaisiin osakkeisiin sijoittaminen voi antaa suojaa inflaatiota vastaan. Jos inflaatio Suomessa alkaisi laukata, suomalaisten osakkeiden kurssit alkaisivat ehkä laukata samaa tahtia. Suomalaisten osakkeiden omistajan ei tarvitse huolehtia myöskään valuuttakurssivaihteluista.

Kotimarkkinaharhasta ei kuitenkaan puhuttaisi harhana (engl. bias) ellei kotimaisiin osakkeisiin sijoittamista pidettäisi jollakin tasolla virheenä.

Yksi yleisimmin esitettyjä vääriä syitä kotimaisten osakkeiden omistamiselle on että ne tuntuvat meistä tutummilta. Jos tavoitteena on tehdä tasapainoinen sijoitussalkku, joka vastaa omia sijoitustavoitteita, kotimarkkinoiden tuttuus on väärä perustelu ylipainottaa kotimaisia osakkeita salkussa.

Sijoittajat voivat myös ajatella että pelkkä kotimaisiin osakkeisiin sijoittaminen riittää koska yritykset toimivat joka tapauksessa globaaleilla markkinoilla. (Opin tähän liittyen jotakin erittäin mielenkiintoista. Toisin kuin ehkä luulisi, vaikka yrityksen liikevaihdosta valtaosa tulisi ulkomailta, korreloi sen pörssikurssi silti enemmän kotimarkkinoiden liikkeiden kuin sen markkinan kanssa missä se oikeasti toimii. Vanguardia lainaten:

The performance of a company’s shares tends to be highly correlated to its domestic market, regardless of where that company conducts most of its business.

Jännä ilmiö.)

Yksi huonoimpia syitä sijoittaa suomalaisiin osakkeisiin on että tämä nyt vain on se sijoitus mitä pankit / sijoituspalveluyritykset ovat tottuneet myymään. (Tämä on muuten ihan oma sijoitusharhansa.)

Danske Bank väittää että suomalaiset ovat keskittäneet jopa 95 % osakesijoituksistaan suomalaisiin osakkeisiin.

Jos Danske Bankin tilasto on lähelläkään totuutta (ja jos oletamme että modernissa portfolioteoriassa on mitään tolkkua), suomalaisten osakkeiden suosiminen voikin olla suomalaisten sijoittajien pahimpia virheitä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.