Nordnetin Smart-rahastot

Käytin viimeisen parin päivän aikana (aivan liikaa) aikaa Nordnetin Smart-rahastojen ihmettelemiseen. Tämä johtuu siitä että kun joku sanoo sanan ”allokaatio” minulla herää… tuntemuksia.

Ainakin Facebookin Sijoituskerho-ryhmän keskusteluja seuraamalla saa käsityksen että nämä Nordnetin Smart-rahastot (tai ehkä oikeammin salkut) ovat varsin suosittuja. Näiden suosio on kuitenkin ehkä vähän hämmentävääkin.

Nordnetin omilla mainosvideoilla asia esitetään niin että näissä salkuissa on pyritty tasapainottamaan eri omaisuusluokkien osuutta salkun kokonaisriskissä. Ellen ole ihan väärässä, tällaista omaisuusluokkien allokaatiostrategiaa kutsutaan riskipariteetiksi (engl. risk parity).

Tämän lisäksi näissä salkuissa käytetään vivuttamista, 10 % volatiliteettitavoitetta sekä alternative risk premia -sijoituksia.

Katsoin itse tarkemmin Nordnet Smart 10 -rahastoa. Tämän salkun vertailuindeksinä on varsin perinteinen 60/40 jako osakkeisiin ja korkoihin. Ilmeisesti tuo 10 % volatiliteettitavoite tulee tämän 60/40 -jaon historiallisesta volatiliteetista.

Salkkuun on kuitenkin laitettu melkoinen kasa omaisuusluokkia. Parhaimmillaan omaisuusluokkia on ollut ilmeisesti jopa 14. Käytännössä nämä omaisuusluokat ovat JP Morganin eri tuotteita.

Tämä salkku ei olekaan oikeastaan Nordnetin tuote vaan JP Morganin. Jos tästä salkusta / rahastosta haluaa tarkempia tietoja, niitä löytyy JP Morgan Mansartin sivuilta.

En itse saanut muutaman tunnin tutkimisellakaan selville että mikä tämän salkun strategia tai algoritmi oikeastaan on.

Salkun kokonaishinnaksi on mainittu 0,89 %. Tarkempi tietojen tutkiminen paljastaa että tämä kulurakenne on vain tavoite. Todelliset kulut selviävät vasta kun sijoitusstrategiaa aletaan oikeasti toteuttaa.

Tarkempia tietoja tutkimalla selviää myös että johtuen salkun tai rahaston (tai miksi tätä haluaakaan kutsua) toteuttamistavasta tässä on myös vastapuoliriski. Nordnet itse vaikuttaa pitävän vastapuoliriskiä minimaalisena. Finanssikriisi opetti kuitenkin kaikille sen läpi käyneille jotakin mustista joutsenista.

Oma, hyvin amatöörimäinen analyysini, tästä tuotteesta on seuraava:

  • Salkku on vivutettu. Vivuttaminen on todella kiva juttu silloin jos kaikki menee odotusten mukaan. Jos kuitenkin käy niin että omaisuusluokkien kehitys meneekin eri tavalla kuin odotettiin, vivuttaminen voi voimistaa salkun heiluntaa, ei vaimenna niitä.
  • Salkku on tehty synteettisellä replikoinnilla. Tässä on käytetty johdannaisia ja vivuttamista. Johdannaiset ja vivuttamiset ja eksoottiset omaisuusluokat ovat kalliita. Salkun kuluiksi on mainittu 0,89 %. Uskon että salkun todelliset kulut ovat paljon ilmoitettua korkeammat.
  • Vaikka luin JP Morganin omia esitteitä muutaman tunnin verran, en saanut selville miten tämä tuote oikeasti toimii. Haluan itse sijoittaa rahani tuotteisiin jotka ymmärrän.

Näiden lisäksi on pakko huomauttaa että tämän rahaston / salkun esitteet on suomennettu aivan järkyttävän huonosti.

Kaikesta huolimatta pidän Smart-rahastoja erittäin kiehtovana tuotteena. En tiedä haluaisinko ostaa näitä itse. Mielestäni on kuitenkin hienoa että meillä on nyt markkinoilla jotakin jonka allokaatio perustuu johonkin muuhunkin kuin 1/N-malliin.

Ps. Jos haluat lukea näistä vähän järjellisemmän (mutta ei välttämättä täysin riippumattoman) nalyysin, Sijoittaja.fi näkyy kirjoittaneen oman analyysinsä Nordnetin Smart-rahastoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.